Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

M. Dukes

Už mnohokrát som sa presvedčil, že jednou z najhorších ľudských vlastností je to, ak si človek niečo zle zapamätá (resp. zle sa naučí) a potom svoj omyl šíri ďalej. Takýto prístup k životu dokáže spôsobiť veľa zla.

Jedným z posledných prípadov, s ktorým som sa stretol len minulý týždeň je správanie príslušníkov policajného zboru. Tí si podľa mňa zle vysvetlili svoju úlohu v oblasti dopravy. Mali by robiť všetko preto, aby bola plynulá a bezpečná. Počas cesty za hosťom rubriky rozhovor sme narazili na ich obľúbený „šport“. Na R1 medzi Nitrou a Trnavou vykonávali kontrolu diaľničných známok. Dokonale zablokovali dopravu na tejto ceste a my sme sa razom ocitli v situácii, keď sme mali s viac ako 5-minútovej rezervy 12-minútové meškanie. Poviete si, že sa nič nedeje. My sme však na tej ceste neboli sami (boli nás tam desiatky). Zrejme veľká časť z tých, ktorí cestovali za pracovnými povinnosťami musela svoje meškanie oznámiť „čakateľom“. Pýtam sa, komu tí páni v uniformách pomáhali a koho chránili. Určite nie ľuďom v automobiloch a v neposlednom rade ani prírode. Posun nízkou, často takmer slimačou rýchlosťou je pre ňu väčšia pohroma ako rýchla jazda.

V 21. storočí určite existujú spôsoby ako identifikovať tých, ktorí jazdia po diaľniciach zadarmo. Sústrediť sa treba práve na nich a netrestať pritom časovou stratou všetkých ostatných. Veď nakoniec, aj v modernom manažmente živočíšnej výroby sa zootechnici sústreďujú na identifikáciu problémových zvierat, namiesto toho, aby „execírovali“ celé stádo, resp. skupiny zvierat.

Zlým pochopením poslania OČTK by som nazval aj nedávnu nepríjemnú udalosť, ktorá postihla päticu pracovníkov rezortného ministerstva, resp. PPA. Pri „humbugu“, ktorý spôsobili policajti zatknutím a prepustením tých ľudí bez obvinenia úplne zanikla jedna dôležitá vec. Nedalo sa ono vysvetlenie získať aj bez komanda ozbrojencov, ktorí vtrhli do domov nič netušiacich občanov? Môžete si o nich myslieť čo chcete, jedna vec je však istá. Každý si zaslúži dôstojné zaobchádzanie, bez ohľadu na to, čo spôsobil, resp. aký trest mu zato hrozí. Najmä pokiaľ nejde o nebezpečného ozbrojeného jedinca, ktorý už má v tomto smere čosi za sebou.

Gloria et honor et pax omni operanti bonum.

 

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov