Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Čína je najväčším dovozcom mliečnych výrobkov. Situácia sa však mení. Organizácia FAO vypočítala, že v roku 2022 približne 35 % celkového svetového obchodu s mliekom smerovalo do Číny. Dovoz sa však v posledných rokoch znížil a naďalej klesá, tvrdí FAO.

Zároveň výrazne vzrástla domáca produkcia. Podľa nedávnej správy USDA sa však tento rast nedávno zastavil. Je to dôsledok výrazného poklesu cien mlieka v Číne a nedávno výrazne pomalšieho rastu spotrebiteľského dopytu.

V súčasnosti sa objem výroby surového mlieka pohybuje okolo 41 miliónov ton – z čoho sa niečo vyše 60 % spracúva na mliečne výrobky v mliekarňach – alebo inými slovami, dodávajú ho chovatelia do mliekarní. Zvyšok sa priamo spotrebuje alebo spracuje.

Podľa údajov FAO sa približne 70 % spotreby mlieka v Číne vyrába interne a približne 30 % sa dováža – predovšetkým ako trvanlivé mlieko a sušené plnotučné mlieko, ale aj ako sušené odstredené mlieko a čoraz častejšie aj ako syr.

graf 1

Ceny mlieka výrazne klesli

Nedávny prudký pokles cien surového mlieka v Číne viedol k významným finančným stratám pre mnohých producentov mlieka a v posledných rokoch výrazne spomalil rast produkcie.

Americkí analytici tiež očakávajú pokles dovozu sušeného plnotučného mlieka a sušeného odstredeného mlieka v roku 2024 v dôsledku zvýšenej domácej produkcie surového mlieka a sušeného plnotučného mlieka. Pokračujúci vysoký dopyt na trhu po dovážanom tekutom mlieku (UHT mlieko) a syroch by mohol mierne zvýšiť dovoz v týchto segmentoch trhu, keďže spotrebitelia hľadajú vysokú kvalitu a dostupné ceny.

Ukazuje sa tiež, že produkcia surového mlieka v roku 2024 zostane na podobnej úrovni ako v roku 2023 namiesto prudkého nárastu ako v predchádzajúcich piatich rokoch.

Nadmerná ponuka surového mlieka v dôsledku „boom“ výroby

Ceny surového mlieka v prvých 9 mesiacoch roku 2023 prudko klesli. Hlavným dôvodom poklesu bola nadmerná ponuka surového mlieka na domácom trhu. Rast produkcie vyvolali predtým výrazne zvýšené ceny surového mlieka, ako aj štátne dotácie.

Výsledkom bol silný nárast produkcie mliekového dobytka a počtu dojníc na približne 6,5 milióna zvierat. Objem výroby dosiahol v roku 2023 nový rekord okolo 41 miliónov ton kravského mlieka. Dopyt po mlieku sa však v dôsledku pandémie COVID nezotavil tak rýchlo ako rast produkcie. Okrem toho sa zhoršili sektorové a štrukturálne problémy na trhu s mliekom. Zatiaľ čo mliečne farmy vo veľkej miere fungujú v severnej Číne, ako je Vnútorné Mongolsko a Ningxia, väčšina spotrebiteľov je na juhu.

Veľká vzdialenosť trhovísk, problémy s chladiacim reťazcom a vysoké ceny dopravy veľmi predražujú dopravu čerstvého mlieka zo severu na juh.

graf 2

Číňania kupujú hlavne tekuté mlieko (UHT mlieko)

Čína je najväčším dovozcom tekutého mlieka (UHT mlieko). USDA očakáva mierny nárast dovozu v tomto segmente trhu v roku 2024. Vysoký trhový dopyt po UHT mlieku bude poháňať rast domácej produkcie aj dovozu.

V Číne je mlieko UHT dominantným produktom na trhu s mliečnymi výrobkami. Spotrebitelia pripisujú UHT mlieku mnohé zdravotné benefity. Rodiny nakupujú UHT mlieko pre deti a starších členov rodiny. Dovážané UHT mlieko má lepší imidž a má aj výhodu v kvalite a cene v porovnaní s domácim čínskym mliekom. Hoci spotreba tekutého mlieka naďalej stúpa, tempo rastu sa spomalí, verí USDA. Jedným z dôvodov je rastúca konkurencia iných mliečnych výrobkov.

Patrí sem napríklad pasterizované mlieko. Podľa zdrojov z priemyslu sa podiel pasterizovaného mlieka na trhu zvýšil na približne 15 percent. USDA celkovo očakáva dovoz tekutého mlieka v roku 2023 na 750 000 ton v porovnaní s takmer 980 000 tonami v roku 2022.

Sušené plnotučné mlieko je len vedľajší produkt

Najdôležitejším čínskym importovaným produktom je však sušené plnotučné mlieko. Čínski spracovatelia mlieka zvyčajne vyrábajú len malé množstvo vysoko spracovaných mliečnych výrobkov, pretože to v drvivej väčšine nie je ziskové, hovorí USDA.

Vyrábajú sušené plnotučné mlieko predovšetkým v dôsledku sezónnej nerovnováhy medzi výrobou a spotrebou surového mlieka. Samotná Čína vyrába zo svojho surového mlieka najmä tekuté mlieko. Väčšina konzumácie tekutého mlieka sa vyskytuje v druhej polovici roka, keď sa konajú veľké čínske sviatky.

Ak prebytočné surové mlieko nedokáže absorbovať trh, spracovatelia ho použijú na výrobu sušeného plnotučného mlieka. Čoraz menej populárne sú „rekonštruované“ výrobky zo sušeného plnotučného mlieka, teda mlieko, jogurty a mliečne nápoje. USDA očakáva, že tento trend bude pokračovať aj v roku 2024.

Spotreba plnotučného sušeného mlieka v pečive zostáva nezmenená, keďže pekársky sektor je relatívne stabilný. V prvej polovici roku 2023 však produkcia sušeného plnotučného mlieka prevýšila spotrebu, čo malo za následok vysoké zásoby.

USDA očakáva, že dovoz sušeného plnotučného mlieka bude v roku 2024 ďalej klesať na 750 000 ton, z 850 000 ton v roku 2023, v dôsledku slabšieho dopytu a vysokých konečných zásob v roku 2023.

graf 3

 

Z Agrarheute preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: stock.adobe.com/Yuang Geng

Zdroj grafov: USDA

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov