Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Spolupracovník redakcie Ing. Marián Komžík občasne prispieva do nášho časopisu postrehmi zo svojich zahraničných pracovných ciest zameraných na ovocinárstvo a vinohradníctvo. V aktuálnej reportáži predstavuje jednu z najmenších krajín Európy – Moldavsko.

Aktívny človek doma neobsedí. Stále a stále ho lákajú nové krajiny, kde načerpáva nové skúsenosti a inšpiráciu do svojej práce. Máloktorá krajina je však taká inšpiratívna ako Moldavsko.

Pôda sa nerozpredáva zahraničným vlastníkom

V prípade Moldavska ani nejde tak o inšpiráciu z pohľadu nových trendov, i keď ani tie túto krajinu neobchádzajú. Ide skôr o inšpiráciu ako celok. Je priam balzamom na dušu navštíviť krajinu, kde obchodné reťazce nediktujú spracovateľom a pôda sa nerozpredáva zahraničným vlastníkom. Že touto krajinou bude práve Moldavsko som až do jeho návštevy skutočne netušil.

Do Moldavska som pricestoval na pozvanie spoločnosti Rokosan, ktorá je známym výrobcom ekologických hnojív do poľnej i špeciálnej výroby. V rámci expanzie na nové trhy sem prišla predstaviť svoj tekutý unikátny výrobok Rokohumin. Vďaka tomu som mal možnosť spoznať miestne poľnohospodárstvo naprieč jeho širokým spektrom od poľnej výroby až po tú špeciálnu. Ako ovocinára ma však, logicky, najviac zaujímalo tamojšie ovocinárstvo a vinohradníctvo.

1

 

Podobná rozloha pôdy ako u nás...

Moldavsko je krajina vyslovene poľnohospodárska. Jeho plocha pôdy je približne rovnako veľká ako u nás, akurát pomer medzi obrábanou poľnohospodárskou pôdou a lesmi je opačný. Kým u nás je tento pomer 2:1 v prospech lesov, v Moldavsku je to opačne.

Poľnohospodárske odvetvie je s ľuďmi silno späté. Neostávajú však iba pri prvovýrobe. Dopestovanú úrodu aj následne spracúvajú a predávajú vo forme výrobkov. Na to je logicky naviazaný široký priemysel, ktorý zamestnáva ďalšie veľké množstvo ľudí. Nájdete tu množstvo fungujúcich cukrovarov, sklární, baliarní, chladiarní, mlynov, výrobcov obalov či poľnohospodárskej techniky. A všetko dokonale funguje.

2

 

... avšak násobne vyššie zastúpenie vinohradov a sadov

Krajina je silná aj v produkcii ovocia a hrozna. V porovnaní s nami tu nájdete približne 10-násobné plochy vinohradov a 15-násobné plochy ovocných sadov. Ovocných sadov je konkrétne okolo 115 tisíc hektárov. Samozrejme, i tu nájdeme rozdiely v kvalite a výške úrod. Napríklad najvýznamnejšie združenie producentov združuje pestovateľov hospodáriacich na ploche do 15 000 hektárov a produkuje pritom až 50 % objemu všetkých moldavských jabĺk a 12-20 % objemu sliviek.

Vinohrady sa tu nachádzajú na ploche do 150 tisíc hektárov. Nájdete tu veľké silné podniky, známe vinárske obce, ale najmä množstvo menších pestovateľov hospodáriacich buď na vlastnú päsť, alebo združených v spolkoch či proste odovzdávajúcich hrozno do výkupní.

4

 

Uplatnia sa väčší aj menší ovocinári

Pán Codru patrí k väčším pestovateľom. Hospodári na ploche 1000 hektárov, z čoho 220 hektárov tvoria vinohrady a 350 hektárov ovocné sady. Špecializuje sa na jablone, ktoré pestuje na ploche 150 hektárov, a slivky, ktoré sa rozprestierajú na 200 hektároch.

Ako hlavný kameň úrazu vidí pri týchto plochách ľudské zdroje, konkrétne na manažérskych pozíciách. Využívanie zahraničných poradcov sa snaží eliminovať na minimum, nakoľko stoja tisíce eur. Problém má aj s domácimi agronómami. Tí ho, do doby ich dôkladného zaškolenia, stoja množstvo peňazí a nakoniec ich zväčša ako „hotových ľudí“ preplatí všadeprítomná konkurencia. Aj preto vychováva ako svojho pokračovateľa vlastného syna, ktorý mu už teraz pomáha s riadením firmy a raz ju postupne preberie.

Pán Mihail sa zas pustil do ovocinárskej výroby preto, lebo v nej videl, ako v špeciálnej výrobe, perspektívu. Podľa čísel, s ktorými sa nám zveril, ekonomika v tomto odvetví skutočne funguje lepšie ako dobre. Dokopy s ovocinárskou výrobou hospodári na výmere 14 hektárov. Z toho sú nosnou plodinou samozrejme jablone. Tie pestuje na ploche 12 hektárov. Zvyšné 2 hektáre pokrývajú na polovicu čerešne a slivky, ktorými si vypĺňa letné obdobie.

Jablone pestuje v tvare štíhle vreteno v klasickom konvenčnom systéme pestovania. Odrodovú skladbu tvoria klasické nosné odrody svetového sortimentu, s ktorými nemá problém na predajnom trhu s ovocím – Jonagold, Gala, Golden Delicious, Granny Smith a Red Delicious.

Náklady na hektár sadu sa tu pohybujú okolo 35 000 eur, z čoho 30 % pokrýva štátna dotácia. Priemerné úrody jabĺk dosahuje pán Mihaila na slušnej úrovni 55 ton z hektára. Približne 40 ton z toho tvorí 1. trieda kvality, zvyšných 15 ton je 2. trieda určená na spracovanie. Podľa slov pána Mihaila mu tento dopestovaný podiel 2. triedy dokáže pokryť náklady, čo je ekonomika, o ktorej môžu naši pestovatelia iba snívať.

8

 

Zelené hlavné mesto

Pre záhradníka je každopádne inšpiratívne aj samotné hlavné mesto Kišiňov. To sa považuje za jedno z najzelenších miest v Európe. A niet sa čomu čudovať. Z jeho celkovej plochy presahujúcej 12 000 hektárov tvoria zelené plochy 3 300 hektárov. A to hovoríme iba o plochách obhospodarovaných Správou mestskej zelene. K tejto ploche si treba ešte započítať súkromné plochy, o ktoré sa starajú ich majitelia. V meste žije vyše 600 000 obyvateľov, čiže asi o pätinu viac ako v Bratislave.

Pokoj a neunáhlenosť cítiť aj z obyvateľov mesta, ktorých stretáte na uliciach. Tí spokojne vysedávajú pri pohári dobrého vínka v početných vinárstvach či vinotékach, ktorých je plné centrum mesta. A to, že ponúkajú prakticky výhradne kvalitné moldavské vína je tu samozrejmosť.

 

Celý článok bol publikovaný v augustovom vydaní časopisu Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve 8/2023 na stranách 12 a 13.

Ing. Marián Komžík

Kohaplant

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov