Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Utorok 14.mája 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia

Ako sa šíri smrteľná vtáčia chrípka? Aké faktory zohrávajú úlohu pri prenose vírusu z vtáka na vtáka? Britskí vedci prišli k prekvapivému záveru.

Pri prenose vtáčej chrípky hrá hlavnú úlohu kontakt kŕdľov hydiny s voľne žijúcimi vtákmi a opatrenia biologickej bezpečnosti na farmách (ako je ľudský kontakt a hlodavce). Ďalší často spomínaný rizikový faktor – šírenie vírusu H5N1 vonkajším vzduchom – sa preceňuje. Pravdepodobnosť šírenia vtáčej chrípky vzduchom a infikovanie zvierat na neďalekých hydinových farmách je veľmi nízka.

Toto je výsledok britských vedcov z Agentúry pre virológiu, zdravie zvierat a rastlín (APHA-Weybridge) v novej štúdii.

Po niekoľkých metroch sa vo vzduchu nedajú zistiť takmer žiadne vírusové častice

Vedci skúmali prachové a vírusové častice z vtáčej chrípky vo vzduchu vo vonkajšom priestore. Vo vzdialenosti 10 m mohli nájsť len niekoľko alebo žiadne vírusové častice. Doteraz sa predpokladalo, že vírus sa prenáša predovšetkým vzduchom a že hustota chovov hydiny v niektorých regiónoch preto zohráva úlohu pri šírení choroby zvierat.

Hlavným záverom však je, že prenos vírusu vzduchom z jedného infikovaného miesta na inú hydinovú farmu možno považovať za oveľa menej pravdepodobný. Ďalšie faktory, ako je vysoká miera infekcie voľne žijúceho vtáctva, kontaminácia životného prostredia voľne žijúcimi vtákmi a nezistená infikovaná hydina na farme, môžu vzbudzovať väčšie obavy. Britskí vedci poukazujú na to, že na posúdenie šírenia vírusov a vírusových produktov sú potrebné ďalšie štúdie v širokom spektre systémov ustajnenia.

 

Z Agrarheute a Gefluegelnews preložila a upravila Ing. martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: gefluegelnews

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov