Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

J. Huba, P. Halvoň, P. Demo

Dalo sa čakať, že prognózovaný rast cien komodít, ktorý sme zaznamenávali minulý rok, zasiahne do manažérskych rozhodnutí.

Napríklad, že očakávaná cena mlieka nad 0,5 eur za kilogram bude motivovať chovateľov, aby napriek temer polovičnému výpadku produkcie objemových krmovín a zhoršeniu ich kvality nezrušili svoje chovy. Prispela k tomu, samozrejme, i špeciálna podpora.

Žiaľ, smerovaná len do sektoru živočíšnej výroby. Pritom veľké straty úrod zaznamenali i pestovatelia, predovšetkým kukurice na zrno (prepad o viac ako 50 %), cukrovej repy (o tretinu), úrod sóje a slnečnice o približne 15 %.

Pestovateľom pšenice zasiahla do ich biznis plánov jej ponuka od nášho východného suseda. Lacná komodita na našom trhu zahýbala cenami. A nebolo to krátkodobé, trvá to dodnes. Sklady našich pestovateľov sú plné, cena nízka. Napätá situácia. A veľká nervozita.

Tá, žiaľ, panuje v celej spoločnosti. Od začiatku roku 2020 svet ničí pandémia korona vírusu. Podľahli jej milióny ľudí. Na Slovensku sme doposiaľ zaznamenali viac ako 21 tisíc obetí. Mnohí, ktorí koronu prekonali, majú zdravotné následky dodnes a možno ich budú mať celý život. Veľké straty zaznamenalo aj hospodárstvo a ekonomika.

Práve v čase písania tohto textu bolo oznámené, že na Slovensku sa rušia všetky opatrenia proti pandémii (vrátane povinnosti nosiť rúško v lekárňach, nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb). Predstavte si, že by sme takúto správu boli počuli koncom roku 2020. Informácie o tom, že pandémia je na ústupe. Čo by sme boli vtedy za to dali. Teraz, keď odznela, sťa by to pre nás vôbec nič neznamenalo... Akoby ani neboli zbytočne prišli o život milióny ľudí s ich jedinečnými životnými príbehmi, ktoré mohli ešte pokračovať.

Verme, že raz príde (dúfajme, že čoskoro) aj informácia o ukončení vojny (začatej 24.2.2022) napadnutím nášho východného suseda. Keď to nastane, tiež nepohneme brvou?

Veď sa rozpamätajme. Prvé týždne pandémie naozaj hrozilo, že uviazne medzinárodná kamiónová či lodná doprava a každý štát bude mať len tie potraviny, ktoré si na svojom území dokáže vyrobiť. V ostatných dňoch bola u nás obrovská panika ohľadom kvality pšenice z Ukrajiny. Pandémia, zdá sa – chvalabohu - končí. A verme, že čoskoro utíchnu aj zbrane hroznej a zbytočnej vojny.

Konajme už všetko pre to, aby konečne skončila aj až tak výrazná závislosť Slovenska od dovozu potravín. Tých, ktoré sa dajú vyrobiť na našej pôde. Prvovýrobcov, ktorí to dokážu, našťastie, ešte máme. Sú vyzdvihnutí aj v tabuľkách ročenky najlepších. Budú prílohou najbližších vydaní časopisov Naše pole a Slovenský CHOV. Všetkým, ktorí sa v nich nájdu úprimne blahoželáme a v mene všetkých spotrebiteľov potravín na Slovensku vyslovujeme veľké ĎAKUJEME.

 

Ján Huba, Pavol Halvoň, Peter Demo

organizátori súťaží NAJ     

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov