tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Pestovateľská plocha zemiakov v EÚ pre zber v roku 2023 mierne klesá. Vplyvom počasia sú úrody nižšie, najmä v južnej Európe.

Výmera, na ktorej sa pestujú zemiaky, bude v Európskej únii v roku 2023 naďalej klesať. Regióny a spôsoby použitia sú však ovplyvnené odlišne. V prvom rade poľnohospodári v západnej a strednej Európe trochu obmedzili pestovanie zemiakov na výrobu škrobu. Je to tak vo Francúzsku (-9 %), Holandsku (-8 %) a Švédsku (-5 %). Pre ostatné štáty nie sú k dispozícii žiadne údaje. Zemiaky na spracovanie sa mohli v niektorých prípadoch pestovať vo väčšom rozsahu, napríklad v Belgicku o približne 8 %. Vzhľadom na relatívne nízky dopyt po čerstvých konzumných zemiakoch to možno usudzovať z rozvoja pestovania konzumných zemiakov. V Holandsku sa stratilo 1 % plochy zemiakov, mohlo to však byť podobne ako v Nemecku a Francúzsku spôsobené pestovaním zemiakov na konzum a na export.

Redukciu plôch na pestovanie škrobových zemiakov možno v južnej Európe pripísať predovšetkým potravinárskemu segmentu. Spracovanie nie je až také dôležité. Talianski výrobcovia však pravdepodobne plánovali viac „čipsovej“ suroviny, najmä zo skorého pestovania na juhu. Oficiálne informácie pre Poľsko zatiaľ nie sú k dispozícii. Tam sa však pestovanie zemiakov už roky prudko redukuje – najmä v maloštruktúrnych regiónoch, kde je pestovanie zemiakov ako prvé obeťou štrukturálnych zmien.

Zmiešané vyhliadky na úrodu

Ako je známe, úroda z roka na rok viac kolíše, keďže sa mení obrábaná plocha: V celej EÚ to bolo maximálne 3 % z hľadiska plochy za posledných 7 rokov, z hľadiska výnosu je to však až 16 %. To má oveľa silnejší vplyv na úrodu.

Len o južnej Európe sa už dá povedať, že sú tam podpriemerné výnosy. Napríklad Taliansku chýba 9 % na podobne slabý predchádzajúci rok. V Rakúsku sa už neočakávajú bežné úrody.

Čím severnejšie alebo severozápadnejšie, tým viac dávajú nedávne dažde dôvod na nádej na dobré výsledky. Uvidí sa, do akej miery by túto nádej mohli zatemniť problémy s kvalitou.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Brüggemann

graf pestovanie zemiakov vEU

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov