Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Prednedávnom sme sa s vami podelili o zážitok z návštevy trhu v lotyšskej Rige. Tentokrát sa vyberieme ďalej.

Spomenul som, že návšteva trhoviska vie byť vcelku slušným indikátorom na posúdenie krajiny, jej úrovne, vyspelosti, temperamentu obyvateľstva… Uvedomil som si, že túto metriku používam už pomerne dlho. Z toho dôvodu prinášam pohľad na niekoľko ďalších “tržníc”, ktoré som mal možnosť navštíviť.

Market Paloquemao, Bogota (Kolumbia)

Skoré ráno, veľa ľudí, policajti, neporiadok na zemi a upozornenia sprievodcu: “Držte sa pokope a pozor na svoje veci, je tu veľa vreckárov.”

Po prvotnom hľadaní “rytmu” pohybu v úzkych uličkách, ktoré lemovali predajcovia kvetov, strach opadá. Pohlcuje nás sýtosť farieb, úsmev miestnych, uchvacuje pestrosť a rôznorodosť kvetov. Ak by chcel niekto katalogizovať kvety, nech príde najprv sem, ušetrí si veľa práce. Postupne prechádzame k ovociu, tam platí to isté. Sprievodca nestíha odpovedať na otázky: „Toto je čo? A toto?” Nevedel som, že existuje tak veľa druhov ovocia. Vitajte v rajskej záhrade, takto nejako musí vyzerať jej sklad. Mnohé z ovocia a zeleniny ochutnávame, nedokážem si zapamätať všetky nové názvy.

Neodpustím si vyskúšať miestne pivo, pozývam “štamgastov“ pri jednom zo stánkov. Toto nie je turistická atrakcia, toto je autentický trh, kde si majitelia miestnych reštaurácií robia svoje zásoby na týždeň vopred, miesto, kam sa obyvatelia Bogoty prídu najesť, napiť, pozhovárať, kam gazdiné prídu nakúpiť čerstvé mäso od farmárov, ryby vylovené v noci z mora. Je tu všetko. Nemôže existovať niečo viac, neverím!

Toto je Kolumbia: Farebná, pestrá, tak trošku neporiadna, chvíľami špinavá, ale len na miestach, kde vám to nebude prekážať, temperamentná, voňavá. Na nič sa nehrá, nič nepredstiera, je sama sebou a je jej ukradnuté, čo si o nej budete myslieť. Zvyknete si, takto to tu má byť…

 

Text a snímky: Karol Kováč

Na titulnej snímke: Kolumbijčania majú vždy dobrú náladu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov