Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V uplynulom týždni na trhu EÚ ceny jatočných ošípaných a jatočných býkov prevažne stagnovali, klesali ceny mliečnych komodít ako aj ceny ropy.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny ošípaných v EÚ ďalej prechádzajú neutrálnym vývojom, keď aj v tomto týždni stagnujú na 1,90 EUR/kg jat. hm. Na burze ISN v krajine však ceny medzitýždenne posilnili o 4 eurocent/kg jat. hm. na 1,97 EUR/kg jat. hm., čo by mohlo vytvoriť mierny potenciál pre vzostup cien komodity. Kým na severe Nemecka ponuka prevyšuje dopyt, na juhu krajiny produkcia nestačí dopyt pokrývať.

Ceny v Dánsku v aktuálnom týždni stagnujú na minulotýždňovej cenovej hladine 1,80 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku ostatný týždeň skorigovali nadol o 0,5 eurocent/kg jat. hm. na 1,64 EUR/kg jat. hm.

Prevažne stabilná cenotvorba by tak mohla pokračovať i v regióne V4, kde sa ceny komodity pohybujú v okolí 2 EUR/kg jat. hm. Vzhľadom na súčasné dianie na trhu predpokladáme, že ceny v SR budú tento týždeň stagnovať v intervale 1,95 – 2,05 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných medzitýždenne oslabili o 1 eurocent/kg jat. hm., čo ich poslalo na 3,37 EUR/kg ž. hm. Tento vývoj bol v súlade s vývojom cien živých ošípaných na burze Dalian, ktoré medzitýždenne klesli o 8 EUR/t ž. hm. na 3160 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA  medzitýždenne posilnili o 1,9 % na 1,90 USD/kg jat. hm. Na trhu futures jatočné polovičky zlacneli o 2 %, keď sa dnes obchodujú za 1,85 USD/kg jat. hm. Na pokles cien vplývajú sezónne efekty.

Jatočný dobytok

Na európskom trhu s jatočným dobytkom aktuálne vidíme mierny vzostup cien mladého dobytka a stagnáciu cien jatočných kráv a jatočných býkov.

Na nemeckom trhu s jatočným dobytkom sa situácia medzitýždenne opäť nezmenila. Vidíme pokračovanie jemného poklesu cien jatočných kráv a stagnáciu cien jatočných býkov. Ceny jatočných kráv triedy R3 v tomto týždni oslabili medzitýždenne o 3 eurocent/kg jat. hm. na 4,06 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov medzitýždenne zostávajú (trieda R3) na 5,10 EUR/kg jat. hm.

Podobný trend ako v Nemecku je badateľný aj na slovenskom trhu.

Mliečne komodity

Európske mliečne komodity ostatný týždeň po krátkej prestávke znovu zaznamenávali straty. Cena masla na burze EEX v Nemecku klesla medzitýždenne o 132 EUR/t na dnešných 5750 EUR/t, kým cena SOM korigovala nadol o 56 EUR/t na 3046 EUR/t. Teoretická, resp. trhová cena mlieka sa tak posunula v porovnaní s minulým týždňom nižšie o 1,4 % na 48,74 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 45. týždni 2022 boli medziročne vyššie už o 3,1 %, no napriek tomu spotové ceny mlieka v krajine medzitýždenne dokázali posilniť o 1 EUR/100 kg do pásma 56,5 až 58,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny nasledovali, keď ostatný týždeň posilnili o 0,5 EUR/100 kg na 56 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA medzitýždenne oslabili o 2,7 % na aktuálnych 46,89 EUR/100 kg.

Rast dodávok mlieka na európskom trhu tak zrejme bude ďalej brániť cenám mliečnych komodít v raste. AGROMAGAZÍN tak naďalej očakáva blížiaci sa cenový obrat v cenách surového kravského mlieka v SR.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): november 2022: 48,65 EUR/100 kg, december 2022: 49,25 EUR/100 kg, január 2023: 49,05 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): november 2022: 48,95 EUR/100 kg, december 2022: 49,70 EUR/100 kg, január 2023: 49,55 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ceny ropy Brent sa včera na chvíľu dostali na nové ročné minimá po tom, čo denník Wall Street Journal referoval o tom, že Saudská Arábia chce od decembra navýšiť produkciu ropy o 0,5 mil. barelov denne. Ropa sa prepadla nadol k 82 USD za barel. Následne však promptne reagovala Saudská Arábia, ktorá túto správu dementovala a zdôraznila, že sa bude ďalej držať pôvodne schváleného plánu produkcie. Dnes pritom Saudská Arábia avizovala, že vzhľadom na rastúce riziko príchodu recesie ako aj rast počtu prípadov COVID-19 v Číne nevylučuje, že bude ďalej vybilancovávať ponuku a dopyt po rope tým, že produkciu ďalej zníži. Cena ropy Brent sa tak po krátkom výlete na nové minimá veľmi rýchlo znovu ocitla späť na cene 89 USD za barel. Medzitýždenne je však o 3 USD za barel lacnejšia.

Hrozba ekonomického spomalenia vo svete zrejme bude ďalej držať ceny ropy pod tlakom. Čoskoro však EÚ zastaví dovozy ruskej ropy po mori do EÚ, čo vyvolá na trhu zmeny tokov komodity a to môže mať vplyv aj na ceny, ktoré by mohli napokon prekvapiť aj rastom. Najmä, ak krajiny G7 zavedú cenový strop na nákupy ruskej ropy, na margo čoho Rusko nedávno opätovne reagovalo, že takýmto krajinám (ktoré zavedú cenovú stropy na nákupy) prestane ropu predávať úplne.

Predpokladáme, že cena ropy Brent sa bude tento týždeň ďalej zotavovať smerom k 93 USD za barel. Kým však komodita neprekoná cenu 93 USD za barel, ďalej ostane v poklesnom trende a teda bude vykazovať zvýšené riziká pre pokračovanie poklesu svojej ceny.

Posilnenie eura a k tomu zníženie cien PHM na európskych burzách prinieslo aj na slovenský trh ostatný týždeň citeľné znižovanie cien PHM. Keďže EÚ sa pripravuje na zavedenie embarga aj na dovoz nafty z Ruska (začne platiť 5.2. 2023), aktuálne si tvorí zásoby a tým nákupcovia zintenzívnili aj svoje dovozy nafty z Ruskej federácie. To vytvorilo i tlak na pokles cien komodity a i preto sme videli aj v SR ostatný týždeň citeľnejší pokles cien nafty v porovnaní s benzínmi. Cena nafty poklesla o 9 eurocentov/l k 1,78 EUR/l, kým benzín Natural 95 zlacnel o 8 eurocent/l na 1,65 EUR/l. Poklesný trend by pritom mal trvať aj v tomto týždni. Nafta má potenciál zlacnieť o 5 eurocent/l na 1,72 EUR/l a benzín Natural o 4 eurocent/l na 1,61 EUR/l.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov