Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ostrovania sa môžu podeliť o svoje názory na zmeny v poľnohospodárskej politike a politike využívania pôdy.

Škótska Rural College (SRUC) získala výskumný grant vo výške 100 000 libier na zhromaždenie názorov ostrovných komunít obklopujúce škótsku pevninu v Orknejách, Shetlandoch a Vonkajších Hebridách na nadchádzajúce zmeny v politike poľnohospodárstva a využívania pôdy.

Projekt poskytne inventarizáciu poľnohospodárstva na ostrovoch vrátane dlhodobých trendov, ako aj zváženie dodatočných nákladov spojených s poľnohospodárskou činnosťou v týchto oblastiach. Zváži aj relatívny význam poľnohospodárstva podporovaného platbami na podporu poľnohospodárstva pre ekonomiky a komunity ostrovov.

Projekt pod vedením Stevena Thomsona, profesora poľnohospodárskej ekonomiky a politiky na SRUC, zváži riziká a príležitosti pre tieto ostrovné komunity vyplývajúce z navrhovaných zmien poľnohospodárskej politiky, keďže podpora sa stáva čoraz „podmienenejšou“ na základe výsledkov v oblasti klímy a biodiverzity.

Zhoduje sa so súčasným schválením zákona o poľnohospodárstve a vidieckych spoločenstvách škótskym parlamentom a opätovným dôrazom na globálne záväzky v boji proti zmene klímy a poklesu biodiverzity na nedávnom COP28.

Projekt financovaný z fondu miestneho rozvoja vedeného komunitou škótskej vlády ako súčasť škótskeho programu poskytovania na vidieku zabezpečuje miestna akčná skupina Orkneje v spolupráci s Radou Orknejských ostrovov. Projekt potrvá do začiatku apríla a má zhromaždiť cenné poznatky od farmárov a remeselníkov, zainteresovaných strán, dodávateľských reťazcov a komunít prostredníctvom kombinácie osobné a online podujatia, ako aj predložením písomných stanovísk. Toto sa použije na informovanie o odporúčaniach, ktoré budú spätne podávané tvorcom politiky škótskej vlády.

Profesor Thomson povedal: Je to pre nás veľmi vzrušujúca príležitosť dôkladne sa pozrieť na poľnohospodársku situáciu v týchto ostrovných komunitách, identifikovať obavy a príležitosti. Ako komisár pre spravodlivú transformáciu je tento projekt dôležitý, pretože nám umožní v plnej miere zvážiť, čo by navrhované zmeny v poľnohospodárskej politike mohli znamenať pre poľnohospodárstvo a širšie vidiecke hospodárstva na týchto ostrovoch. Vieme, že niektoré ostrovné hospodárstva sú veľmi závislé od poľnohospodárstva, ktoré v spojení so starnúcim obyvateľstvom predstavuje riziko pre miestne hospodárstva a dokonca aj pre verejné služby.

Aj keď má táto práca náročný časový rámec, môže poskytnúť užitočnú šablónu pre hodnotenie vplyvu zmien poľnohospodárskej politiky na spoločenstvá ostrovov , ktoré možno zopakovať inde, napríklad na Vnútorných Hebridách a Clydských ostrovoch.

Je skutočne dôležité, aby sa ľudia  spojili so SRUC prostredníctvom ich miestnej poradenskej kancelárie SAC, aby sa zabezpečilo, že táto práca splní svoj účel zachytením kľúčových problémov, ktorým čelia ostrovné poľnohospodárske komunity. To umožní výskumníkom zistiť fakty a potenciálne riešenia do budúcnosti, aby sa zabezpečilo, že budúca podpora bude efektívne riešiť meniace sa prostredie financovania.“

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Scotland’s Rural College, Thecattlesite

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov