Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Plodiny na globálnych burzách uplynulý týždeň zaznamenávali prevažné cenové zisky. Na trhu však badať zvýšenú nervozitu, ktorá sa prejavuje v raste cenovej volatility.

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 4 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 336 EUR/t. Kukurica posilnila o 14 EUR/t na dnešných 320 EUR/t. Repka na MATIFe zdražela o 19 EUR/t, čo ju poslalo k 651 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 33 EUR/t na dnešných 645 EUR/t, kým austrálska repka posilnila o 10 EUR/t na 578 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 4 EUR/t na 347 EUR/t, kým cena mäkkej pšenice v USA posilnila o 9 EUR/t na 286 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zdražela o 10 EUR/t na 233 EUR/t a cena sóje korigovala nadol o 17 EUR/t na 512 EUR/t.

Pšenica

Čiernomorský prístav v Odese včera po dlhej prestávke opustila loď plne naložená ukrajinskou kukuricou smerujúca do Libanonu. Dohoda o obnovení ukrajinských exportov po mori sa tak začína aj reálne uplatňovať. Ceny pšenice na túto skutočnosť reagovali poklesom, pričom na MATIFe sa znovu zosunuli k 330 EUR/t. Trojica otvorených prístavov na Ukrajine má kapacitu každý mesiac vyexportovať 2,5 mil. ton obilnín. Analytici SovEconu však naďalej predpokladajú, že reálne mesačné exporty z týchto prístavov dosiahnu medzi 0,5 až 0,7 mil. ton. Dohoda je pritom uzatvorená na obdobie 4 mesiacov a teda technicky momentálne stále nie je zaručené, či Ukrajina dokáže vyviezť za tak krátku dobu nejaké relevantnejšie množstvo pšenice, resp. kukurice.

Ukrajinské agrárne ministerstvo pritom varovalo, že vzhľadom na konflikt ako aj skutočnosť, že ukrajinský farmári nemajú dostatok vstupov, môžu výmery ozimín v krajine túto jeseň klesnúť medziročne medzi 30 až 60 %. V hre je tak ďalšia nízka produkcia Ukrajiny v nasledujúcej sezóne. Na druhej strane ruská produkcia pšenice však môže v tejto sezóne plne nahradiť výpadky Ukrajiny, keďže sa zdá, že krajina smeruje k rekordnej produkcii na úrovni 91 mil. ton, čo je o 16 mil. ton viac v porovnaní s vlaňajškom. Otázka znie, aké tempo exportov pšenice Rusko zvolí, pričom tento faktor bude vplývať na ceny ďalšie mesiace.

Európska komisia nedávno zredukovala odhad produkcie mäkkej pšenice v EÚ, pričom sa odvoláva na pokles očakávaných hektárových výnosov vo viacerých krajinách vrátane Francúzska či Nemecka. Produkcia by mala dosiahnuť 133 mil. ton, čo je o 6 mil. ton menej v porovnaní s vlaňajškom.

Z pohľadu technickej analýzy cena pšenice na MATIFe osciluje medzi 320 až 350 EUR/t. Naďalej platí, že silná úroveň podpory leží na cene 312 EUR/t, preto nemožno vylúčiť pokles ceny k tejto cenovej hladine. Na druhej strane očakávame ďalšie redukcie odhadov produkcie komodity v EÚ, čo by mohlo ceny stimulovať v raste. Aktuálny týždeň to tak vyzerá na cenový pohyb v pásme 312 až 350 EUR/t.

Kukurica

Minulý týždeň sme videli na trhu s kukuricou na burze MATIF ako aj na CBoT razantné cenové skoky. Kukurica na MATIFe sa totiž v priebehu chvíle vyštverala k 360 EUR/t, aby následne padla späť k 320 EUR/t. Na CBoT kukurica najprv poskočila z 5,7 USD za bušel na 6,3 USD za bušel a potom prepadla pod 6 USD za bušel. Pokračovanie horúceho a zrážkovo deficitného leta prinútilo uplynulý týždeň viacerých analytikov redukovať odhady nadchádzajúcej produkcie kukurice ako v EÚ, tak i v USA. Európska komisia najnovšie odhaduje produkciu kukurice v EÚ-27 na 67 mil. ton, čo je o 6 mil. ton menej oproti vlaňajšku. Niektorí analytici sa pritom domnievajú, že suchý a teplý júl zdecimoval porasty kukurice natoľko, že produkcia EÚ klesne pod 60 mil. ton.

V USA je situácia o čosi priaznivejšia, no i tu analytici predpokladajú, že priemerný plošný výnos kukurice USDA vo svojom najbližšom odhade zredukuje zo súčasných 177 bušelov na aker do pásma 174 – 175 bušelov na aker. V celkovom súčte by táto zmena tak mohla priniesť pre krajinu pokles odhadu produkcie USA medzi 4 až 6 mil. ton. Kondícia porastov kukurice v USA sa však ostatný týždeň zastabilizovala, keď v dobrej až excelentnej kondícii zostalo 61 % všetkých porastov, čo je rovnaké číslo ako pred týždňom.

Dohoda o obnovení exportov Ukrajiny po mori, no hlavne reálna nakládka lode a jej opustenie prístavu s ukrajinskou kukuricou v úvode tohto týždňa vytvorilo opäť tlak na pokles cien kukurice. V kombinácii so stabilizáciou zdravotného stavu porastov v USA tak obidva faktory aktuálne udávajú kukurici jasný smer – nadol.

Predpokladáme ale, že odhady nadchádzajúcej produkcie komodity v USA ako aj v Európe sa budú ďalej znižovať, čo by malo viesť k obratu na trhu. Momentálne ale celkovo investori stále utekajú z komodít, keďže vidia veľké riziko v spomalení ekonomického rastu a tým aj dopytu po komoditách. Riziká na trhu však naďalej zostávajú a i preto si myslíme, že investori ďalšie dni či týždne prehodnotia svoje aktuálne pozície a opäť začnú viac nakupovať komodity vrátane plodín.

Olejniny

S poriadnou dávkou volatility sa ostatný týždeň stretli aj ceny olejnín. Zhoršujúca sa kondícia porastov sóje v USA vytlačila uplynulý týždeň ceny sóje ako aj repky prudko nahor. Sója v priebehu troch obchodných dní poskočila na CBoT nahor zo 14 na 16 USD za bušel, repke sa na MATIFe podarilo dostať na dosah méty 700 EUR/t. Európska komisia znížila odhad tohtoročnej produkcie repky v EÚ z 18,4 mil. ton na 17,8 mil. ton. Ceny boli pritom minulý týždeň tlačené nahor aj posilňovaním ropy, ktorá tlačila vyššie i ceny palmového oleja. S príchodom nového týždňa však akokeby nastala na trhu nová realita, v ktorej sa sója v priebehu dvoch obchodných dní zosunula späť k 14 USD za bušel a repka včera prepadla nadol o viac ako 50 EUR/t. Čo sa zmenilo? USDA včera na prekvapenie mnohých účastníkov trhu poukázala na medzitýždenné zlepšenie kondície porastov sóje v USA, keď v dobrej až excelentnej kondícii sa najnovšie nachádza 60 % sóje, čo je o 1 % viac ako pred týždňom. Rovnako tak Indonézia naznačila na možnosť zvýšenia exportov palmového oleja, čo vytvorilo znovu tlak na pokles ich cien. No stres prináša i skutočnosť, že Taiwan dnes napriek nevôli Číne navštívila predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová. Čína oznámila, že v prípade jej návštevy z toho vyvodí dôsledky, pričom jednou zo špekulácií je, že môže zaviesť embargo na dovoz sóje z USA, keďže Čína aktívne pracuje na možnostiach rozšírenia exportov plodiny z Brazílie. Trh s olejninami je tak nervózny z odpovede Číny, no vzhľadom na aktuálne vojenské manévre v regióne treba povedať, že ak reakciou bude „len“ zavedenie obmedzenia na exporty sóje, tak to možno smelo považovať za priaznivý vývoj, aj keď asi nie príliš priaznivý pre ceny olejnín.

V každom prípade sa je potrebné ďalšie dni pripraviť na zvýšenú volatilitu cien olejnín.

Ceny repky ako aj sóje majú podľa nášho názoru v ďalších dňoch šance pre rast svojej ceny, treba však rešpektovať súčasné riziká ako aj fakt, že ako repka, tak i sója sú momentálne v poklesnom trende a i preto majú zvýšené šance tvoriť nové minimá. I preto aktuálne rozširujeme cenový interval očakávaných cien repky pre aktuálny týždeň.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 31. týždňa 2022: pšenica 325 – 345 EUR/t, kukurica 310 – 335 EUR/t, repka 605 – 700 EUR/t.  

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov