Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu mierny pokles cien ošípaných, premenlivý vývoj cien mliečnych komodít a rast cien ropy.

Ceny jatočných kráv v Nemecku v tomto týždni mierne klesajú, ceny býkov sú stabilné.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,30 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat vykázala pokles o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,33 EUR/kg jat. hm, no na medzitýždennej báze cena komodity zaknihovala nezmenený výsledok.

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni skorigovali nadol o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,83 EUR/kg jat. hm., ceny v Španielsku na Mercolleide ich nasledujú, keď poklesli o 2 eurocent/kg ž. hm. na 1,86 EUR/kg ž. hm. V poklese pokračujú i ceny odstavčiat v EÚ, ktoré v 36. týždni skorigovali nadol už na 72 EUR za odstavča.

Vývoj v západnej Európe naznačuje, že v krajinách V4 by ceny komodity mohli vykazovať najbližší týždeň stagnáciu, resp. miernu korekciu nadol. Slovenské ceny jatočných ošípaných by sa tak mohli v tomto týždni obchodovať v pásme 2,26 – 2,36 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných sa ostatný týždeň znovu dostali pod poklesný tlak, keď ošípané zlacneli o 9 eurocent/kg jat. hm. na 2,11 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 2159 EUR/t ž. hm., čo znamená, že medzitýždenne klesli o 19 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA sú pod vplyvom sezónnej korekcie, pričom medzitýždenne klesli o 2 % na 1,72 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA sa hýbali len mierne, keď medzitýždenne vzrástli o 0,6 % na 1,84 USD/kg jat. hm. v rámci októbrového kontraktu. Momentálne sa ale už ťažisko najvyššej likvidity presúva na decembrový kontrakt, ktorý sa obchoduje o takmer 10 % nižšie na 1,67 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni pokračujú v nastavenom trende. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne zlacneli o 2 eurocent jat. hm., keď sa v tomto týždni obchodujú za 3,85 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne ostávajú bez zmeny na 4,62 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: Európska komisia nateraz neaktualizovala cenové dáta pre 36. kalendárny týždeň, pričom ceny za predchádzajúci týždeň nájdete v našom minulotýždňovom reporte.

Aktuálny trend na nemeckom trhu naznačuje na možné korekcie cien jatočných kráv aj pre SR.

Mlieko

Na európskom trhu futures s mliečnymi komoditami uplynulý týždeň ceny rástli. Európske maslo medzitýždenne zdraželo o 65 EUR/t na dnešných 4590 EUR/t, kým ceny SOM posilnili o 30 EUR/t na 2350 EUR/t. Tento vývoj potiahol medzitýždenne vyššie o 1,7 % trhovú cenu mlieka vypočítanú z cien SOM a masla, ktorá tak stúpla na 36,56 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 36. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze vyššie o 0,9 %.

Kým na trhu futures západoeurópske ceny mliečnych komodít rastú, ceny na spotovom trhu minulý týždeň skorigovali nižšie. Nemecké spotové ceny mlieka na medzitýždennej báze poklesli o 3,5 EUR/100 kg do intervalu 44,5 - 46 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka minulý týždeň skorigovali nadol o 2,5 EUR/100 kg na 45,5 EUR/100 kg.

Ceny mlieka určeného na produkciu syra v USA medzitýždenne skorigovali nadol o 4 % na 39,04 USD/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra pokračoval cenový rast. Ceny zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z úvodu septembra vzrástli o 4,6 % na aktuálnu priemernú cenu 2957 USD/t (2773 EUR/t). Ceny SOM pridali 5,4 %.

Vzhľadom na relatívne neutrálny vývoj na trhu s mliekom nateraz nemeníme náš výhľad cien.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): september 2023: 41,59 EUR/100 kg, október 2023: 40,79 EUR/100 kg, november 2023: 40,90 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): september 2023: 40,19 EUR/100 kg, október 2023: 39,90 EUR/100 kg, november 2023: 40,60 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent pokračuje v raste k nami avizovanému technickému cieľu v pásme 98 – 99 USD za barel. Za ostatný týždeň komodita posilnila o 3 USD za barel, keď sa dnes obchoduje za 95 USD za barel. Predpokladá sa, že pri súčasnej odhadovanej globálnej spotrebe avizovaný pokles produkcie Saudskej Arábie a Ruska povedie do konca roka k deficitu ropy na globálnom trhu v okolí 2,5 mil. barelov denne. Čína pritom momentálne dravo nakupuje ropu do svojich strategických zásob, čo navyšuje dopyt po komodite. Ruský pokles produkcie a exportov je logickým vyústením sankcií zavedených voči krajine, ktorá prišla o svojho najväčšieho obchodného partnera (EÚ), pričom tieto výpadky dopytu nedokáže plne vykompenzovať inde. Strategické rozhodnutie Saudskej Arábie znížiť produkciu pritom je zrejme výsledkom snahy zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu. Ostatné dni však hlavne na európskom trhu vidíme rastúci deficit nafty, ktorej spotreba bude s príchodom zimy rásť, keďže komodita čiastočne slúži aj ako médium na vykurovanie. Aj preto sme minulý týždeň videli intenzívnejší rast cien nafty na slovenských čerpacích staniciach v porovnaní s rastom cien benzínov. Nafta je v SR voči cenám benzínu natural 95 lacnejšia už len o 2 eurocent/l.

Nateraz indície nasvedčujú tomu, že ropa bude pokračovať v raste smerom do tesnej blízkosti 100 USD za barel.

V tomto momente sú ceny benzínu Natural 95 na 1,75 EUR/l a ceny nafty na 1,73 EUR/l spravodlivo ocenené na cenu ropy 95 USD za barel. A teda, ak by sa ropa udržala na tejto úrovni, tento týždeň by ceny PHM mohli ostať bez zmeny. Ak však ropa bude ďalej zdražovať smerom k 100 USD za barel, potom nemožno vylúčiť ďalší cenový vzostup palív na našich čerpacích staniciach.

 

AGROBIZNIS

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov