Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Čína po prvýkrát vyhlásila plodinu s upravenými genómami za bezpečnú. Ešte chvíľu však potrvá, kým budú môcť farmári v tejto krajine pestovať takúto odrodu sóje.

Čínska ľudová republika po prvýkrát klasifikovala plodinu vyšľachtenú pomocou úpravy genómu ako „bezpečnú“. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo poľnohospodárstva. Odroda sóje od šľachtiteľskej spoločnosti Shandong Shunfeng Biotechnology Co. má údajne dva modifikované gény. Chovateľom sa tak podarilo zvýšiť obsah nenasýtených mastných kyselín.

Ostatné odrody v plánovaní

„Schválenie novej odrody sóje bolo pre nás absolútnou motivačnou vzpruhou,“ povedal hovorca čínskej šľachtiteľskej spoločnosti. Aby farmári mohli pestovať nové odrody sóje, musí šľachtiteľ prejsť ďalšími krokmi schvaľovacieho procesu. Podľa tlačovej agentúry spoločnosť skúma 20 ďalších plodín upravených genómom. Chovatelia sa zameriavajú na vlastnosti, ako sú vyššie výnosy zrna, vyšší obsah vitamínu C v šaláte a na ryžu odolnú voči herbicídom.

Európska komisia chce reformu genetického inžinierstva

Začiatkom minulého roka čínske úrady vo všeobecnosti povolili výskum a marketing geneticky upravených rastlín. Európska únia by chcela zreformovať aj svoju legislatívu v oblasti genetického inžinierstva. Ešte pred politickou letnou prestávkou v auguste by Európska komisia chcela predložiť návrhy, ako by mala EÚ v budúcnosti riešiť takzvané nové šľachtiteľské techniky ako CRIPR/CAS.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild | Waltraud Grubitzsch

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov