Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny plodín ostatný týždeň formoval WASDE report od USDA ako aj včerajšie odmietnutie Ruska predĺžiť čiernomorskú exportnú dohodu.

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 232 EUR/t. Kukurica zdražela o 10 EUR/t, keď dnes otvorila na 235 EUR/t. Repka na MATIFe posilnila o 20 EUR/t na dnešných 470 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 17 EUR/t na dnešných 558 EUR/t, kým austrálska repka posilnila o 6 EUR/t na 467 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 6 EUR/t na 207 EUR/t, kým cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 2 EUR/t na 213 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne klesla o 1 EUR/t na 175 EUR/t a cena sóje stúpla o 26 EUR/t na 484 EUR/t.

Pšenica

Report WASDE od USDA zverejnený minulý týždeň nebol príliš prívetivý k cenám obilnín. USDA totiž hlavne v prípade kukurice navýšilo odhad produkcie v USA, keď na jednej strane síce kvôli júnovému suchu znížilo odhad priemerného očakávaného celonárodného výnosu v USA, no tento pokles bol stále menší ako avizované zvýšenie odhadu zberovej plochy, ktoré bolo reflexiou na júnový report o pestovateľských výmerách plodín v USA v ročníku 2023/24. V celkovom súčte tak USDA navýšilo odhad nadchádzajúcej produkcie kukurice v USA medzimesačne o 1,4 mil. ton na rekordných 389 mil. ton. Pri pšenici síce došlo k poklesu odhadu svetovej produkcie komodity o 4 mil. ton na 796 mil. ton, čo však stále poukazuje na rekordnú produkciu. USDA však korigovalo nadol o 2 mil. ton produkciu pšenice v EÚ, čo prispelo k menšej cenovej korekcii komodity na burze MATIF v porovnaní s burzou v Chicagu. Súčasne v reakcii na to prudko prepadli nadol ceny kukurice na burze v Chicagu, kým v Európe ceny stagnovali, keďže USDA znižovalo výhľad produkcie v EÚ aj pri kukurici.

Ako však ku koncu minulého týždňa silneli hlasy o možnom nepredĺžení čiernomorskej exportnej dohody zo strany Ruska, ceny pšenice sa začali zotavovať. Obavy sa potvrdili, keď Rusko včera oficiálne poslalo OSN stanovisko, že od dohody odstupuje až do doby, kedy nebudú splnené požiadavky krajiny v oblasti zníženia prekážok v jej domácom exporte agrokomodít či hnojív. Ceny pšenice včera zareagovali na report spočiatku skokovým posilnením o 3 – 5 %, no neskôr všetky svoje zisky komodita odovzdala a skončila obchodný deň v mínuse. Na trhu sa však evidentne zmenila nálada, čo potvrdzuje i obchodovanie počas dnešného dňa, počas ktorého vidíme opätovný pomerne výrazný vzostup cien obilnín na burzách. Investori sa teraz snažia vyhodnocovať možné dopady konca spomínanej dohody. OSN a Turecko avizujú, že Ukrajina môže exportovať aj bez účasti Ruska, pričom Ukrajina avizovala vznik poistného fondu v objeme 547 mil. USD, ktorý by mal pomôcť krajine v pokračovaní exportov. Zhodou okolností včera USA v reakcii na koniec dohody uvoľnili zo svojich zdrojov asistenčnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 500 mil. USD. Rusko však jasne avizovalo, že ukončením dohody nemôže garantovať bezpečnú prepravu agrokomodít, čo opätovne zvyšuje riziko vzniku logistických prekážok v doprave. Je tak možné, že ceny obilnín budú na dianie reagovať ďalším rastom.

Najbližším cieľom sa pri pšenici na burze MATIF javí úroveň 100 – dňového priemeru ležiaca na cenovke 246 EUR/t. Ak by sa pritom pšenici podarilo dostať nad svoje júnové maximá, v hre by mohlo byť aj posilnenie ceny k 270 EUR/t. Keďže ale sa vo svete očakáva robustná úroda komodity, naďalej ostáva otázne, akú trvácnosť napokon vykáže súčasný vzostupný cenový trend obilnín. Je pravdepodobné, že nás čaká obdobie vyššej cenovej volatility, v ktorom uvidíme pohyby cien obidvomi smermi. Súčasná neistota na trhu by však mohla byť zárukou toho, že pšenici na MATIFe sa výrazne obmedzil potenciál pre ďalší cenový pokles, pričom jej cenové minimum z konca mája (216 EUR/t) by sa mohlo stať strednodobým cenovým minimom, ktoré nebude prekonané v najbližších mesiacoch. Ako sme už avizovali v minulotýždňovom reporte, očakávame, že inflácia v USA na medziročnej báze bude mať problémy trvalejšie klesnúť pod svoje júnové tohtoročné minimum na úrovni 3 % p.a., čo by mohlo byť motiváciou pre investorov v ďalších mesiacoch opätovne aspoň dočasne naliať časť kapitálu späť do komodít. Inými slovami, poklesný tlak na ceny komodít vrátane plodín by mohol načas ustáť, pričom zrejme budeme ďalšie týždne vidieť fázy vzostupov a korekcií cien, resp. bočný cenový trend, ktorý však môže mať širší interval.

Kukurica

Report WASDE poslal ceny kukurice na burze CBoT na nové ročné minimá po tom, čo ministerstvo vplyvom rastu zberovej plochy novej úrody v USA navýšilo odhad celkovej produkcie kukurice v krajine na rekordných 389 mil. ton. Keďže pre EÚ USDA znížilo odhad produkcie o takmer 1 mil. ton na 63,4 mil. ton, európska kukurica na MATIFe nenasledovala ceny na burze CBoT a vyvíjala sa pár dní po zverejnení reportu neutrálne. USDA však navyšovalo i odhad produkcie na Ukrajine medzimesačne o 0,5 mil. ton na 25 mil. ton, pričom navýšilo aj odhad exportov z Ukrajiny v novom ročníku o 0,5 mil. ton na 19,5 mil. ton. Keďže Ukrajina využívala čiernomorskú exportnú dohodu hlavne na exporty kukurice (z celkového vyvezeného množstva po mori 32,9 mil. ton počas trvania dohody pripadala viac ako polovica na exporty kukurice), odstúpenie Ruska od dohody znervóznilo aj trh s kukuricou. Cena kukurice na burze MATIF je tak v porovnaní s pšenicou o krok vpred v rámci svojho vzostupu k svojmu 100 – dňovému priemeru (leží na cenovke 240 EUR/t), keď ho už má takmer na dosah. Pričom je možné, že po jeho prekonaní by sa mohla pokúšať v pokračovaní rastu až k značke 265 – 270 EUR/t.

Treba si však uvedomiť, že súčasný cenový rast je do značnej miery reflexiou na neistotu, ktorá prichádza v reakcii na možné logistické problémy s exportmi z regiónu Čierneho mora a teda je do istej miery podporovaný emóciami, ktoré však nemusia mať dlhodobý charakter.

Pozornosť trhov sa aktuálne sústredí na Brazíliu, ktorá po rekordnej produkcii sóje hlási aj rekordnú produkciu kukurice (produkcia 133 mil. ton), pričom krajina má problém so skladovacími kapacitami. Môžeme tak očakávať, že Brazília zahltí najbližšie mesiace exportný trh svojou kukuricou, čo môže ceny efektívne brzdiť v raste.

V USA pokračuje proces zlepšovania kondície porastov kukurice po tom, čo väčšina zrážkovo deficitných oblastí sa dočkala slušných zrážok. Aktuálne je v dobrej až excelentnej kondícii 57 % všetkých porastov, čo je o 2 % viac ako pred týždňom a o 7 % viac ako na konci júna. Naďalej platí, že je málo pravdepodobné, že USA tento rok zaknihujú rekordný hektárový výnos plodiny, no situácia sa ostatné týždne výrazne zlepšila, čo znížilo potenciál aj pre prípadné pokračovanie poklesu hodnoty tohto ukazovateľa. AGROMAGAZÍN však predpokladá, že súčasný odhad produkcie kukurice pre USA ostáva stále vysoký a bude korigovaný nižšie.

Olejniny

Zdá sa, že olejniny sú momentálne víťazným tímom v súťaži v raste cien plodín. Dôvodom je radikálne zníženie odhadov pestovateľských výmer sóje v USA, ktoré primälo USDA vo svojom najnovšom WASDE reporte zredukovať odhad produkcie sóje v USA medzimesačne o 6 mil. ton na 117 mil. ton. USDA sa pritom rozhodlo medzimesačne ponechať odhad hektárového výnosu bez zmeny a to napriek tomu, že kondícia porastov v USA klesla v júni na mnohoročné minimá. Aktuálne však dažde zabezpečili opätovné zlepšenie kondičného stavu porastov v USA, keď v dobrej až excelentnej kondícii je ohodnotených 55 % všetkých porastov, čo je o 4 % viac ako pred týždňom a o 5 % viac v porovnaní s minimom z konca júna. Novej úrode sóje sa podarilo na burze CBoT vďaka tomu opäť dostať na dosah 14 USD za bušel (514 USD/t), vlaňajšia úroda sa pritom obchoduje takmer za 15 USD za bušel (551 USD/t).

Z tohto vývoja profituje aj repka a to napriek tomu, že USDA v najnovšom výhľade kvantifikovalo produkciu komodity vo svete na rekordných 87,4 mil. ton, čo znamená medzimesačný nárast o 0,4 mil. ton. Pre EÚ však kvôli suchu ministerstvo znížilo medzimesačne odhad produkcie o 0,8 mil. ton na 20,2 mil. ton. Repke sa tak na burze MATIF včera podarilo opäť dostať na svoje júnové maximá 475 EUR/t, pričom ak sa komodite podarí uzatvoriť na týždennom grafe nad touto cenou, jej nasledujúcim cieľom môže byť méta 520 EUR/t. Vzhľadom na odstúpenie Ruska od čiernomorskej exportnej iniciatívy by plodiny najbližšie dni mohli nájsť dostatok paliva pre pokračovanie svojho vzostupu na vyššie úrovne. Čo je ale dôležité pre všetky agrokomodity, náznaky na obrat trendu vykazuje i hlavný komoditný index, ktorý zahŕňa ceny všetkých komodít. Môžeme tak byť na prahu zmeny cenového trendu na komoditnom trhu. Počítame, že ak sa tak stane, pôjde len o dočasný niekoľkomesačný trend, no i to by mohlo stačiť na to, aby ceny agrokomodít si dokázali pripísať zisky a poskytnúť farmárom lepšiu pozíciu pri vyjednávaní realizačných cien. Zatiaľ však hlavný komoditný index stále nie je v rastovom trende, no nie je už ani v poklesnom, ale v bočnom. Ďalší vývoj inflácie v hlavných ekonomikách ukáže, ktorým smerom sa ceny komodít uberú.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 29. týždňa 2023: pšenica 231 – 243 EUR/t, kukurica 228 – 245 EUR/t, repka 452 – 475 EUR/t, ak komodita do dvoch dní prekoná cenovku 475 EUR/t, potom možný vzostup na 495 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov