Limagrain repky

Štvrtok 16.mája 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

AGROFILM 2022 vyvrcholí dnes, 7.10.2022 slávnostných udeľovaním cien v kinosále Mlyny Cinemas v Nitre. 38 rokov sprevádza tento festival jeho motto „Všetkým ľudom chlieb a mier“, ktoré aktuálne potvrdzuje svoje silné posolstvo.

Počas festivalového týždňa sme premietali  na „filmových plátnach“ aj online, spolu takmer 90 hodín premietania pre odbornú aj laickú verejnosť. Interaktívne diskusné fórum na tému „Chlieb a ako nasýtiť svet“ v stredu 5.10.2022  oslovilo veľa mladých ľudí, ktorí mali možnosť vidieť filmy o pestovaní pšenice, výrobe chleba a v závere chlebík aj ochutnali. Teší nás, že po rokoch obmedzení si mohli diváci užiť festival, filmy aj sprievodné podujatia v plnom formáte.    

Medzinárodná porota udelila spolu 14 ocenení tvorcom z 8 krajín. Zhodli sa, že to bol veľmi silný ročník, ktorý odrážal aktuálne problémy ale aj novinky, riešenia aj úspechy v  poľnohospodárstve, potravinárstve, lesníctve  a ochrane zdrojov.   

OCENENÉ  FILMY

Hlavnú cenu festivalu získal po dlhých rokoch slovenský film režiséra Jakuba Šípoša  Sny, drina a pandémia.  Je to portrét piatich mladých podnikateľov, ktorí si žijú svoj sen a napĺňajú ho prácou a môže za to aj pandémia. Produkujú aj konzumujú lokálne, myslia udržateľne a sú inšpiráciou pre ostatných ľudí.

Muž, ktorý zachraňuje včely medonosné v indických mestách od roku 2013 inšpiroval indického režiséra Bidita Roya, ktorý vytvoril film Včelí záchranca a teraz žne vo svete jedno ocenenie za druhým. Na našom festivale získal cenu prezidenta Agrofilmu.  

Režisérka Delia Ackerman  získala cenu za réžiu za svoj film Hatun Phaqcha – liečivá zem, ktorý sa odohráva  v Peru - krajine superpotravín. Ukazuje na dôležitosť uchovávania a pestovania  tradičných potravín v záujme zdravia jej obyvateľstva a tiež ochrany klímy.

Sloboda a úspechy dedinčanov z brazílskej osady oslovili režisérku Patriciu Moll, ktorá vytvorila dokument  Dve rieky – Kakao a sloboda, ktorý ocenila porota cenou FAO.  Vždy, keď si budeme vychutnávať kakao a čokoládu, mali by sme si spomenúť na týchto šikovných ľudí niekde v Južnej Amerike.

Zastúpenie nemeckých filmov na „víťaznej listine“ je tradične silné, ale chceme upriamiť pozornosť na film Re: Talianske olivovníky v ohrození, ktorý upozorňuje na pustošenie olivových sadov v južnom Taliansku baktériou Xylella. Farmári sa boja o svoje živobytie a obávajú sa devastácie najkrajších oblastí tohto poľnohospodárskeho kraja. Film získal cenu rektorky Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Ekologické farmy v Holandsku úspešne využívajú systém agrolesníctva v praxi, čoho dôkazom je aj ocenená séria filmov holandského režiséra Jorisa van der Kampa   Festival je práve miesto, kde sa majú predstavovať príklady dobrej praxe,  a jemu sa to podarilo. Dokumenty Na ceste k Agrolesníctvu získali cenu Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR.    

Kto počas týždňa nestihol premietanie, môže si užiť festivalové filmy ešte v sobotu 8.10.2022 v kinosále Mlyny Cinemas v Nitre v čase od 15,00 do 18,00 hodine  a tiež online od 21,00 hodiny prostredníctvom www.agrofilm.sk.

Agrofilm  2022 mapoval  televízny štáb Farmárskej revue.  Zaujímavý zostrih toho najlepšieho môžete vidieť na Dvojke RTVS v sobotu 8.10.2022 o 15,15 hod., v repríze v nedeľu 9.10.2022 o 9,30 hodine a v pondelok o 17,30 hod. Neskôr vo video archíve na stránke www.rtvs.sk.

 

Tlačová správa, 7.10.2022 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov