V nemeckých chladiarenských skladoch už nie je takmer žiadne bravčové mäso. Jedným z dôvodov je znížená ponuka.
V mraziarenských a chladiarenských skladoch je tento rok podstatne menej bravčového mäsa ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Vzhľadom na obmedzenú ponuku a vysokú úroveň cien jatočných ošípaných sa skladované množstvá výrazne znížili.
Podľa údajov Združenia nemeckých spoločností zaoberajúcich sa chladiarenskou výrobou a logistikou (VDKL) sa zásoby od januára do júla 2023 znížili v mesačnom priemere o viac ako polovicu v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Trend znižovania objemu skladovania je zrejmý už od mája 2022.
Skladovanie bravčového mäsa je jednoznačne menej lukratívne z dôvodu vyšších nákupných nákladov a výrazne zvýšených výdavkov na energie. V súlade s tým sa objemy skladovania neustále zmenšujú. Podľa údajov VDKL tvorilo bravčové mäso v predchádzajúcom roku ešte takmer pätinu celkového objemu skladovania, v júli 2023 tento podiel klesol na menej ako desatinu.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímky: Beckhove, AMI