Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Vďaka šikovným nápadom farmári rozvíjajú nové línie podnikania pre svoje farmy. Zhrnuli sme päť zaujímavých konceptov. Brána farmy otvorená, inovácie dnu - to je motto mnohých fariem, ktoré hľadajú nové opory vo svojom odvetví aj mimo neho. Možnosti sú široké, od nových kultúr so šikovnými marketingovými nápadmi až po chov dosť nezvyčajných hospodárskych zvierat. Predstavujeme päť z nich.

1. Huby ako alternatívny príjem?

1

„Naším cieľom bolo vždy, aby sme v určitom okamihu niečo sami vyrobili,“ hovorí Julia, ktorá sa teraz po desiatich rokoch života vo Viedni s manželom presťahovala späť na vidiek (Snímka: Werner Dedl).

Pestovanie bez veľkého priestoru? To neplatí pre Juliu a Markusa Scharnerovcov. Na plný úväzok im stačí okolo 100 m2. Na tomto území pestujú ušľachtilé huby a mohli by sa tým uživiť. Obzvlášť dôležité sú však distribučné kanály.

2. Predtým prasnice, dnes bio čakanka

2

Dvojica sa pred pár rokmi rozlúčila s konvenčným chovom prasníc. Do budúcnosti má iné plány - v novopostavenej výrobnej hale chce týždenne vypestovať 25 ton čakanky (Snímka: Kokenbrink).

Po ukončení chovu prasníc sa Kerstin a Stephan Klünemannovci rozhodli pre nezvyčajnú oblasť - pestujú organickú čakanku – vo veľkom. Výstavba zariadenia stojí spočiatku okolo 4 miliónov €, no manželia sú so svojím rozhodnutím spokojní.

3. Vyrobené z konope: Mladí farmári predávajú výrobky z konope

Start-up „Der Hanfbayer“ spracováva konopné semená a predáva produkty z nich vyrobené. Okrem vlastného pestovania získavajú zakladatelia suroviny od približne 40 zmluvných farmárov v Bavorsku. Daniel Baumann a Markus Kneissl hľadajú budúcnosť v pestovaní konope.

4. Pestovanie ryže v Rakúsku: Užitočné miesto pre farmárov?

3

Fröhlich urobil prvé pokusy s pestovaním ryže v roku 2014 na svojom pozemku vo Vulkanlande v Štajersku (Snímka: Veselý).

Farmár Ewald Fröhlich sa vďaka svojej ryže „So-froehlich-reis“ stal v Rakúsku zaujímavým pestovateľom. Na terajších 20 hektároch organicky pestuje strednozrnnú, dlhozrnnú a krátkozrnnú ryžu približne osem rokov. Na farme prevádzkuje aj mlyn na ryžu, kde zrno šúpe a leští. Kultivácia nie je zaručený úspech, ale za určitých okolností môže byť užitočná.

5. Veľký byvol

Chov vodného byvola je v Nemecku vzácnosťou. Rodina Mölders si našla miesto v chove a v marketingu produktov z byvolov. Silvia a Martin Möldersovci chovajú vodné byvoly na svojej farme v Bocholte od roku 2004. To, čo začalo ako experiment, je teraz biznis na plný úväzok so stádom, ktoré má celkovo 100 zvierat a s tým spojený marketing prostredníctvom vlastného farmárskeho obchodu a regionálnych predajcov. Takto to môže fungovať.

4

„Citlivý ako kôň. Tvrdohlavý ako dobytok. Verný ako pes,“ opisuje Mölders svojho vodného byvola (Snímka: Schildmann).

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra.

Titulná snímka: Schildmann

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov