Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Vo švajčiarskych kantónoch Jura a Ticino sa skúšobne vypúšťajú ázijské osy rodu Ichneumon. Ako nedávno oznámilo Spolkové kompetenčné centrum pre poľnohospodársky výskum Agroscope, ich cieľom je bojovať proti inváznej čerešňovej muške (spotted-wing drosophila - Drosophila suzukii).

Čerešňová muška je ničivý škodca v bobuľovinách, kôstkovinách a vinohradoch, dodáva Agroscope. Samičky sú jediným druhom ovocných mušiek, ktoré kladú vajíčka do nepoškodeného, dozrievajúceho ovocia, ktoré sa potom už nedá predať.

Muška, ktorá pochádza z východnej Ázie, bola prvýkrát zistená vo Švajčiarsku v roku 2011. Vo Švajčiarsku zatiaľ nemajú účinných prirodzených nepriateľov.

800 až 1 000 parazitických ôs

Podľa kompetenčného centra majú vypúšťacie pokusy s 800 až 1 000 parazitickými osami objasniť, či sa táto parazitická osa môže usadiť vo Švajčiarsku s cieľom regulovať populáciu čerešňovej mušky a znížiť straty na produkcii. V oblasti svojho pôvodu sú ázijské osy prirodzeným antagonistom čerešňovej mušky. Parazitujú na ich larvách. Tie následne hynú.

Podľa spoločnosti Agroscope ide o prvý cudzokrajný užitočný hmyz, ktorý bol vo Švajčiarsku vypustený na biologickú ochranu proti škodcom. V posledných troch rokoch sa tak už stalo v Taliansku a USA a tento týždeň vo Francúzsku. Prvé výsledky z týchto krajín dávajú dôvod na optimizmus.

Hlavne vo výsadbách s vysokým kmeňom

Cieľom je prirodzeným spôsobom znížiť veľkosť populácie mušky čerešňovej, a tým znížiť škody na poľnohospodárskej produkcii bez použitia ďalších pesticídov. Podľa výskumníkov je to užitočné najmä vo vysokokmenných výsadbách, ktoré sa ťažko chránia.

V strednodobom až dlhodobom horizonte je cieľom dosiahnuť prirodzenú rovnováhu proti tejto muške, aby sa nemohla ďalej nerušene rozmnožovať.

osa proti octomilke 2

 

Minimálne riziko

Výskumníci objavili prirodzený náprotivok čerešňovej mušky v podobe liahnucej sa osy (Ganaspis brasiliensis). Odvtedy sa táto parazitická ichneumonová osa skúma vo Švajčiarsku v kontrolovaných laboratórnych podmienkach. Pred začatím pokusného vypúšťania bolo potrebné vykonať množstvo výskumov. "Predovšetkým sa muselo analyzovať riziko negatívnych účinkov na pôvodné druhy. Z výsledkov nášho výskumu vyplýva, že Ganaspis brasiliensis sa špecializuje na mušku čerešňovú. Je veľmi nepravdepodobné, že by parazitoval na larvách pôvodných ovocných mušiek," hovorí Lukas Seehausen, vedec z CABI v Delémonte a odborník na invázne druhy a biologickú kontrolu. Spolkový úrad pre životné prostredie preskúmal a schválil žiadosť spoločnosti Agroscope o skúšobné vypustenie.

Kontrola prebieha už niekoľko rokov

V rokoch 2015 až 2020 viedla spoločnosť Agroscope v spolupráci s Výskumným ústavom ekologického poľnohospodárstva (FiBL) a ďalšími partnermi z oblasti výskumu, rozširovania, praxe a presadzovania práva "Pracovnú skupinu pre čerešňovú mušku". Jej cieľom bolo vypracovať udržateľné stratégie pre poľnohospodárov na ochranu bobúľ, ovocia a viniča pred týmto škodcom.

Dominique Mazzi, vedec zo spoločnosti Agroscope a bývalý vedúci pracovnej skupiny, vysvetľuje: „Čerešňová muška napáda aj voľne rastúce plody mimo poľnohospodárskej produkcie. Preto sú potrebné rozsiahle a dlhodobé opatrenia, aby sa aj tam obmedzilo rozmnožovanie škodcu." Súčasťou tohto riešenia by mohla byť klasická biologická kontrola, ktorá spočíva v hľadaní prirodzených náprotivkov v oblasti pôvodu invázneho škodcu a ich následnom zavádzaní ako užitočných organizmov.

 

Zo Schweizerbauer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Carole Parodi, Agroscope, spottedwing

 

 

 

 

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov