Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín na burzách ostatný týždeň pokračovali v ďalšom masívnom raste.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 49 EUR na 394 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 43 EUR/t na dnešných 352 EUR/t. Repka na burze MATIF medzitýždenne zdražela o 43 EUR/t na dnešných 845 EUR/t. Kanadská repka pridala v sledovanom období 47 EUR/t, čím posilnila na 796 EUR/t. Cena austrálskej repky medzitýždenne vzrástla o 11 EUR/t pričom aktuálne sa obchoduje na 654 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stúpli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 106 EUR/t na dnešných 403 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA v sledovanom období vzrástla o 116 EUR/t na dnešných 438 EUR/t. Cena kukurice na CBoT medzitýždenne posilnila o 18 EUR/t na 272 EUR/t a sója zdražela o 7 EUR/t na 562 EUR/t.

Pšenica

Na trhu s pšenicou panuje obrovská volatilita, pričom cena komodity ďalej mieri nahor. Včera na burze MATIF pšenica otestovala métu 422 EUR/t, neskôr korigovala nižšie, no dnes sa opätovne pokúša dostať nad 400 EUR/t. Na burze v Chicagu sa kontrakt pšenice s najbližším termínom dodania prakticky ostatný týždeň príliš neobchodoval, keďže každý deň po spustení obchodovania cena komodity v priebehu niekoľkých sekúnd poskočila nahor o limit, čím došlo k zastaveniu obchodovania, resp. jeho limitácii.

Až dnes sa zdá, že situácia sa do určitej miery začína upokojovať, keď vidíme, že májový kontrakt pšenice nateraz nedokázal poskočiť o limit nahor. No je to dané i tým, že burza CME dnes navýšila limit na 1,30 USD za bušel (povolený denný pohyb jedným smerom), kým ešte včera to bolo 0,85 USD za bušel. Pšenica však dnes na burze CBoT po jej otvorení ukázala pomerne razantný pokles nadol z 13,6 USD za bušel k 12 USD za bušel a to zrejme povedie k zvýšenej opatrnosti zo strany investorov, ktorí by sa mohli zháčiť a nespoliehať sa na ďalší cenový posun o limit nahor, čo samozrejme, povedie aj k zmenám v ich obchodných stratégiách.

Treba povedať, že trh s pšenicou je extrémne prekúpený a v takýchto prípadoch je prirodzené očakávať silnú korekciu smerom nadol. V tejto neprehľadnej situácii je však veľmi ťažké prognózovať, kedy ku tejto korekcii dôjde. Pšenica je kľúčová potravina a tým aj súčasne politická zbraň, a i preto trhy vnímajú dianie na Ukrajine veľmi citlivo. Keď si zrekapitulujeme veci, v tomto momente vnímame ceny pšenice ako nadhodnotené, nakoľko Rusko a Ukrajina kombinovane v aktuálnej sezóne majú vyviezť už len 13,5 mil. ton pšenice a ak by toto množstvo aj nedokázali vyviezť, tento výpadok vie pokryť EÚ či Austrália.

Trhy sa však vždy snažia pozerať smerom do budúcnosti a je pravdou, že Rusko a Ukrajina tvoria 29 % globálnych exportov tejto plodiny a i preto na trhu zostáva nervozita. Bude zaujímavé sledovať ako trhy zareagujú na zajtrajší report WASDE, v ktorom USDA opäť pripomenie globálnu tohtoročníkovú rekordnú produkciu pšenice. Možno táto pripomienka vyvolá nami spomínanú silnú korekciu ceny na nižšie úrovne. Tá však (pokiaľ vôbec k nej dôjde) zrejme bude stále len dočasná a je treba sa pripraviť na pokračovanie vysokej volatility cien komodít ako celku.

Trošku sa obávame, čo najnovší vývoj na komoditnom trhu spraví s infláciou, ktorá môže najbližší mesiac skokovo posilniť a tým spôsobiť centrálnym bankárom ďalší brucha bôľ, ktorí zrejme budú nútení sprísňovať monetárnu politiku do spomaľujúcej ekonomiky, čo je dosť ošemetná stratégia.

Predpokladáme, že pšenica v najbližšom týždni bude mať ambíciu odovzdať tretinu až polovicu zisku, ktorú dosiahla ostatný týždeň, čo by mohlo komoditu stiahnuť na MATIFe k 350 EUR/t. ďalej však očakávame nové a nové výpady ceny smerom k 400 EUR/t a alternatívne i tvorbu nových cenových rekordov.

Kukurica

V porovnaní s pšenicou sa ceny kukurice na svetových trhoch obchodujú v pokojnejšom tempe, aj keď na európskom trhu je evidentne badateľný vyšší tlak na cenový rast komodity v porovnaní s burzou CBoT. Je to dané tým, že Ukrajina má v aktuálnom ročníku podľa plánu ešte vyviezť 14 mil. ton kukurice, čo sa jej však vzhľadom na konflikt s Ruskom nemusí podariť.

Tento problém by však nemal byť až takou komplikáciou, keďže prípadné výpadky Ukrajiny dokáže zasuplovať bohatá vlaňajšia produkcia USA. Väčším problémom je, že na Ukrajine sa blíži sezóna sejby novej úrody kukurice a nateraz sa zďaleka nevie, do akej miery vojna túto kľúčovú operáciu farmárov umožní, resp. zhatí. Štvrtý najväčší exportér kukurice sveta tak môže v ďalšom roku citeľne okresať svoju produkciu a táto hrozba aktuálne drží ceny komodity na MATIFe citeľne na vyšších úrovniach.

Kvôli konfliktu Ruska a Ukrajiny sa dokonca dostala do úzadia i otázka sucha v Južnej Amerike, ktorá redukuje potenciál tamojšej produkcie kukurice. Zrážkový deficit sa však vo viacerých častiach tohto regiónu ostatný týždeň zlepšil, čo nateraz situáciu upokojilo. Brazílska produkcia kukurice sa tak túto sezónu odhaduje v okolí 110 mil. ton, čo je stále slušné číslo.

Podobne ako pri pšenici, ani pri kukurici by sme sa nečudovali, ak by došlo na MATIFe ku cenovej korekcii na tomto rovnako silno prekúpenom trhu. Keďže ale vojna na Ukrajine sa aktuálne javí ako dlhodobejší fenomén, je pravdepodobné, že ceny kukurice sa budú ďalej pohybovať na vyšších úrovniach.

Dôležitý report sa potom chystá až koncom marca, kde USDA na základe reportov farmárov v USA zverejní ich zámery o plánovaných osevných plochách plodín a tým poskytne „prvý relevantnejší odhad“ budúcej výšky produkcie kukurice ako aj sóje v krajine.

Olejniny

Divoké trhy s obilninami tentoraz až tak nerozvášnili ceny sóje, zato ceny repky sa pohli nahor pomerne značne. Dôvodom je rast cien rastlinných olejov, keď Ukrajina a Rusko zodpovedajú za 78 % celosvetových exportov slnečnice. V marci podľa analytikov Oil World mali obidve krajiny v pláne vyviezť 1,1 až 1,2 mil. ton slnečnicového oleja, čo môže byť ohrozené.

Rastlinné oleje pritom získali silný impulz aj so susedného trhu s ropou, ktorá posilnila za ostatný týždeň o štvrtinu na takmer 130 USD za barel. Repkový olej na burze v Rotterdame to vytlačilo takmer k značke 2000 EUR/t, malajzijský palmový olej posilnil na 1460 EUR/t. Cenový rast ropy je bezprecedentný a to môže ďalej tlačiť nahor i ceny rastlinných olejov.

Hlavne ak Rusko spustí odvetu za sankcie voči svojej krajine zo strany EÚ a to v podobe zastavenia exportov plynu a ropy do spoločenstva. V tejto súvislosti sa po prvýkrát v histórii začala skloňovať cena ropy na úrovni 300 USD za barel. Úprimne, už dnešná cena 130 USD za barel a cena zemného plynu 225 EUR/MWh sú pre EÚ zdrvujúce, čo čoskoro pocítime i v reálnom živote. No i na týchto vyššie uvedených scenároch vidíme aká nestabilná situácia na trhu aktuálne vládne a to znamená, že môže mať všelijaké rozuzlenia.

V každom prípade repke na MATIFe sa podarilo dostať cez jej maximum z úvodu roka (cena 843 EUR/t), čo komodite momentálne otvára priestor pre posilnenie smerom k 900 EUR/t. Stále však vidíme značné riziko príchodu veľkej nadprodukcie tejto komodity v novom ročníku a to hlavne v prípade, že Kanada tento rok citeľne navýši svoje pestovateľské plochy.

Sója na CBoT sa ostatný týždeň obchodovala relatívne pokojne v úzkom obchodnom pásme, keď sa investori viac sústredili na dianie na trhu s obilninami. Brazílski analytici však včera znovu redukovali odhad tohtoročníkovej produkcie v krajine, keď ju znížili zo 128 na 123 mil. ton. Pripomíname, že USDA nateraz drží svoj odhad pre Brazíliu na 134 mil. ton a teda je dosť možné, že zajtra vo WASDE reporte dôjde k ďalšej redukcii tohto odhadu, čo by mohlo cenám sóje pomôcť zamieriť vyššie.

Na druhej strane je tu riziko, že silno prekúpené trhy s obilninami môžu spôsobiť krátkodobú silnú korekciu naprieč celým plodinovým spektrom a i preto je aktuálne ďalšie smerovanie cien plodín veľmi ťažké odhadnúť. Sumárne však silno prekúpený trh je riziko, že korekciu uvidíme. Na druhej strane technická analýza jasne ukazuje, že trh je v rastovom trende a to dáva stále slušný predpoklad pre pokračovanie cenového rastu plodín, resp. tvorby nových cenových maxím. No nezabúdajme, že žiadny strom nerastie do neba a i preto sa treba mať na pozore a čakať pohyby cien do obidvoch strán.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 10. týždňa 2022: pšenica 350 – 430 EUR/t, kukurica 315 – 370 EUR/t, repka 790 – 900 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov