tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Tlak EÚ na ekologizáciu v poľnohospodárstve je čoraz markantnejší a farmári sa chtiac-nechtiac tomuto trendu musia prispôsobovať. Účelné, neúplné obrábanie pôdy počas sejby v kombinácii s cieleným hnojením a presným výsevom pomáha efektívnejšie využívať hnojivo a dosiahnuť stabilné a dobré výnosy aj v náročných klimatických podmienkach.

Tieto úkony ušetria nielen rozpočet, ale tiež zvyšujú bezpečnosť produkcie plodín. V neposlednom rade ide aj o utužovanie pôdy a zachytávanie uhlíka do pôdy. StripTill technológia je jedným z najlepších riešení týchto otázok.

O skúsenosti so sejacím strojom HORSCH Focus 6 TD, pracujúcim s technológiou StripTill, sme sa boli podeliť vo firme AGRORIS, s.r.o., so sídlom v Rimavskej Sobote. V súčasnosti obhospodarujú cca 5 500 ha pôdy, z čoho 450 ha sú TTP s využitím ako pastviny a krmovinová základňa pre chov HD. Chovajú aj ošípané.

Čo sa týka spektra plodín, snažia sa pestovať komodity, ktoré si vedia spracovať sami (majú vlastnú čističku aj sušičku zrnín). Z ozimných plodín pestujú pšenicu mäkkú aj tvrdú, raž, jačmeň, repku, kukuricu na zrno a sóju. Pôdy majú rôzne, ľahké, stredné a ťažké a aj rovinaté a tiež svahovité.

DSC 0089

 

Venoval sa nám mechanizátor Peter Cuper. „Čo sa týka prípravy pôdy, využívame na to technológiu od spoločnosti HORSCH. Keď som sem ja nastúpil v roku 2012, mali tu už vtedy dva stroje HORSCH Tiger - 4AS a 3AS. Pôdu spracovávame aj 6-metrovým strojom HORSCH Terrano 2 MG,“ hovorí pán Cuper a pokračuje: „V roku 2012 sme zakúpili aj náš prvý sejací stroj od výrobcu HORSCH s označením Focus 6 TD prvej generácie so záberom 6 m. Dnes už u nás pracuje jedenásty rok a má za sebou vyše 28 000 hektárov, skoro výlučne na našich pozemkoch. Raz sa stalo, že sme boli na službách siať repku. Vtedy sme si uvedomili, že naša sejačka vydrží naozaj veľa, lebo tá pôda tvrdosťou pripomínala skôr asfaltovú cestu s hrudami ako topánka. A ešte jeden prípad, keď sme siali mimo nášho chotára – iný farmár chcel zasiať výlučne takouto sejačkou – na skúšku. A výsledok – kúpil si taký istý Focus so záberom 4 metre. Môžem povedať, že za celých tých jedenásť rokov sa nám tá sejačka ani raz nepokazila a seje v podstate všetko. Kontrola porastov po vzídení potvrdzuje vhodnosť princípu sejby u nás. Pri porovnaní s inou sejačkou je vidieť jasný rozdiel. Ten Focus robí naozaj dobrú robotu.“

Na otázku, či po toľkých hektároch ešte stále funguje, som od pána Cupera dostal takúto odpoveď: „Tá sejačka je v takom stave, že ju stačí zapnúť za traktor a môžete siať. Podstata dlhej životnosti našich strojov spočíva v skutočnosti, že každý traktorista v našej spoločnosti má pridelený svoj traktor a k nemu aj stroj – v tomto prípade sejačku. Od momentu, kedy k nám sejačka HORSCH Focus pred jedenástimi rokmi prišla, stará sa o ňu stále ten istý človek. V čase nárazových prác sa striedajú dvaja kolegovia, ktorí sú dokonca spolužiaci a navzájom si veria. Ale striedanie obsluhy je u nás naozaj zriedkavé. Myslím si, že obsluha sa o zverené stroje stará viac, ako o svoje vlastné auto. Je to vlastne jeho živobytie. Práca so sejačkou mu zarába peniaze, ale jeho auto nie ...“

Jedna zaujímavosť: obsluha sejačku nikdy neumýva tlakovou vodou, ale čistí ju vždy len nasucho - vyfúka, vyzametá a hotovo.

Staršia sejačka má plechové zásobníky na osivo aj na hnojivo, a vôbec nie sú hrdzavé. Vždy po sejbe sa oba zásobníky vrátane celého stroja vyčistia a odparkuje sa pod strechu čistý a pripravený pre ďalšiu sejbu. Majú na dvore aj sejačku od iného výrobcu, ale tá podľa pána Cupera dosť koroduje.

Obsluha – Peter Krahulec, poznamenáva: „Starám sa o ňu už 10 vyše rokov. Je to stroj do náročných podmienok a zvládne aj prácu pri vlhkejšej pôde. Denne obsejem v priemere tých 60 ha. Pri práci mi veľmi pomáha navigácia, nemusím sa neustále pozerať na značkovač.“

Focus 6 TD TurboEdge Product Image

 

Nový Focus

Na dvore majú aj nový HORSCH Focus TD, ktorý im dodal predajca značky HORSCH pre SR, firma HRIADEĽ, s.r.o. Pán Cuper hovorí: „Keď sme kupovali novú sejačku, vôbec sme nerozmýšľali o niečom inom. Za tie roky a hektáre to bolo úplne jednoznačné, že novou našou sejačkou bude opäť HORSCH Focus. Podľa mňa, ak sa obsluha bude starať o nový stroj tak, ako o ten jedenásťročný, vydrží nám dlho. A som presvedčený, že aj ten starší vydrží zasiať ešte ďalších 28 000 hektárov. Pri porovnaní nového stroja s jeho predchodcom môžem povedať, že sú tam plusy, ale aj malé mínusy. Napríklad vyprázdňovanie zásobníkov nevymíňaného osiva a hnojiva bolo jednoduchšie u staršej sejačky. Plusov má však nový stroj podstatne viac. Je v plnej výbave.“

Focus 6 TD TurboEdge Product Image 2

 

Celý článok bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe 7/2023 na s.14-15.

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Milan Rada

Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve®

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov