Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ceny plodín sa na globálnych burzách sa uplynulý týždeň zaznamenávali prevažne nové minimá.

Na burze MATIF za ostatný týždeň klesli ceny pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 279 EUR/t. Kukurica medzitýždenne zlacnela o 8 EUR/t na 272 EUR/t. Repka na MATIFe oslabila o 35 EUR/t, čo ju poslalo na 529 EUR/t. Cena kanadskej repky klesla o 24 EUR/t na dnešných 556 EUR/t, kým austrálska repka zlacnela o 10 EUR/t na 493 EUR/t

Na burze CBoT za ostatný týždeň klesla cena čiernomorskej pšenice o 1 EUR/t na 282 EUR/t, kým cena mäkkej pšenice v USA oslabila o 9 EUR/t na 243 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacnela o 4 EUR/t na 241 EUR/t a cena sóje korigovala nadol o 15 EUR/t na 503 EUR/t.

Pšenica

Tempo exportov z Ukrajiny po mori v rámci Čiernomorskej exportnej dohody dosiahlo nový míľnik, keď od začiatku platnosti dohody (august 2022) sa Ukrajine podarilo vyviezť už 18 mil. ton obilnín. Približne polovicu z toho tvoria vývozy kukurice. Hladký priebeh vývozov a súčasne potvrdená rekordná produkcia pšenice vo svete v aktuálnej sezóne tak momentálne naďalej vytvárajú tlaky na pokles cien komodity na burzách.

Na MATIFe sa pšenica dostala pod 280 EUR/t, čo je súčasne veľmi dôležitá úroveň cenovej podpory komodity. Pri aktuálne prepredanom trhu a súčasne oscilácii ceny v okolí spomínanej silnej podpory tak výrazne rastie pravdepodobnosť odrazu ceny na vyššie úrovne. Pšenica však potrebuje posilniť nad 295 EUR/t, aby sa mohla vymaniť zo súčasného poklesného trendu. Do tej doby bude ďalej vyvíjaný tlak na cenový pokles komodity. Komodita sa na EÚ trhu dostala pod tlak aj vďaka navýšeniu odhadu koncoročníkových zásob plodiny v EÚ zo strany USDA v najnovšom WASDE reporte.

Zaujímavé výroky však začínajú prúdiť z Ruska, kde prezident V. Putin prehlásil, že Rusko tento rok si musí vytvoriť dostatočné domáce zásoby pšenice, čím naznačil, že v nejakom momente môže opätovne prísť k obmedzeniu exportov pšenice prúdiacej z Ruska. V tomto momente však exporty z krajiny prúdia rýchlym tempom, keď i v januári by mali dosiahnuť úrovne okolo 4 mil. ton.

Aj keď pšenica ostáva v poklesnom trende, aktuálne vidíme slušné šance pre obrat ceny, pričom táto by mohla v aktuálnom týždni vzrásť minimálne k hornému intervalu súčasného poklesného cenového kanála, čo je úroveň 295 EUR/t.

Kukurica

Kukurica aj v ostatnom týždni do značnej miery kopírovala susedný trh s pšenicou, pričom na MATIFe zaznamenala nové  tohtoročné cenové minimá v okolí 270 EUR/t. Ukrajinské exporty kukurice v sezóne 2022/23 USDA najnovšie navýšilo o 3,5 mil. ton na 20,5 mil. ton, čo je úroveň exportov v štandardnom exportnom ročníku. Je vysoko pravdepodobné, že cieľom ukrajinskej kukurice sa stane EÚ a i preto ceny kukurice na MATIFe momentálne nemajú dostatok síl pre svoj vzostup nahor a to napriek tomu, že produkcia komodity v EÚ dosiahla 52 až 54 mil. ton.

V USA sa začínajú trošku „nabúdzať“ exporty kukurice, tieto sú však stále medziročne pomalšie o 30 %. Čína za rok 2022 doviezla 20,6 mil. ton kukurice, čo znamená, že medziročne spomalila svoje importy o 27 %.

Ceny kukurice na burze CBoT oscilujú v pásme 6,6 až 6,9 USD za bušel, pričom ostatné dni korigovali nadol v reakcii na správy o príchodu zrážok do Argentíny a Brazílie. Cenám kukurice na CBoT sa však darí už týždeň držať sa nad úrovňou svojho 50 – dňového priemeru, čo minimalizuje šance pre ďalší pokles cien a súčasne zvyšuje šance, že komodita sa môže pokúšať ďalšie týždne posúvať smerom nahor.

Predpokladáme, že aj na burze MATIF sa kukurici podarí vytvoriť svoje strednodobé minimum v okolí súčasných úrovní 265 – 270 EUR/t a ďalšie obdobie posilniť vyššie. Poklesný trend platný na burze MATIF však stále značí nemalé riziko pre tvorbu nových cenových miním.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF sa ostatné dni dostala na nami avizovanú silnú úroveň cenovej podpory v pásme medzi 520 až 530 EUR/t. Od tejto úrovne by sme očakávali odraz ceny na vyššie hodnoty, no samozrejme rovnako i tu je potrebné rešpektovať súčasný poklesný cenový trend, ktorý môže ďalšie dni priniesť nové cenové minimá repky.

Zásobovanie na globálnom trhu s repkou je komfortné vďaka zotavenej produkcii komodity v Kanade a rekordnej produkcii v Austrálii. Komodita tak nemá momentálne veľa motivácie pre vzostup svojej ceny.

Dobrou správou pre repku je však súčasný obrat ceny na trhu s ropou, ktorej cenový vzostup by mohol pomôcť zastabilizovať sa aj cenám repky. Keď si zoberieme do úvahy kombináciu toho, že trh s repkou je prepredaný, súčasne cena narazila na veľmi dôležitú úroveň svojej podpory a rastie nám cena ropy plus ceny sóje na burze CBoT ostávajú stabilné, zdá sa nám realistické očakávať v ďalších dňoch posun cien repky späť do pásma 550 až 560 EUR/t.

Treba však povedať, že cena ropy nateraz stále môže vykazovať volatilný vývoj v obidvoch smeroch, keďže globálna ekonomika spomaľuje a rastie pravdepodobnosť, že dokonca zamieri do recesie.

Ceny sóje na burze CBoT sa uplynulý týždeň pokúsili o prekonanie svojej rezistencie na cene 15,30 USD za bušel, čo by im otvorilo priestor pre ďalší vzostup k 16 USD za bušel. Napokon sa však komodita po krátkej cenovej špičke na 15,5 USD za bušel obrátila a ďalšie dni skorigovala nadol pod 15 USD za bušel. Pod tlak sa sója dostala po tom, čo Južnú Ameriku začali kropiť zrážky. Naďalej tak platí, že sója ostáva v pásme, pričom osciluje medzi svojím 50 a 200 dňovým cenovým priemerom.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 4. týždňa 2023: pšenica 280 – 295 EUR/t, kukurica 275 – 285 EUR/t, repka 530 – 555 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov