Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

J. Huba, E. Hubová

Študovala som v poslednom ročníku na Univerzite Komenského. Bol som čatárom – absolventom na základnej vojenskej službe.

 17. november 1989 sme obaja prežívali rovnako, ako väčšina mladých vysokoškolákov.

Niektorí súčasní politici si 17. november 1989 nevšimli. A niektorí z tých, čo si ho všimli a boli dokonca aktívnymi odporcami bývalého režimu si nevšimli, že odvtedy sa pomerne výrazne zmenila klíma v našom miernom podnebnom pásme.

My obaja sme zaznamenali jedno i druhé spomínané. 

Dnes, 17. novembra 2022, sme v záhrade neďaleko Nitry zbierali druhú úrodu zeleniny. Zľakli sme sa predpovede počasia, že by po 20. novembri mohli hroziť prízemné mrazy. Tí, čo si všimli November, vedia, že pred 33 rokmi mrzlo a snežilo...

Z prvej úrody – priesady papriky a rajčín  sme sadili v prvej dekáde mája, sme pozberali ešte plnú debničku paprík a baraních rohov úžasnej chuti (oveľa lepšie ako v lete) a pár rajčín – bude na 2, možno i 3 čerstvé lečá, ktoré milujeme. Úžasné sú posypané slovenskou bryndzou.

Ostatné plody, ktoré vidíte na fotkách, sú už z druhej úrody – dôkaz klimatickej zmeny. Na ploche po cibuli - pozberanej na Annu - ako sa patrí (26. júl) a zemiakoch vybratých v polovici  augusta sme vysadili druhé uhorky (boli skvelé), cukety, fazuľku na struky,  cviklu, cibuľu a mrkvu. A v polovici septembra kôpor, špenát, reďkovku a vodnicu. Špenát zvykneme zberať ešte v januári – marci. 

Dnes, 17. novembra, sme zberali čerstvú druhú úrodu.

 

Eva Hubová a Ján Huba

              

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov