tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V auguste sme snahe uvoľniť jedno silo sme predali značnú porciu pšenice na domácom trhu. V súlade s tým sme súčasne znížili našu hedžingovú pozíciu na trhu futures.

Bilancia na hedžingovom účte

Vitajte pri ďalšom pokračovaní seriálu článkov týkajúcich sa realizácie predajného plánu produkcie plodín na virtuálnej 500 ha farme AGROMAGAZÍNu, v ktorom realizujeme produkciu v rámci nového ročníka 2023/24.

August bol pre trhy pokojným mesiacom. Medzimesačne sa totiž ceny hýbali relatívne málo. Domáci slovenský trh však ostáva pod nepríjemným tlakom prameniacim z neistoty ohľadom budúcich dodávok plodín z Ukrajiny. Tovaru sa veľmi nechce prúdiť ani smerom na západ, keďže sa volí vyčkávacia taktika či bude importný zákaz ukrajinských plodín v nárazníkových krajinách s Ukrajinou predĺžený po 15.9.2023 alebo nie.

Ceny plodín na slovenskom trhu tak evidujú voči MATIFu stále neštandardne vysokú cenovú negatívnu prémiu, čo pre nás nie je dobrá správa. Napriek tomu sme v úvode septembra umiestnili na trh 432 ton pšenice, keďže sme chceli uvoľniť silo (600 ton) na príchod novej úrody kukurice. V závislosti na tom sme optimalizovali aj naše hedžingové pozície na plodinu vysporiadaním 3 obchodov/pozícií. Okrem toho sme zatvorili aj jednu hedžingovú pozíciu na kukuricu.

Doteraz sme v rámci sezóny 2023/24 uzatvorili 10 obchodov na burze, pričom v rámci týchto uzatvorených (ukončených) obchodov sme zaknihovali zisk 32273 € (tab. 3). Zisk z uzatvorených obchodov nám medzimesačne vzrástol o 12712 €.

K 6.9.2023 naše otvorené pozície na hedžingovom účte (8 obchodov) evidujú zisk 9103 €, čo znamená medzimesačný nárast hodnoty účtu o 8686 € v otvorených pozíciách (tab. 1).

Pripomíname, že všetky nové otvorené pozície, ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom twitterovom účte @agromagazin. Zmeny evidujeme v priložených tabuľkách.

Pšenica

Ceny pšenice na burze MATIF ostatný mesiac prešľapovali na mieste a tak sme sa sústredili na to ako predať časť produkcie na domácom trhu. Keďže celosvetovo to vyzerá tak, že tohtoročné pšenice nedosiahnu kvalitatívne parametre vlaňajška, na domácom trhu sa začali selektovať ponuky nákupcov, ktoré ponúkajú vyššie cenové prémie za kvalitnejšie pšenice.

V úvode septembra (5.9.) sa nám podarilo získať ponuku na predaj pšenice s obsahom 12,5 % NL za cenu 190 €/t, čo sme využili a zrealizovali takto 432 ton komodity. Týmto sa nám podarilo uvoľniť jedno z troch 600 tonových síl na blížiacu sa úrodu kukurice. Po tomto predaji tak máme v sklade ešte k dispozícii na realizáciu 500 ton pšenice.

Keďže naša hedžingová pozícia na pšenicu do predaja na domácom trhu (t.j. do 5.9.) kryla ceny produkcie vo výške 450 ton, rozhodli sme sa súčasne s predajom na domácom trhu ukončiť hedžing pri 200 ton produkcie vysporiadaním troch predchádzajúcich obchodov, ktoré sme otvárali postupne vo februári 2023 (100 ton) a júni (2x50 ton). Každá z týchto pozícií (uzatvorili sme ich 5.9.2023) nám priniesla určitý zisk, čo je bonus, ktorý si môžeme pripočítať k našej realizačnej cene nedávno predanej produkcie.

Hlavne kontrakt otvorený vo februári za cenu takmer 289 €/t (100 ton) znamenal pri vysporiadaní za cenu necelých 240 €/t zisk 49 €/t (viď. tab. 3), pričom všetky tri obchody dosiahli kumulatívny zisk 6112 €. Ak si túto sumu rozpočítame na celkovú predanú produkciu (432 ton), potom naša finálna realizačná cena predaja na túto porciu produkcie dosiahla 190 €/t (domáci trh) + 14 €/t (futures), teda 204 €/t. Náš cieľ predávať pšenicu za aspoň 200 €/t sa tak nateraz darí napĺňať.

Ďalší postup je čakať na prípadné nové tenzie v oblasti Čierneho mora, ktoré môžu viesť k skokovým rastom cien, na ktoré plánujeme reagovať buď predajom na domácom trhu alebo otvorením kontraktu na trhu futures. Myslíme si, že ceny v aktuálnom prostredí nemajú potenciál sa dlhodobo udržať vyššie, no keďže máme na trhu volatilitu, krátkodobé vzostupy by mohli byť na programe dňa.

Naďalej máme rešpekt pred príchodom ekonomickej recesie, ktorá, ako história ukazuje, vo väčšine prípadov tlačí ceny komodít nadol. Toto riziko máme na pamäti, aj keď je stále možný i scenár (ako sme sa dočítali v AGROMAGAZÍNe), že ešte pred príchodom recesie môžeme vidieť jeden krátkodobý vzostup inflačných tlakov v ekonomike, ktorý favorizuje i scenár vzostupu cien komodít.

Vzhľadom na vyššie uvedené fakty sa tak budeme snažiť každý vzostup cien zobchodovať a neveriť scenáru, že ceny dlhodobo porastú. Minimálne nie do doby, kedy nám to nepotvrdí hlavný komoditný index, ktorý by sa musel týmto dostať do dlhodobého rastového trendu (aktuálne je v poklesnom trende od mája 2022). Dokým tento index nebude v rastovom trende, budeme brať cenové vzostupy ako dočasný fenomén a na základe toho robiť aj obchody.

Ešte info o našej PUT opcii na 50 ton pšenice (strike cena 240 €/t), ktorú sme nakúpili v júli. Hodnota prémie sa medzičasom vyšplhala z 9,40 €/t na 13,30 €/t, čo znamená, že ak by sme teraz túto opciu predali na trh (je to jedna z možností ako využiť opciu, ďalšia je jej uplatnenie a tretia možnosť nechať ju prepadnúť – každá stratégia má svoj zmysel pri určitom pohybe ceny podkladového aktíva – teda pšenice), zarobili by sme na opčnej prémii celkovo 195 €.

To ale nie je náš cieľ, keďže opcia nás chráni pred poklesom ceny (začne zarábať, keď cena marcového kontraktu 2024 pšenice klesne pod 230,75 €/t – pri poklese ceny pšenice pod túto hodnotu sa oplatí opciu uplatniť – dáva nám právo predať 50 ton pšenice za strike cenu 240 €/t), no súčasne nám dáva príležitosť zarobiť aj v prípade ďalšieho nárastu ceny pšenice na burze (ak opciu necháme prepadnúť a predáme našu produkciu následne za drahšie na domácom trhu – keďže je predpoklad, že domáci trh bude cenovo nasledovať ceny futures).

Pre sumarizáciu, aktuálne máme zahedžovaných cez trh futures 200 ton pšenice plus 50 ton cez put opciu a v sklade 500 ton komodity.

Kukurica

Keďže v auguste ceny kukurice na burze MATIF vyklesali na nové minimá do okolia 210 €/t, rozhodli sme sa takticky zatvoriť jednu z našich hedžingových pozícií, ktorá nám kryla produkciu 100 ton, otvorenú ešte vo februári 2023 za atraktívnu cenu takmer 280 €/t. Vysporiadanie pozície uzatvorením dňa 16.8.2023 prebehlo pri cene 213,75 €/t, čo nám prinieslo z tejto pozície zisk 66 €/t, resp. 6600 € na celý 100 tonový kontrakt (2 loty). Ak dosiahneme celkovú produkciu kukurice 700 ton, potom táto pozícia nám vylepší finálnu realizačnú cenu o takmer 10 €/t. Evidentne sa to bude hodiť, keďže aktuálna situácia na domácom trhu s kukuricou nie je dobrá. Obchody stále stoja, pričom do žatvy ostáva pár týždňov.

Zatiaľ neostáva veľa alternatív, len hedžovať prípadné krátkodobé vzostupy cien cez trh futures, keďže domáce cenové ponuky veľmi na tieto pohyby nereagujú. Aktuálne máme zahedžovaných cez trh futures 200 ton produkcie za priemernú cenu 243,50 €/t., takže ak by sme ctili pravidlo hedžovania cez futures max. 50 % nami očakávanej produkcie, stále máme priestor pre hedžing 150 ton. Prioritou však bude tvorba kontraktov na domácom trhu.

Repka

Repka nás školí a popravde začíname pochybovať či sme nemali zobrať júlovú ponuku na domáci predaj posledných 50 ton produkcie za 450 €/t v čase, keďže na burze MATIF kvôli útokom Ruska na prístavy na Dunaji ceny poskočili na chvíľu k 520 €/t. Aktuálna ponuky v úvode septembra na domácom trhu sú totiž už len za 405 €/t, aj keď je pravdou, že repka na MATIFe medzitým klesla k 460 €/t.

Naše taktické minulomesačné zatvorenie finálnej hedžingovej pozície na 50 ton (napriek tomu, že prinieslo burzovú stratu 21 €/t) vnímame ako dobrý krok, keďže februárový kontrakt repky 2024 sa aktuálne obchoduje za ešte vyššiu cenu ako v čase vysporiadania pozície, čo by znamenalo pre nás ešte vyššiu burzovú stratu. Problémom však je stále veľmi veľká negatívna cenová prémia repky na domácom trhu voči trhu MATIF. Nerobíme však z toho nejakú vedu, keďže nám zostáva z celkovej produkcie 328 ton predať už len 50 ton.

Asi to vyzerá tak, že zvyšok pustíme za nižšiu cenu a uvidíme, možno za účelom edukácie si následne kúpime na 50 ton jednu call opciu, ktorá nám umožní profitovať na burze z prípadného rastu ceny repky počas zimy 2023/24 a súčasne nám dá možnosť nechať ju bezcenne prepadnúť, ak cena repky na burze klesne (bez ohľadu na to, či máme repku na sklade alebo nie). Všetko bude závisieť od výšky ceny opčnej prémie – či sa ju oplatí kúpiť. Ale toto by bol skôr špekulatívny obchod (aj keď relatívne bezpečný – pretože riskujem maximálnu stratu len do výšky zaplatenej opčnej prémie) – resp. obchod na demonštráciu toho, že sa to dá riešiť aj tak, že ak veríme v budúci rast ceny, môžeme na ňom profitovať aj napriek tomu, že komoditu sme už na domácom trhu predali.

Sója

Sója na burzách varíruje v relatívne stabilných vodách, preto aj my volíme vyčkávaciu taktiku. Odhady produkcie sóje v USA pôjdu zrejme ešte nadol, čo by cenám mohlo trošku pomôcť. No popravde, stále máme rešpekt z možného príchodu ekonomickej recesie, ktorá môže ceny komodít stiahnuť nadol. Možno recesia nepríde, možno bude len mierna, no opatrnosť je na mieste. Zatiaľ ostávame na domácom trhu bez kontraktu, keďže sa spoliehame, že nonGMO sója bude v EÚ žiadaná a teda bude po nej dopyt.

David Karkulín

 

Tabuľka č.1: Predajný plán produkcie: Burzové obchody virtuálnej farmy AGROMAGAZÍNu v sezóne 2023/24 vrátane aktuálnej hodnoty otvorených pozícií na hedžingovom obchodnom účte k 6.9.2023.

Plodina

Objem/

Burza

Dátum realizácie obchodu

Realizované obchody

Vstupná cena

Aktuálna otvorená pozícia

zisk/strata z obchodu

6.9.2023

Medzimesačná zmena

Pšenica

 

150 t

MATIF

3 loty

30.3.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 267,75 €/t

+ 26,5 €/t

Otvorená pozícia

zisk 3 975 €

+2 925

 

50 t

MATIF

1 opcia

20.7.2023

 

Nákup PUT opcie na futures mar 2024 za strike cenu 240 €/t, zaplatená opčná prémia 9,40 €/t

Hodnota opčnej prémie: 665 €, resp. 13,30 €/t

Zisk na prémii: 195 €

+175

 

50 t

MATIF

1 lot

24.7.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 268,50 €/t

+ 27,25 €/t

Otvorená pozícia

zisk 1 362 €

+950

Kukurica

50 t

MATIF

1 lot

12.6.2023

 

short futures jún 24

predaj za cenu 234,50 €/t

+ 7 €/t

Otvorená pozícia

Zisk 350 €

+1 000

 

50 t

MATIF

1 lot

16.6.2023

 

short futures jún 24

predaj za cenu 241,75 €/t

+ 14,25 €/t

Otvorená pozícia

zisk 712 €

+1 000

 

50 t

MATIF

1 lot

21.6.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 248,00 €/t

+ 25,5 €/t

Otvorená pozícia

zisk 1275 €

+1 150

 

50 t

MATIF

1 lot

24.7.2023

 

short futures mar 24

predaj za cenu 249,75 €/t

+ 27,25 €/t

Otvorená pozícia

zisk 1 362 €

+1 150

Sója

27,2 t/1000 bušelov

CBoT

1 lot

21.6.2023

 

short futures nov 23

predaj za cenu 13,61 $/bušel

(13610 $/kontrakt, resp. 12 384 €)

kurz 1,099 $/€

- 0,1375 $/bu

Otvorená pozícia

strata 128 €

(pri kurze 1,073 $/€)

+336

Hodnota hedžingového účtu

 

6.9.2023

 

+ 9103 €

 

+8 686 €

MATIF: 1 lot pšenice, kukurice, repky je ekvivalentom objemu 50 ton plodiny

CBoT: 1 lot mini kontraktu sóje je ekvivalentom 27,2 tony plodiny, resp. 1000 bušelov

Poznámka: Všetky nové otvorené pozície ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom twitterovom účte @agromagazin.

 

Tabuľka č.2: Zrealizované predaje plodín na fyzickom trhu SR (sezóna 2023/24).

Plodina

Objem

Dátum realizácie obchodu

Typ realizovaného obchodu

Aktuálna pozícia

Realizačná cena

REPKA

100 t

22.3.2023

 

Forward. kontr

fyz. trh SR

Dodanie 7/23

450 €/t

 

 

178 t

11.7.2023

 

Predaj

fyz. trh SR

Dodanie 7/23

415 €/t

 

Pšenica

12,5 % NL

 

200 t

 

22.3.2023

 

Forward. kontr

fyz. trh SR

Dodanie 7/23

215 €/t

 

Nový obchod!

432 t

 

5.9.2023

 

Predaj

fyz. trh SR

Dodanie 9/23

190 €/t

 

Plánovaná produkcia farmy (500 ha) v sezóne 2023/24: 1000 t pšenice (200 ha), 300 t repky (100 ha), 750 t kukurice (100 ha), 240 t sóje (100 ha).

Dosiahnutá skutočná produkcia 2023/24: 1 132 t pšenice, 328 t repky.

Skladovacie kapacity: 3 silá s objemom 3 x 600 t.

 

Tabuľka č.3: Zrealizované hedžingové OBCHODY NA BURZE (sezóna 2023/24).

Plodina

burza

Objem

(typ obchodu)

Kontrakt

Short/

long pozícia

Otvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Zatvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Netto

Zisk/

strata na tonu

Zisk/ strata z obchodu

Pšenica

MATIF

50 t (futures)

SEPT 23

Short

328,75 €/t (P)

14.2.2023

226,50 €/t (N)

22.3.2023

+102,25 €/t

Zisk 5 112 €

Nový obchod!

100 t (futures)

MAR 24

Short

288,75 €/t (P)

14.2.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+ 49 €/t

Zisk 4 900 €

Nový obchod!

50 t (futures)

MAR 24

Short

245,75 €/t (P)

12.6.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+ 6 €/t

Zisk 300 €

Nový obchod!

50 t (futures)

MAR 24

Short

258,00 €/t (P)

21.6.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+18,25 €/t

Zisk 912 €

Repka

MATIF

50 t (futures)

NOV 23

Short

555,25 €/t (P)

14.2.2023

438,50 €/t (N)

22.3.2023

+116,75 €/t

 

Zisk 5 837 €

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

481,00 €/t (P)

30.3.2023

405,00 €/t (N)

23.5.2023

+76 €/t

 

Zisk 3 800 €

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

476,00 €/t (P)

16.6.2023

468,25 €/t (N)

11.7.2023

+7,75 €/t

 

Zisk 387 €

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

446,00 €/t (P)

12.6.2023

467,00 €/t (N)

28.7.2023

-21 €/t

 

Strata 1 050 €

Kukurica

MATIF

100 t (futures)

NOV 23

Short

267,75 €/t (P)

27.2.2023

213,00 €/t (N)

23.5.2023

+54,75 €/t

 

Zisk 5 475 €

Nový obchod!

100 t (futures)

NOV 23

Short

279,75 €/t (P)

14.2.2023

213,75 €/t (N)

16.8.2023

+66 €/t

 

Zisk 6 600 €

 

Bilancia uzatvorených obchodov na burze (10 obchodov)                                       

32 273 €

 

Vysvetlivky: N – nákup, P- predaj , short pozícia – ochrana voči poklesu ceny, long pozícia – ochrana voči rastu ceny

SHORT (t.j. krátka) pozícia znamená otvorenie pozície prostredníctvom predaja (P) komodity, pričom následné vysporiadanie obchodu sa deje cez spätný nákup (N) rovnakého objemu – preto short pozícia zarába na poklese ceny a prerába na raste ceny. V prípade LONG (dlhej) pozície je to naopak. Pri otvorení nakupujeme a vysporiadame pozíciu jej predajom. Preto LONG pozícia zarába na raste ceny komodity a prerába pri poklese ceny.

MATIF: 1 kontrakt/1 lot = 50 ton pšenice, kukurice, repky

CBoT: 1 minikontrakt = 1000 bušelov = 27,2 t sóje

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov