Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Vedci aj ľudia z praxe sú presvedčení, že je to len dočasné. Situáciu by mohla zlepšiť vládna informačná kampaň alebo článok 210a GMO. „Malý cenový rozdiel medzi bio a konvenčným ma netrápi,“ vysvetlil Josef Jacobi svoj pohľad na podujatí „Trh s mliekom je hore nohami – čo sa práve deje na trhu?“.

Ekologický farmár zo Severného Porýnia-Vestfálska a predseda dozornej rady farmárskej mliekarne Upländer so sídlom v Hesensku vysvetlil: „Som rád, že aj konvenční kolegovia konečne zarábajú. Napriek tomu potrebujeme aj spravodlivé ceny pre bio!“

Premárnil šancu

Farmár Josef Jacobi uviedol, že na začiatku krízy zástupcovia mliekarní dúfali, že viac ľudí prejde k bioproduktom, keď sa cenový rozdiel oproti konvenčnému mlieku zmenší. „Táto príležitosť bola premrhaná, keď Aldi zo dňa na deň zvýšilo cenu biomlieka o 60 ct/l,“ vysvetlil farmár.

Je presvedčený, že trh s biomliekom sa po skončení krízy opäť stabilizuje, no priznal, že sa obáva ďalšieho cenového tlaku: „V súčasnosti niektoré mliekarne uvádzajú biomlieko na trh ako konvenčné mlieko. Ak sa to už nestane a organické mlieko sa vráti na trh v plnom rozsahu, môže to viesť k ďalšiemu tlaku na ceny.

Farmárska mliekareň Upländer preto vyvinula interný model regulácie objemu. Mliekareň sa rozhodla po novom zásobovať aj diskonty. „Musíme sa zbaviť mlieka,“ hovorí Josef Jacobi.       

Privátne značky sú v popredí

Vedec Dr. Achim Spiller bol presvedčený, že prepad v biosektore sa obnoví: „Témy environmentálneho povedomia, ochrany klímy a dobrých životných podmienok zvierat sú stále trendy, ale v súčasnosti ich zatieňuje kríza.“ To znamená, že v popredí sú lacné privátne značky a ľudia kupujú menej prémiové produkty.

„Kým počas koronakrízy bol skutočný organický boom, predaje teraz klesajú.“ – prof. Achim Spiller

Okrem toho sa v roku 2022 zvýšili dodávky biomlieka. Nárast dopytu po organických výrobkoch je teraz ústredný, pretože iba tretina Nemcov je presvedčená o nákupcoch biopotravín: „Navrhujem štátnu informačnú kampaň pre ekologický sektor,“ povedal prof. Achim Spiller.

§ 210a GMO ako príležitosť

Podľa prezidenta Bioland Jana Plaggeho ponúka §210a GMO aj možnosť stabilizovať bio cenu. „Tento článok rieši napätie a mohol by byť okamžite implementovaný," povedal. Jan Plagge hovoril o zmene paradigmy: „Namiesto výpočtu zhora nadol, ako je to v súčasnosti, by poľnohospodári mali byť schopní koordinovať sa navzájom. Dohodu postúpia mliekarňam, ktoré obratom oznámia svoje ceny obchodu.“ Tento článok je prvým lúčom nádeje z Bruselu.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Lütke Holz

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov