Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, premenlivý vývoj cien mliečnych komodít a pokles cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni pokračujú v raste, pričom do rastového tandemu sa pridali aj ceny ošípaných na ostatných dvoch aukciách na burze ISN v Nemecku.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,00 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku ale cena zobchodovaných zvierat vykázala nárast v porovnaní s minulou akciou o 4 eurocent/kg jat. hm. na 2,19 EUR/kg jat. hm. Keďže už aj počas minulej aukcie z konca uplynulého týždňa cena ošípaných vzrástla o 5 eurocent/kg jat. hm. (na 2,15 EUR/kg jat. hm.), znamená to, že sumárne na medzitýždennej báze cena komodity zaknihovala nárast o 9 eurocent/kg jat. hm.

Ďalší významní exportéri sa držia stratégia stabilných cien. Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide zostali zafixované na 1,63 EUR/kg ž. hm. (2,05 EUR/kg jat. hm.)

Priaznivý vývoj v Nemecku by mohol pomôcť v raste aj cenám jatočných ošípaných v krajinách V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni vzrásť o 2-3 eurocent/kg jat. hm. a dostať sa do pásma 2,13 – 2,23 EUR/kg jat. hm. Potenciál nemeckého rastu (o 9 eurocent/kg jat. hm. ) nebude plne využitý, keďže slovenské ceny ošípaných naďalej ostávajú najvyššie v rámci všetkých krajín V4.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných napokon nenadviazali na silnú prorastovú šnúru z predchádzajúceho reportovaného týždňa, keď v uplynulom týždni oslabili o 6 eurocent/kg jat. hm. na 1,97 EUR/kg jat. hm. Stále sa však držia citeľne nad cenami na trhu futures. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1760 EUR/t ž. hm. čo znamená, že medzitýždenne oslabili o 17 EUR/t ž. hm. 

Nepriaznivá cenotvorba v Číne sa ale naďalej stará o pokračovanie poklesu stavov prasníc v chovoch. Na konci roka tieto klesli na 41,42 mil. jedincov, čo znamená, že za rok 2023 sa znížili o 5,7 %. Je to signál pre postupné spomaľovanie produkcie bravčoviny zo strany najväčšieho producenta sveta.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA pokračujú v zotavovaní z titulu poklesu ponuky na domácom trhu. Tunajší farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,40 USD/kg jat. hm., čo znamená, že medzitýždenne im odberatelia navýšili ceny o 11,8 %. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA mierne strácali, keď medzitýždenne (aprílový kontrakt 2024) oslabili o 1,3 % na 1,82 USD/kg jat. hm. Svoj efekt v tomto vývoji však zohráva rolovanie kontraktov, keďže čoskoro exspirujúci februárový kontrakt 2024, ktorý čochvíľa nahradí aprílový kontrakt sa momentálne obchoduje za približne o 10 % nižšiu cenu (približuje sa k cene na spotovom trhu) v porovnaní s novým kontraktom za apríl 2024.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni pokračujú v cenovom raste. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne posilnili o 5 eurocent/kg jat. hm. na 3,68 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 4,75 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 4. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne klesla o 1 eurocent/kg jat. hm. 4,96 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,91 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 4. týždni 2024 medzitýždenne stagnovali na 4,60 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne klesli o 2 eurocent/kg jat. hm. na 3,02 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv by mali ďalej pokračovať v raste cien, pričom im k tomu pomáha i sezónny efekt, počas ktorého ceny v EÚ od začiatku roka do mája spravidla vykazujú sezónny rast.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vykazovali pohyb do obidvoch smerov. Kým na trhu futures zaznamenávali mierne zisky, na spotovom trhu korigovali nižšie. Európske ceny masla na burze EEX vzrástli medzitýždenne o 25 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 5250 EUR/t. Ceny SOM posilnili v sledovanom období o 26 EUR/t na 2488 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 0,8 % na 40,91 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 4. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze nižšie o 2,1 %. Spotové ceny mlieka na v krajine minulý týždeň korigovali nadol v priemere o 1 EUR/100 kg do pásma 39 až 41 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne klesli o 1,5 EUR/100 kg na 42 EUR/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra vzrástla priemerná cena zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice januára o 4,2 % na 3571 USD/t. Výrazne si polepšili ceny masla, ktoré oproti minulej aukcii poskočili nahor o 10 %.

Hlavné európske mliekarne v decembri 2023 navyšovali ceny surového kravského mlieka vyplácaných farmárom, keď oproti predchádzajúcemu mesiacu priemerná cena štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) stúpla o 1,05 EUR/100 kg na 42,37 EUR/100 kg. Je predpoklad, že priaznivý prorastový trend si mliekarne udržali aj počas januára, na čo naznačilo aj minulotýždňové navýšenie garantovanej ceny mlieka holandskej mliekarne FrieslandCampina.

Najnovší vývoj na spotovom trhu a tiež aj na trhu futures ale naznačuje, že momentálna rastová vlna cien mlieka zrejme čoskoro narazí na limit, čo je nateraz v súlade s naším dlhodobým výhľadom v ročenke AGROBIZNIS 2024, kde očakávame kulmináciu cien mlieka v SR v okolí 45 EUR/100 kg. Na druhej strane ceny mliečnych komodít naďalej rastú na iných kontinentoch, a tak bude zaujímavé, či dokáže Európa nadviazať na tieto trhy alebo napokon európske ceny zabrzdí v raste potenciálne sa blížiaca ekonomická recesia (viď problémy Nemecka).

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne pridali 4,8 %, čo ich posunulo na cenovku 39,11 USD/100 kg. 

AGROMAGAZÍN rozširuje svoju prognózu cien surového kravského mlieka na mesiac apríl 2024.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): február 2024: 44,50 EUR/100 kg, marec 2024: 45,00 EUR/100 kg, apríl 2024: 44,60 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): február 2024: 44,90 EUR/100 kg, marec 2024: 45,05 EUR/100 kg, apríl 2024: 44,45 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Geopolitika a ekonomika naďalej formujú ceny ropy Brent. Komodita si znovu neudržala rastový trend, keď sa koncom uplynulého týždňa zosunula nadol na 77 USD za barel. Dnes sa komodita obchoduje za 79 USD za barel, čo znamená, že medzitýždenne jej cena klesla o 3 USD za barel. Za poklesom ceny stojí spustenie nových rokovaní o prímerí na Blízkom východe, ktoré by mohlo v regióne upokojiť situáciu. Účastníkov trhov tiež schladili slová šéfa FEDu J. Powella, ktorý koncom januára naznačil, že FED s veľkou pravdepodobnosťou nezačne znižovať úroky už v marci, tak ako sa pôvodne očakávalo. Dlhšia doba s vyššími úrokmi v ekonomike môže pritom viesť k jej väčšej zraniteľnosti, čo by mohlo viesť i k poklesu dopytu po rope. Nehovoriac o tom, že ekonomické dáta z Číny ako aj z Nemecka poukazujú na stupňujúce sa problémy v ich vlastných ekonomikách. To je zrejme hlavný dôvod, prečo sa cenám ropy nepodarilo uplynulý týždeň udržať v rastovom trende. V tomto momente je najpravdepodobnejším scenárom, že ropa Brent sa bude ďalej obchodovať v pásme medzi 75 až 85 USD za barel.

Lacnejšia ropa však tentoraz výraznejšie nezlacnela ceny PHM na burzách v západnej Európe. Aj preto sme aj na slovenských čerpacích staniciach videli minulý týždeň až dve zvyšovania cien palív, po ktorých sa ceny nafty vyšplhali na 1,60 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 na 1,61 EUR/l. Ešte dnes ráno to pritom vyzeralo tak, že ceny obidvoch palív by mohli v tomto týždni poklesnúť približne o 2 eurocent/l, no momentálny opätovný rast cien na európskych burzách (nafta dnes stúpla o 3,5 %) môže napokon zlacňovanie zhatiť. Obzvlášť, ak bude ďalej klesať euro voči doláru. Momentálne ešte stále vidíme potenciál pre pokles cien nafty v tomto týždni o 1 eurocent/l na 1,59 EUR/l a pokles cien benzínu Natural 95 o 1 eurocent/l na 1,60 EUR/l. Ak ale ropa najbližšie dni zavíta späť k 80 USD za barel, potom so značnou pravdepodobnosťou sa ceny PHM v SR napokon meniť nebudú.

 

/AGROBIZNIS/

     

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov