Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) 10.5. 2021 vyzval otvoreným listom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), aby nelegalizovali protizákonné praktiky obchodníkov. Pre sektor zamestnávajúci až tretinu ľudí z celého potravinárstva na Slovensku, by mali navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.

 

Navrhované zmeny zákona o neprimeraných podmienkach znamenajú podľa SZPCC, že výrobcovia potravín by začali na základe zákona poskytovať bezúročné úvery obchodným reťazcom (OR). Pritom OR dosiahli vlani viac ako 6 % nárast tržieb a historicky sú na rekordných číslach. Potravinári by totiž dostali za dodaný tovar pre predĺženie splatnosti faktúr zaplatené o desiatky dní neskôr.


SZPCC vo svojom liste uvádza, že na splatenie výrobných nákladov by si tak museli pekári museli požičiavať z bánk. Novela a predložený pozmeňovací návrh J. Karahutu zo SME Rodina napr. predlžuje lehotu splatnosti pekárov o polovicu z 15 na viac ako 30 dní. Pre ostatných výrobcov potravín navrhuje zmenu splatnosti odo dňa doručenia faktúry a nie od momentu dodania tovaru.


Vládna novela aj pozmeňovací návrh podľa SZPCC plánujú legalizovať viaceré protizákonné neprimerané podmienky v obchode s potravinami. Pekári, cukrári a cestovinári sa pýtajú, prečo by k tomu malo dôjsť. Zrejme len ťažko je to v záujme slovenských spotrebiteľov či slovenských výrobcov potravín. A vôbec už nie v mene zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska.


SZPCC preto v mene viac ako 12 000 zamestnancov a živnostníkov z celého Slovenska, zabezpečujúcich každodenne dodávky chleba a pečiva pre obyvateľov Slovenska žiada poslancov, aby prijali len zmeny, ktoré vyžaduje transponovanie aktualizácie európskej smernice. Vyzýva ich, aby nerušili žiadne zakázané nekalé a nelegálne praktiky.

 

Tlačová správa SZPCC

(redakčné upravené)

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov