Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Cena pšenice sa stále nedokáže vymaniť zo svojho cenového pohybu do strany. Cenu naďalej smerom nahor obmedzuje úroveň 339,50 €/t a smerom nadol ostáva podporou úroveň 316,50 €/t. Pre ďalší výrazný pohyb na trhu by sa cena musela vymaniť vyššie uvedeného cenového intervalu.

Egypt nakúpil 120 000 t pšenice pôvodom z Ruska za cenu 340 USD/t. Dohoda bola uzavretá bez oficiálneho výberového konania. Podľa údajov spoločnosti Agricensus si GASC rezervovala 2,85 mil. ton pšenice na ročník 2022/2023, z toho 1,56 mil. ton nakúpila mimo verejnej súťaže. V súčasnosti sa s termínovanými obchodmi s najbližšími termínmi dodávky obchoduje len v malej miere. Zdá sa, že mlyny sú dobre zásobované z forwardových kontraktov a výrobne kŕmnych zmesí naďalej žijú „z ruky do úst“.  Je pre nás ťažké predpovedať výrazné oživenie trhu v najbližších dňoch. Ak však dôjde k technickému impulzu, mohlo by dôjsť k jasnejšiemu cenovému pohybu komodity.

Vývoz pšenice z EÚ sa prvý septembrový týždeň naďalej zvyšoval. V poslednom augustovom týždni sa z EÚ vyviezlo 609 291 ton. Situácia pre nové realizáciu nových obchodov však bude pravdepodobne zložitá. Jediným spomínaným obchodom ostatného obdobia bol nákup mlynárskej pšenice do Alžírska, ktorého množstvo nie je známe, ale údajne ide o minimálne 100 000 ton. Pokiaľ ide o ďalší obchod, ten realizovalo len Turecko, pričom išlo o veľký nákup. Oba tieto obchody boli realizované s ruským tovarom. Septembrová správa WASDE od USDA by mohla opäť jasne ukázať, akým smerom sa bude trh v nasledujúcich mesiacoch vyvíjať.

 

Lars Kuchenbuch, komoditný analytik KS Agrar, Nemecko

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov