Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Rakúšanka Sarah Wiener je zodpovedná za nové nariadenie EÚ o ochrane rastlín v Európskom parlamente. Je za prísne redukčné pravidlá, no očakáva silný odpor.

Europoslankyňa Sarah Wiener (Zelení) požaduje prísne ciele znižovania pre budúce používanie pesticídov v EÚ. Povedala to na prezentácii „Atlasu pesticídov“ Nadáciou Heinricha Bölla, straníckej nadácie Bündnis 90/Die Grünen, v Bruseli.

Bývalá televízna šéfkuchárka a ekologická farmárka bude poverená vyjednávaním nariadenia o udržateľnom používaní pesticídov („nariadenie SUR“) pre Európsky parlament s komisiou EÚ a členskými štátmi EÚ.

Pravidlá o „slabých miestach“ chránených území

„V skutočnosti chceme zakázať všetky pesticídy. Ale to je v praxi sotva možné,“ povedala Wiener v Bruseli. Poukázala aj na to, že pesticídy sú v určitých oblastiach nevyhnutné. „Bez pesticídov sa zaobídeme len veľmi ťažko, najmä pri pestovaní viniča a zeleniny,“ hovorí Wiener. Z tohto dôvodu kritizuje plánované úplné zákazy v chránených územiach: "Stále sú slabé miesta."

Wiener však nenechala na pochybách, že množstvá používané na ochranu rastlín sa budú musieť znížiť. „To však nemôže byť založené len na kvantite. Musíme zaviesť vhodné ukazovatele rizika,“ kritizovala Wiener aktuálny návrh Európskej komisie. Komisia presadzuje prístup, ktorý sa zameriava predovšetkým na použité množstvá.

Wiener očakáva odpor

Wiener očakáva odpor voči svojmu postoju k novému nariadeniu EÚ o ochrane rastlín. Predpokladá „veľký boj“ v Európskom parlamente. Poslanci sa musia snažiť nájsť spoločnú pozíciu pre plány Európskej komisie. Wiener však vidí určité výhrady voči novému zákonu o ochrane rastlín aj medzi členskými štátmi.

Zdĺhavý proces

Keď Európsky parlament nájde spoločnú pozíciu, Wiener musí vypracovať kompromis s členskými štátmi a Európskou komisiou s malou skupinou poslancov. Deje sa tak v takzvanom trialógu. To sa však začne najskôr v druhom štvrťroku budúceho roka.

EÚ vydáva Atlas pesticídov

Po tom, čo Nadácia Heinricha Bölla začiatkom roka predstavila Atlas pesticídov pre Nemecko, v utorok predstavila vydanie pre EÚ. Autori sa sťažujú, že používanie prípravkov na ochranu rastlín v EÚ, ale aj celosvetovo spôsobuje veľké škody ľuďom a životnému prostrediu. Žiadajú napríklad, aby sa preskúmali a zohľadnili účinky chemických látok na celé ekosystémy pri schvaľovacom procese. Kompletnú publikáciu nájdete tu:

[https://eu.boell.org/sites/default/files/2022-10/pesticideatlas2022_web_20221010.pdf]

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance / SZ Photo | Alessandra Schellnegger

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov