tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Manželia Zuzka a Martin Hrehoroví sú zo Skalice. Ich príbeh je o tom, ako sa dá začínať od úplnej nuly, doslova na zelenej lúke, o neľahkej ceste za splneným snom.

Obaja vyrastali v meste ako typické činžiakové deti. Zuzka rada chodievala k rodine na dedinu, Martin trávieval prázdniny u uja v horárni pri Prievidzi. Pre Martina bol veľkou inšpiráciou jeho dedo, ktorý sa venoval včelárstvu aj ovocinárstvu. 

 

Gazdovanie im obom učarovalo a pri potulkách malebnými skalickými vinohradmi sa rozhodli splniť si svoj sen z detstva a kúpili si pôdu vo vinohradoch neďaleko Skalice. Z hobby sa tak postupne pre manželov Hrehorovcov stala práca na plný úväzok. Ako sa hospodári rodinným farmárom na Slovensku sme sa dozvedeli na návšteve spoločnosti Ovocinár Skalica s.r.o. v Skalici.

 

Zo začiatku to nebolo jednoduché. Učili sa z odbornej literatúry, od popredných slovenských ovocinárov, ale hlavne na vlastných chybách. Prvý ovocný sad vysadili bez závlahy a takmer celý im vyschol, preto boli prinútení vŕtať studňu. Druhú výsadbu im značne poškodili okusom zajace. Ale nevzdali to, sad znova vysadili, oplotili a v súčasnosti sa starajú o 800 ovocných stromov a 600 krov drobného ovocia. Sad je lokalizovaný na vrchole kopca, kde viac prefukuje, a tak vymŕzanie nie je až tak vážnym problémom.

Tamojšia ťažšia kamenistá pôda s prevahou ílu nevyhovuje niektorým ovocninám. Neosvedčili sa im broskyne, jabloniam sa tu naopak darí. Sú fanúšikmi všetkého tradičného, ale zároveň si uvedomujú, že treba ísť vpred. Okrem starších klasických odrôd preto pestujú rezistenty a vyrábajú z ovocia rôzne produkty. Čo vyrobiť z dopestovaných surovín, aby to bolo aj rentabilné, to je ten najväčší kumšt a otázka citu. Ich vlajkovou loďou sa časom stali ovocné vína. Hoci v minulosti boli vnímané skôr ako synonymom nekvality a mnohí ľudia k nim stále pristupujú s určitým dešpektom, pán Hrehor hovorí, že tak, ako sa dá urobiť špičkové víno z hrozna, dá sa vyrobiť aj z ovocia. A opačne. Hovoria, že za relatívne krátky čas existencie ich firmy prešli „od živých vín, až po vína medailové“. Posledné dva roky ich šípkové získali titul šampióna v Bojniciach a na Devíne. Tento progres považujú za najväčší úspech.

Eva Nováková, Sady a vinice

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Celú reportáž o rodinnej ovocinárskej firme v Skalici si môžete prečítať v časopise Sady a Vinice, 1/2017.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov