Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Sme veľmi radi, že témy, spomenuté v 2. vete názvu tohto textu, sú zaujímavé aj pre redaktorov Farmárskej revue. A čo nás najviac teší (wau!) – na svete je prvý „cementár“. Čoskoro prinesieme o ňom a jeho matke viac informácií.

Cementárky. Názov pre svetlo sfarbené dojnice slovenského strakatého dobytka už mnohí poznáte. V reportáži Drahomíry Kyslanovej (video pod textom) sa dozvedáme, že v Látkach a okolí ich volali žemľuše či žltánky. Hlavný zootechnik RD Látky Ján Trčan podrobne popisuje projekt ich záchrany v spolupráci s výskumníkmi z NPPC – VÚŽV Nitra. Na pôvodný slovenský strakatý dobytok v reportáži spomínajú i tunajší pamätníci.

Automaty na predaj výrobkov z ovčieho mlieka. Za takýto predaj, umožňujúci prístup zákazníkov k týmto zdravým, tradičným slovenským výrobkom 24 hodín denne a 7 dní v týždni, získali chovateľky z Pokryváča (sestry Lucia a Janka) prestížne ocenenie za inovatívnosť mladých farmárov na úrovni EÚ. Vo Farmárskej revue sa dozvedáme, že z automatov možno ovčie výrobky nakupovať nielen na Orave, ale aj v južnejších oblastiach stredného Slovenska. Ide o známu značku Gemerské ovečky.

NAJ agro dievča v prostredí svojej školy v Šali. Kristínku Pšenákovú už zo stránok nášho portálu či Facebooku, či z osobných stretnutí viacerí poznáte. Farmárska revue ju približuje v prostredí pre ňu každodennom – počas praktickej výučby na Strednej odbornej škole chovu koní a služieb v Šali. Stojí za to pozrieť si i túto reportáž.

Celú Farmársku revue nájdete tu.

 

Ján Huba

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov