Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Minulotýždňové duo reportov USDA vytvorilo tlak na pokles cien plodín.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 10 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 266 EUR/t. Kukurica korigovala nadol o 4 EUR/t na dnešných 239 EUR/t. Repka na MATIFe výrazne prepadla, keď stratila zo svojej ceny 45 EUR/t, čo ju poslalo nadol k 764 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 41 EUR/t na dnešných 679 EUR/t, kým austrálska repka posilnila o 6 EUR/t na 521 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 3 EUR/t na 294 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 8 EUR/t na 239 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 2 EUR/t na 206 EUR/t a sója zlacnela o 4 EUR/t na 441 EUR/t.

Pšenica

Americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo (USDA) v najčerstvejšom WASDE reporte opäť mierne navýšilo odhad tohtoročníkovej produkcie pšenice vo svete ako aj odhad finálnych zásob. Zvýšenie odhadu produkcie pre EÚ vyvolalo na burze MATIF nový tlak na pokles ceny a keďže pšenica si neudržala svoju úroveň podpory ležiacej na cene 270 EUR/t, otvoril sa jej priestor pre pokles do pásma 255 – 260 EUR/t. Do tohto intervalu sa komodita dostala prakticky v priebehu pár dní.

Počas dnešného dňa však komodita usilovne vymazáva straty, ktoré zakúsila ostatných niekoľko dní. Geopolitické napätie medzi Ukrajinou a Ruskom pokračuje v stupňovaní a keďže ide o top svetových producentov tejto komodity, reaguje na to aj pšenica. Pripomeňme si, že keď na jar 2014 vypukol konflikt medzi týmito dvomi krajinami, ceny pšenice v priebehu týždňa posilnili o viac ako 20 %.

Celkovo možno skonštatovať, že dnes sa pritom darí celému komoditnému košu. Posilňuje nám ropa, vzácne kovy ako aj priemyselné kovy, pričom rast úrokov vidíme aj na dlhopisovom trhu. Zdá sa tak, že do cien týchto aktív sa aktuálne započítava nová vlna zvýšených inflačných očakávaní. Ceny plodín by tak mohli na tomto trende najbližšie dni profitovať ďalej a postupovať tak na vyššie úrovne. Treba sa však súčasne pripraviť aj na možné pokračovanie zvýšenej cenovej volatility a to nevylučuje možné silnejšie pohyby ceny do obidvoch strán. Ak sa pšenici podarí uzatvoriť znovu nad 270 EUR/t, potom komodita má priestor pre ďalší vzostup smerom k 280 EUR/t.

Kukurica

Minulotýždňový WASDE report, ktorý potvrdil v USA historicky druhú najväčšiu produkciu (384 mil. ton) ako aj zistenie, že v USA medziročne vzrástli zásoby kukurice o 3 % príliš cenám kukurice nepomohol. Tie napriek pretrvávajúcej neistote ohľadom sucha v Južnej Amerike korigovali nadol, čo sa pretavilo aj do cenotvorby plodiny na burze MATIF.

Ukrajinská produkcia kukurice má totiž dosiahnuť rekordných 42 mil. ton, čo znamená, že Ukrajina bude mať k dispozícii na export v ďalších mesiacoch takmer 33 mil. ton kukurice. To je príliš veľa na to, aby s ňou pokryla len potreby EÚ, keďže EÚ očakáva, že jej importná potreba bude len 14 mil. ton. No o ukrajinskú produkciu sa začína zaujímať Čína, takže dopyt najľudnatejšej ázijskej krajiny môže ďalšie týždne prehovárať do európskych cien kukurice. Ak však dopyt Číny sa čiastočne obráti na Ukrajinu, bude to znamenať menší dopyt po americkej produkcii, pričom tento faktor už začalo USDA zohľadňovať aj vo svojej bilancii tým, že mierne znížilo odhad výšky exportov kukurice z USA v aktuálnej sezóne.

Táto zmena v bilancii tak zatlačila ceny kukurice na CBoT (no i na MATIFe) nižšie smerom k 5,85 USD za bušel. Plodina si však udržala rastový trend. Cenový vzostup pre kukuricu však ostáva obmedzený, keďže v úvode tohto týždňa do Južnej Ameriky konečne dorazili výdatné zrážky, ktoré by mali zmierniť vlahový deficit porastov. Na druhej strane geopolitické tenzie v regióne Čierneho mora môžu dodávať určitú prorastovú podporu aj cenám kukurice (pšenica a kukurica spolu súperia v rámci výroby kŕmnych zmesí). Predpokladáme, že tento týždeň sa ceny kukurice budú pohybovať prevažne v bočnom pásme.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF ostatný týždeň predviedli to, čo sme očakávali. Boli sme totiž svedkami cenovej korekcie komodity smerom k 720 EUR/t. Na tejto úrovni, ktorá súčasne predstavovala 50 – dňový cenový priemer sa repka znovu odrazila vyššie a aktuálne sa pohybuje v okolí 750 EUR/t. Čoskoro však februárový kontrakt repky vystrieda májový, ktorý sa momentálne obchoduje zhruba o 50 EUR/t nižšej úrovni.

Austrálske ceny repky na naďalej obchodujú so zľavou voči európskym o približne 200 EUR/t (aktuálna cena 521 EUR/t) a to je jeden z dôvodov, prečo sa repka po dosiahnutí svojich maxím z úvodu roka (843 EUR/t) pomerne rýchlo porúčala na nižšie úrovne. Ostatné dni pritom repka stratila aj podporu susedného trhu so sójou. Ceny sóje klesali po tom, čo do Južnej Ameriky dorazili veľmi potrebné zrážky. Miestni farmári však avizujú, že tieto zrážky dorazili neskoro a škody na časti porastov sóje sú už nezvratné. Bilancia olejnín sa tak môže najbližšie mesiace z tohto dôvodu znovu stesniť a to zrejme bude držať ceny repky na vyšších úrovniach naďalej. Navyše dnes sa cena ropy dostala cez kľúčovú rezistenciu na úrovni 87 USD za barel a to znamená, že komodita môže ďalšie dni predĺžiť svoju rastovú šnúru. To by mohlo dodatočne podporiť v raste i ceny rastlinných olejov.

Keď sa ale dnes pozeráme na cenový pohyb repky, ten nám nenaznačuje na ambície pre posilňovanie. Zdá sa tak, že európska repka bola ostatné týždne prekúpená až príliš a je namieste očakávať, že komodita si zaslúži väčšiu cenovú korekciu. Ak sa cena repky na MATIFe neudrží nad 715 EUR/t, potom môžeme očakávať ďalší zosun ceny komodity smerom k 640 EUR/t, kde by už táto plodina však mala získať silnú úroveň podpory so sľubnou šancou pre opätovný odraz na vyššie úrovne.

Ako sme už skonštatovali, bilancia olejnín sa v najbližších týždňoch znovu stenčí a to by malo pomôcť obnoviť cenový rast ako sóje, tak i repky. Nevylučujeme však, že ešte predtým hlavne repka bude mať ambíciu „ešte trochu viac vypustiť svoju prorastovú paru“ a tým dočasne skorigovať na nižšie úrovne.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF: pšenica 260 – 278 EUR/t, kukurica 235 – 245 EUR/t, repka 680 – 750 EUR/t.


/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov