Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Greenpeace chce v Nemecku reformovať chov dojníc. Štúdia požaduje zmluvné dlhopisy podobné mliekovým kvótam, zákonné minimálne normy pre chov hovädzieho dobytka a daň z krmív, ako je kukurica a obilie.

Výroba mlieka v Nemecku by sa mala urýchlene zreformovať, aby z nej v budúcnosti profitovali poľnohospodári, zvieratá aj životné prostredie. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v mene organizácie Greenpeace vypracovalo Fórum pre ekologicko-sociálne trhové hospodárstvo (FÖS).

Podľa štúdie by boli mimoriadne účinné nasledujúce tri opatrenia:

  1. Zmluvné záväzky medzi výrobcami mlieka a mliekarňami: Vyjednávacia pozícia chovateľov dojníc voči mliekarňam by sa mala posilniť zmluvným záväzkom o množstve a kvalite. To by malo viesť k vyšším a stabilným cenám mlieka a znížiť nadprodukciu. Umožnil by to článok 148 spoločnej organizácie trhu EÚ.
  2. Poplatok za krmivo, ktoré je potravinovou konkurenciou pre ľudí: Viac ako polovicu krmiva pre kravy v súčasnosti tvorí kukuričná siláž a obilniny z polí. Poplatok by mal zatraktívniť pasenie dobytka a znížiť používanie obilia.
  3. Jasné právne minimálne normy pre chov hovädzieho dobytka: „Minister Özdemir musí upraviť aj zákon o ochrane zvierat. Neexistujú žiadne požiadavky na chov dobytka staršieho ako šesť mesiacov. Dokonca aj uväzovanie kráv počas celého roka je stále povolené," hovorí Lasse van Aken, poľnohospodársky expert Greenpeace. Environmentálna organizácia požaduje minimálne normy pre plochy na prechádzky a ležanie, prístup do výbehov a na pastvu. Požadované špecifikácie by mohli nielen zlepšiť podmienky chovu a zabezpečiť lepšie životné podmienky zvierat, ale aj znížiť používanie liekov.

Výroba mlieka šetrná k životnému prostrediu a zvieratám

Nemecká vláda by mala prijať komplexné opatrenia proti klesajúcim cenám mlieka, zlej príjmovej situácii výrobcov mlieka, vysokému vplyvu klímy a pretrvávajúcim nedostatkom v oblasti dobrých životných podmienok zvierat v mliekarenskom sektore. „Súčasné rámcové podmienky podporujú neustálu intenzifikáciu výroby mlieka. Deje sa tak na úkor životného prostredia a zdravia zvierat bez toho, aby sa zlepšila príjmová situácia poľnohospodárov," povedal van Aken. „Potrebujeme obrat, ktorý umožní farmám vyrábať mlieko spôsobom šetrným k životnému prostrediu a zvieratám za spravodlivú cenu."

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Fry

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov