Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

D. Karkulín

Mnohé indície naznačujú na to, že hlavné svetové centrálne banky v aktuálnom ekonomickom cykle definitívne zastavili rast úrokových sadzieb. Pre poľnohospodárov to môže byť signál, že rast úrokových sadzieb úverov skončil.

V roku 2024 by sa pritom mohli dočkať dokonca zliav nákladov na úverovú službu, keďže kľúčová centrálna banka sveta – Americká centrálna banka FED avizuje, že do konca roka 2024 zníži v troch postupných krokoch základný úrok sumárne o 0,75 % na 4,6 %. Účastníci trhov si pritom myslia, že FED bude musieť stlačiť úrok ešte nižšie a to na 4 %. V prípade Európskej centrálnej banky trhy predpokladajú, že oproti súčasnosti bude základný úrok znížený až o 150 bázických bodov, teda na 3 %. Technicky by sme sa tak mali skutočne v roku 2024 dočkať nižších úrokov v porovnaní so súčasnosťou. Má to však jednu dôležitú podmienku. Inflačné tlaky v Eurozóne musia ďalej pokračovať v poklese. Súčasné dáta naznačujú, že sa tak deje a i preto na trhu vládne optimizmus ohľadu možného poklesu úrokov. Ekonomický rast vo svete spomaľuje, čo možno nie je dobrá správa pre ekonomiku, no jasne hovorí v prospech poklesnej trajektórie úrokov. Už tradične v úvodnom vydaní AGROMAGAZÍNu v rámci nového roka býva jeho súčasťou aj ročenka AGROBIZNIS s agrárnym výhľadom na najbližší rok. V nej pomerne často skloňujeme slovko „recesia“, ktorá spravidla vedie k uvoľňovaniu menovej politiky zo strany menotvorcov. I preto považujeme scenár určitého poklesu nákladov na dlhovú službu v roku 2024 za realistický.

Zďaleka však neočakávame, že úroky úverov sa vrátia do anomálie uplynulej päťročnice, teda späť k 1 % per annum. Už viac ako rok tvrdíme, že sa nachádzame v novej ekonomickej realite, ktorá môže so sebou priniesť viacero vĺn vyššej inflácie. V roku 2024 definitívne zaknihujeme inflačné dno v rámci prvého cyklu a je pravdepodobné, že vytvoríme živnú pôdu pre základ druhej vlny inflácie. Prím tu znovu zohrajú centrálne banky a vlády, pričom kľúčové bude ako zareagujú na prípadnú ekonomickú recesiu? Ak začnú centrálne banky znovu nakupovať dlhopisy a vlády poskytovať štedré dotačné balíčky, majme sa na pozore. Inflácia sa rýchlo prebudí a znovu začne rásť. A nezabúdajme na Rusko ako dôležitého svetového producenta komodít. Ropný šok v roku 1973 vyvolal masívnu inflačnú vlnu vo svete a nik nedokáže zaručiť, že podobný scenár sa v dnešnom geopoliticky napätom svete znovu nezopakuje. V našom základnom scenári vývoja očakávame, že inflácia v roku 2024 ostane pod kontrolou, no v roku 2025 môže znovu ukázať svoju silu a tým potvrdiť, že predchádzajúca éra dlhodobo nízkej inflácie (a tým aj nízkych sadzieb úverov) je definitívne preč.


David Karkulín

Článok bol publikovaný v januárovom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.3

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Snímka: https://pxhere.com/

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov