Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Martina Gondeková

Titulok, ktorý by v našej krajine na stránkach bulvárov

zaujal asi každého.

 

V tom prípade by som si priala napísať o tom asi do všetkých dostupných mediálnych zdrojov. Paradoxom je, že v danej krajine, by ostal bez povšimnutia. Tam to totiž považujú za samozrejmé. Vitajte v Škótsku!

Keďže moja profesia sa roky „točí“ okolo mäsa, niekedy si ani neuvedomujem ako sa automaticky zaujímam o túto oblasť aj v súkromí. Presvedčila ma o tom aj nedávna dovolenka v krásnej zelenej krajine - Škótsku. Konkrétnejšie v „Scottish Highlands”, teda v škótskej Vysočine.

Už pohľad z lietadla prezrádzal inakosť. Zaujal ma aj dialóg za mnou sediacich pasažierov, ktorí sa zhodli na tom, že vlajka Škótska s bielym krížom svätého Ondreja na modrom podklade, by mohla byť pokojne zelená s bielymi bodkami. Mali pravdu. Biele bodky. Ovce. Boli naozaj všade. Popri ceste, na každej lúke, na pobreží, v tzv. „glens“ v horských údoliach, pri „loch“ teda jazerách, v záhradách, ... Spolu 6,59 miliónov kusov! V podstate každému Škótovi sa jedna ujde, a ešte milión vystane.

Vo Vysočine, ktorej z 80 % celkovej poľnohospodárskej plochy Škótska patrí najväčšia časť (34 %), sa mi najčastejšie naskytol pohľad na zmiešané stáda s mäsovými plemenami, populárnymi pre ich vysokú kvalitu steakového mäsa. Základ na produkciu kvalitného mäsa určite majú, pretože 71 % kráv pochádza z mäsových stád a len 29 % reprezentujú dojnice.

 

Spomínané zmiešaná stáda sú celoročne na pastvinách v extenzívnom systéme, ktoré na Vysočine zaberajú najväčšiu plochu (37 %, nasledujúce obhospodarovanými lesmi s 34 %) a ustajnené sú len v prípade zlého počasia a v období bahnenia, či telenia. Bohaté zelené lány Vysočiny na pobreží Atlantiku ponúkajú zvieratám originálne trávne zloženie. Odráža sa to aj na kvalite škótskych produktov, ktoré si Škóti dobre chránia. V súčasnosti má Škótsko 9 výrobkov zo škótskych fariem chránené pred napodobňovaním prostredníctvom európskeho systému ochrany názvov potravín. Patria sem syry, mäsové výrobky, mäso a vlna.

Vzhľadom na kvalitu a pôvod škótskeho hovädzieho a jahňacieho mäsa sa odhaduje, že viac ako 70 % hodnoty získanej výrobou červeného mäsa sa získava z predaja mimo Škótska. Ale Škóti si kvalitu nechávajú aj doma. V produkcii hovädzieho sú sebestační na 150 % a v produkcii ovčieho mäsa na 190 %. Po odhalení týchto čísel, mi nedalo nenavštíviť miestne obchodné reťazce s hlavným cieľom zmapovať v nich aktuálnu ponuku domáceho mäsa. Vybrala som si taký, aký máme aj na Slovensku. Teraz by sa tu hodil spomínaný úvodný titulok... „V obchodnom reťazci predávajú čerstvé mäso výlučne domáceho pôvodu“. Žiadne iné. Miestni na mňa pozerali ako na zjav, keď som si z každej strany fotila chladiace vitríny s čerstvým škótskym mäsom, ale pre mňa to bol ,,ôsmy“ div sveta. A ja som ním bola asi pre nich. Zážitok, ktorý ma prenasleduje až do dnes. A ešte dlho bude. Možno len dovtedy, kým si niekto takéto fotografie neodnesie zo Slovenska do svojej krajiny.

Viac o zelenej krajine s bielymi bodkami v Slovenskom CHOVe.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov