Poľnohospodári by nemali okamžite kŕmiť čerstvým obilím.
Aj keď sú zásoby nízke, tí, čo si sami krmivo miešajú, by nemali svoje čerstvé obilie okamžite použiť vo svojich kŕmnych dávkach. Odborníci na kŕmenie odporúčajú počkať aspoň 2, najlepšie 4 týždne. Dôvod je v tom, že zrno po zbere ešte prechádza určitým procesom dozrievania. V zrne sa preskupuje voda a zrno sa „potí“. Škrob a bielkoviny tiež prechádzajú „procesom starnutia“.
Hrozba tráviacich problémov
Ak sa zrnom kŕmi pred dokončením týchto procesov, môže dôjsť k tráviacim problémom ošípaných. Prasiatka reagujú zníženým príjmom krmiva o 20-30 %, prasnice môžu mať vyššiu mieru intoxikácie. V horšom prípade môže viesť až k úhynu.
Skrátený čas skladovania s konzerváciou
Ak sa na konzerváciu použijú kyseliny, prebiehajúce enzymatické procesy v zrne možno ukončiť skôr. Odporúčaná doba skladovania sa potom môže skrátiť na polovicu. Ak sa zrno z novej úrody zmieša so zrnom zo starej úrody, mal by sa podiel zvýšiť z pôvodných 10 % prímesi na 50 % v priebehu 1-2 týždňov.
Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Einhoff