Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Finalizácia produkcie je nepochybne zaujímavou alternatívou ako vygenerovať

vyššiu pridanú hodnotu z predaja, vyrobiť kvalitný produkt však stále znamená len polovičný úspech. Dôležité je ho aj efektívne zrealizovať.

Predaj priamo z farmy má svoje opodstatnenie, keď sa takáto farma nachádza na dobre dostupnom mieste z pohľadu zákazníkov. V opačnom prípade je potrebné uvažovať nad ďalšími alternatívami ako dostať svoje produkty „viac na oči“ spotrebiteľovi. Napríklad vybudovaním malej gazdovskej predajne. Aj to je cesta. V obidvoch prípadoch (ako pri predaji priamo na farme, či predaji v obchode) je ale potrebné mať k dispozícii nehnuteľnosť a nemenej dôležitým článkom úspechu je i nutnosť mať i pracovnú silu, ktorá bude predaj realizovať. Pri dnešnom raste pracovných nákladov ako aj cien nehnuteľností tak vízia predaja vlastnej produkcie môže narážať na limity – ekonomika takéhoto projektu môže byť na vážkach. Cestou (pre veľké agropodniky) môže byť aj pokus o zrealizovanie siete viacerých predajní po Slovensku, kde budú popri svojej produkcii predávať aj ďalšie iné lokálne produkty. Opäť ale každá predajňa znamení investíciu do nehnuteľnosti a do pracovnej sily.

Alternatívou lokálneho predaja sa tak môže stať automat, tzv. Regiomat, ktorý s pomerne veľkou obľubou využívajú aj mnohí regionálni farmári či malí producenti potravín v Nemecku. Ľubovoľne modifikovaná „krabička“ s rozmermi 1,8 x 1,05 x 1 m v sebe ukrýva viaceré technológie, ktoré dokážu zákazníkovi po zaplatení (môže sa platiť aj kartou) naservírovať zo svojej ponuky široké spektrum produktov, ktorými stroj jej majiteľ, resp. prevádzkovateľ „nakŕmi“. V Nemecku takto funguje niekoľko tisíc Regiomatov. Samozrejme, stroj nie je bezúdržbový a je ho potrebné pravidelne dopĺňať, pričom na nedostatok tovaru môže majiteľa upozorniť napr. SMS na mobilnom telefóne. Veľkou výhodou je, že automat predáva prakticky nepretržite 365 dní v roku. Podľa spektra predávaného tovaru je ho možné dovybavovať chladiacim či ohrievacím zariadením, takže je v ňom možné predávať prakticky akýkoľvek produkt, napríklad aj mäsové výrobky, mliečne výrobky, ale aj nápoje, zeleninu, vajcia či napríklad aj drobné ovocie. Cena takéhoto automatu aj s platobným terminálom začína v okolí 8 tis. EUR.

Snímka: internet

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov