tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Napriek uvoľneniu na trhu s bravčovým mäsom sa komisia EÚ drží pri poskytovaní dotácií na súkromné ​​skladovanie. Záujmová skupina chovateľov ošípaných v Nemecku (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands – ISN) kritizuje, že granty PLH (Privaten Lagerhaltung – súkromné skladovanie) spôsobujú viac škody ako úžitku.

Napriek nedávnemu výraznému uvoľneniu na trhu s bravčovým mäsom sa Európska komisia nevzdáva pri poskytovaní dotácií na súkromné ​​skladovanie (PLH). Ako minulú stredu (23.3.) oznámili bruselské úrady, účastníci trhu majú mať od minulého piatka (25.3.) možnosť požiadať o dotáciu na pokrytie časti nákladov na skladovanie bravčového mäsa.

Prihlášky do 29. apríla

Prihlášky je možné podávať do 29. apríla. Aby sa udelili tieto osobitné pomoci, mäso sa musí ponechať mimo trhu na obdobie 60, 90, 120 alebo 150 dní. Podľa Komisie výška pomoci závisí od uskladnených kusov. Podľa dokumentov od úradu EÚ sa majú vyplácať dotácie vo výške 270 € na tonu na jatočné polovičky a celé jatočné telá zvierat do 20 kg v kategórii 1 na dobu skladovania 60 dní. Za maximálne možných 150 dní by mala byť náhrada 317 €/t. Komisia dáva k dispozícii viac peňazí pre jatočné časti kategórie 3.

Veľká väčšina členských štátov

Napriek rozšírenej skepse vyjadrenej členskými štátmi v Osobitnom výbore pre poľnohospodárstvo (Sonderausschuss Landwirtschaft - SAL) o zavedení dotácií PLH v tomto čase, 24 členských štátov hlasovalo za opatrenie vo Výbore spoločnej organizácie trhu (Gemeinsamen Marktorganisation - GMO). Nemecko predtým označilo plány Komisie za „nevhodné“. Vyplýva to z oficiálnej písomnej reakcie na balík opatrení úradu EÚ na zmiernenie následkov vojny na Ukrajine. Na stretnutí SAL predminulý týždeň okrem iného Španielsko, Taliansko a Poľsko vyjadrili k pomoci „v súčasnosti“ skeptický postoj. Rovnako ako tieto členské krajiny, aj Nemecko poukázalo na nedávne oživenie trhu. Berlín tiež poukázal na to, že mäsový priemysel chcel mať možnosť flexibilne vyskladňovať uskladnené bravčové mäso počas grilovacej sezóny. V prípade žiadosti o pomoc by však boli stanovené úzke lehoty.

ISN: Viac škody ako úžitku

Záujmová skupina chovateľov ošípaných v Nemecku (ISN) už vopred zopakovala svoju kritiku pomoci PLH. Výkonný riaditeľ ISN Dr. Torsten Staack dal jasne najavo, že PLH nie je tým správnym nástrojom, ktorý by pomohol chovateľom ošípaných dostať sa z červených čísel: „Dotácie na súkromné ​​skladovanie nemajú v tejto chvíli vôbec zmysel!“ Staack obvinil zodpovedných v Bruseli, že farmárom prezentovali „pseudo-riešenia“. Dotáciu EÚ pre PLH treba vnímať zásadne kriticky a v súčasnosti je opäť „obzvlášť nepochopiteľná“. Okrem toho, minulosť ukázala, že aj v nepravdepodobnom prípade krátkodobej úľavy na trhu zo strany PLH, vyskladnenie množstiev, ktoré sa potom skladujú, výrazne oneskorí naliehavo potrebné oživenie trhu. „Chovateľom ošípaných viac škodia, ako im prospievajú,“ upozornil konateľ ISN.


Podľa topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov