Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín sa na globálnych burzách sa uplynulý týždeň zaznamenávali nové minimá po tom, čo Rusko súhlasilo s ďalším predĺžením čiernomorskej exportnej dohody.

Na burze MATIF za ostatný týždeň klesli ceny pšenice o 19 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 221 EUR/t. Kukurica medzitýždenne zlacnela o 11 EUR/t na 218 EUR/t. Repka na MATIFe oslabila o 30 EUR/t, čo ju poslalo na 393 EUR/t. Cena kanadskej repky klesla o 18 EUR/t na dnešných 478 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 7 EUR/t na 396 EUR/t

Na burze CBoT za ostatný týždeň klesla cena čiernomorskej pšenice o 4 EUR/t na 244 EUR/t, kým cena mäkkej pšenice v USA oslabila o 17 EUR/t na 206 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacnela o 30 EUR/t na 184 EUR/t a cena sóje korigovala nadol o 17 EUR/t na 456 EUR/t.

Pšenica

Ceny plodín ostatný týždeň dominantne ovplyvňovali rokovania okolo predĺženia čiernomorskej exportnej dohody. Vďaka dobrým vzťahom medzi prezidentmi Ruska a Turecka sa napokon Rusko rozhodlo spraviť ústupok a predĺžiť exportnú dohodu o ďalších 60 dní. Trhy reagovali na dohodu výrazným poklesom cien. Pšenica na burze MATIF sa zosunula nadol k 220 EUR/t, kde leží nami avizovaná silná úroveň cenovej podpory. Tá by mohla komodite definitívne pomôcť zastaviť jej cenový pokles a pokúsiť sa ceny potlačiť nahor aspoň k úrovni 50 – dňového cenového priemeru pšenice, ktorý dnes leží na 247 EUR/t.

V USA minulý týždeň prebiehala Kansas Wheat Tour, ktorá potvrdila, že porasty ozimnej pšenice v hlavných pestovateľských oblastiach krajiny utrpeli počas jari kvôli suchu veľké straty. Skauti kvantifikovali kansaskú úrodu pšenice len na 4,85 mil. ton, čo je najnižšia úroveň od roku 1963. Ich pozorovania naznačujú, že tento rok farmári v USA kvôli neúrode vôbec nebudú zberať až 33 % výmer tvrdej ozimnej pšenice, čo je najvyššie číslo od prvej svetovej vojny. Kansaská tvrdá pšenica sa tak aktuálne obchoduje na burzách s prirážkou 80 USD/t voči cenám americkej mäkkej pšenice na burze CBoT. Napriek tejto správe ale cena mäkkej pšenice na burze CBoT medzitýždenne oslabila, keďže reflektuje hlavne na predĺženie čiernomorskej exportnej dohody. Exportné objednávky pšenice z USA sa ostatný týždeň dostali na nulu, pričom USA dokonca avizovali, že očakávajú importy niekoľkých lodí s pšenicou z Poľska.

Zaujímavou časťou čiernomorskej exportnej dohody je však skutočnosť, že aj keď táto bola formálne predĺžená, reálne za ostatný týždeň veľa lodí s ukrajinskými obilninami neprechádzalo kontrolami na tureckom území. EÚ totiž nesplnila podmienku Ruska, aby vylúčila zo sankčného režimu najväčšiu ruskú agrárnu banku a umožnila jej realizovať platby v systéme SWIFT. Technicky tak napriek platnosti dohody môžeme ďalšie týždne vidieť spomalené tempo vývozov obilnín po mori, keď Rusko bude intervenovať v snahe vydobyť si zrušenie aspoň niekotrých sankcií, ktoré vplývajú na ruský agrárny obchod. To by mohlo ceny pšenice podporiť v raste, obzvlášť teraz, keď komodita testuje významnú úroveň technickej cenovej podpory.

Analytici SovEconu včera navýšili odhad produkcie pšenice v Rusku v novej sezóne o 1,2 mil. ton na 88 mil. ton. Vlani krajina zaknihovala produkciu 104,2 mil. ton. Silná produkcia sa očakáva aj v EÚ, čo môže byť faktor, ktorý bude ďalej brániť cenám komodity výraznejšie rásť.

Technicky prepredaný trh s pšenicou však dáva šancu komodite najbližšie dni pre posilnenie. Ak by sa pritom rozbehlo aj uzatváranie špekulatívnych krátkych pozícií na pšenicu (stávky na pokles ceny) na burze CBoT, technicky by sme mohli vidieť na trhu aj 10 % - ný vzostup ceny pšenice.

Musíme však rešpektovať poklesný trend, ktorý stále stavia značné šance i pre tvorbu nových cenových miním – čo je riziko, ktoré momentálne nemožno opomenúť. Veríme však, že pšenica najbližší týždeň zaknihuje plusové čísla.

Kukurica

Predĺženie čiernomorskej exportnej dohody poslalo na nové tohtoročné minimá i ceny kukurice. Je to totiž práve kukurica, ktorá sa momentálne v rámci dohody z Ukrajiny najviac vyváža. V doterajšej platnosti dohody sa z Ukrajiny vyviezlo 30,3 mil. ton plodín, z toho kukurica tvorila viac ako 50 % z objemu. Komodita na MATIFe tak minulý týždeň klesla k 215 EUR/t. Rovnako tak nová úroda kukurice v USA (ročník 2023/24, decembrový kontrakt 2023) sa obchodovala pod 5 USD za bušel (pod 200 USD/t) na burze CBoT.

Výhľad robustnej novej úrody kukurice vo svete je faktorom, ktorý tvorí dodatočné tlaky na pokles cien. Očakáva sa totiž, že v novom ročníku stúpne svetová produkcia až o 70 mil. ton. Hlavne vďaka posilneniu produkcie v USA, ktorá by mohla siahnuť na nový rekord 388 mil. ton. Sejba kukurice v USA pritom ďalej prebieha v rýchlom tempe, keď farmári zasiali už 81 % plánovaných výmer (5 – ročný priemer 75 %).

Napriek toku správ, ktoré stále naznačujú na ďalší pokles cien kukurice, vnímame súčasný trh s komoditou technicky silno prepredaný a tým náchylný na realizáciu aspoň dočasného protitrendu na vyššie úrovne. Prvé takéto náznaky komodita predviedla na burze CBoT ako aj MATIF už minulý piatok, no tento krátkodobý vzostup bol rýchlo vypredaný a cena znovu klesla. Môžeme ale očakávať, že komodita sa bude ďalej pokúšať o vzostup smerom k 235 EUR/t na burze MATIF.

Olejniny

Repka pokračovala uplynulý týždeň v poklese svojej ceny, ktorý zakcelerovalo predĺženie čiernomorskej exportnej dohody. Komodita sa zosunula nadol k 387 EUR/t, ktorá by mala fungovať ako technická úroveň podpory (resp. 385 EUR/t podľa našich prepočtov – viď minulotýždňový výhľad), čo zvyšuje šance pre odraz ceny na vyššie úrovne. Trh je okrem toho technicky výrazne prepredaný, čo je ďalší faktor, ktorý nám naznačuje, že nás čaká cenový protipohyb smerom nahor. Naša pozornosť sa sústredí na cenovú hladinu 445 EUR/t, kam by sa tento protipohyb mohol mať ambície dostať.

Komodita je pod tlakom vďaka očakávaniu ďalšej robustnej produkcie vo svete v novom ročníku, pričom pestovateľské podmienky aktuálne prajú aj blížiacej sa produkcii v EÚ. Európska komisia vo svojom najnovšom výhľade zvýšila odhadovaný priemerný hektárový výnos repky v EÚ z aprílových 3,31 t/ha na aktuálnych 3,34 t/ha, čo znamená, že výnos by mal byť 8 % nad svojím päťročným priemerom. Produkcia repky v EÚ sa tak môže pohybovať medzi 20,5 až 21 mil. ton.

Pod robustný poklesný tlak sa dostali ostatný týždeň aj ceny sóje na burze CBoT, ktoré po tom, čo neudržali svoje predchádzajúce minimá na 13,8 USD/bušel (505 USD/t) sa rýchlo zosunuli nadol k 13 USD za bušel (478 USD/t). Vysoká produkcia Brazílie stiahla ostatné dva týždne nadol brazílske exportné ceny komodity, čím sa stala americká sója na exportnom trhu nekonkurencieschopnou a i preto reagovala na tento vývoj poklesom svojich cien. Naproti tomu v Argentíne analytici znížili odhad tohtoročníkovej produkcie sóje len na 22 mil. ton, keď sa odhaduje, že kvôli suchu argentínski farmári vôbec nebudú zberať úrodu z 2 mil. ha zasiatych plôch. Tento faktor však momentálne vonkoncom nepomáha cenám komodity k vzostupu nahor, keďže trh je komfortne zásobovaný úrodou z Brazílie.

Prepredaný trh vykazuje i sója a i preto očakávame, že najbližšie obdobie uvidíme cenový protipohyb nahor.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 21. týždňa 2023: pšenica 225 – 235 EUR/t, kukurica 220 – 230 EUR/t, repka 395 – 411 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov