Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre ožije 30. septembra podujatím Medokvet. Na festivale včelích a regionálnych produktov sa predstaví viac ako 30 vystavovateľov, vrátane odborníkov SPU, ale i remeselníkov a umelcov. Nebudú chýbať tematické workshopy, tvorivé dielne pre deti, zážitkové degustácie, sokoliari, výstavy umelcov či vystúpenie Folklórneho súboru Zobor.

Podujatie zamerané na regionálnu produkciu potravín, životné prostredie a opeľovače v krajine bude prebiehať v Parku Botanickej záhrady od 9.00 do 16.00 hodiny. Cieľom festivalu je propagácia práce a cieľov Botanickej záhrady, filozofie SPU ako Zelenej univerzity a zároveň prehĺbenie spolupráce jednotlivých jej pracovísk a prepojenie s praxou. Zároveň je dôraz kladený na podporu lokálnych remeselníkov a umelcov s originálnymi a kvalitnými produktami, z ktorých viac ako 90 percent bude z regiónu Nitra.

Slovenská poľnohospodárska univerzita sa bude prezentovať prostredníctvom deviatich pracovísk. Botanická záhrada ponúkne ukážky aranžovania a floristiky, vlastných produktov, trvalky, interiérové rastliny, ukážky produkcie zo svojich sadov a záhrad. Pre najmenších návštevníkov pripraví Montessori aktivity na botanické témy. Výskumné centrum AgroBioTech ponúkne degustáciu piva a sušienok z vlastnej produkcie. Návštevníci si budú môcť bezplatne vyskúšať meranie telesnej stavby a ďalších zdravotných parametrov pomocou prístroja InBody S10. Postará sa o to Ústav výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov.

Fakulta záhradného a krajinného inžinierstva prispeje do programu štyrmi tematickými panelovými diskusiami. Odborníci budú diskutovať na tému zmiernenia klimatických zmien pomocou prvkov krajinnej architektúry, nadväzujúc na tematiku agrolesníctva, biodiverzitných lúk s prepojením na potrebu opeľovačov v krajine. Architekt priblíži praktické možnosti riešenia prvkov drobnej architektúry v súvislosti so včelárstvom. Vysokoškolský poľnohospodársky podnik pripraví pre návštevníkov zážitkovú degustáciu vín spojenú s ich predajom. Nebudú chýbať ani knihy o mede, včelách a včelárstve, ktoré zabezpečí Slovenská poľnohospodárska knižnica. Odbornú literatúru bude možné zakúpiť v stánku Vydavateľstva SPU. Dopoludnia atmosféru dotvorí Folklórny súbor Zobor, popoludní spestria program Sokoliari svätého Svorada SPU.

Krajská knižnica Karola Kmeťka vytvorí pri jazere v parku Botanickej záhrady letnú čitáreň a workshopovú zónu so zameraním na včelárstvo a botaniku. Slovenský zväz včelárov ZO Nitra pripraví degustáciu medoviny. Občianske združenia Zoborské včely a Včielkovo budú prezentovať Apidomček a ponúknu poradenstvo pre včelárov – začiatočníkov. Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre zapožičia na podujatie včelárske zbierkové predmety. Súčasťou Medokvetu budú aj tvorivé dielne „Udržateľná Nitra“.

Návštevníci si budú môcť kúpiť kvalitné medy a včelie produkty z lokálnych zdrojov, bez chemikálií a prímesí. V ponuke miestnych výrobcov budú tiež ručné výrobky z bavlny, dekorácie, šperky, ľanové oblečenie potlačené botanickými akvarelmi či kvetinové obrazy a nebude chýbať ani maľba botanických tém aj pre verejnosť. V prípade daždivého počasia sa program presunie do fóliovníkov pri skleníkoch Botanickej záhrady SPU.

 

Tlačová správa SPU v Nitre

K pozvánke na podujatie sa dostanete kliknutím na tento odkaz: PDF icon 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov