Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Cenová korekcia plodín pokračuje, pričom sa zintenzívnila hlavne pri cenách repky.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 388 EUR/t. Kukurica posilnila o 2 EUR/t na dnešných 338 EUR/t. Repka na MATIFe ďalej koriguje, keď medzitýždenne stratila 22 EUR/t, pričom dnes ráno otvorila na burze na cene 740 EUR/t. Momentálne sa obchoduje za 720 EUR/t, čo znamená len za dnešok ďalší mínus 20 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne padla o 82 EUR/t na dnešných 732 EUR/t, kým austrálska repka korigovala nadol o 36 EUR/t na 686 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 16 EUR/t na 391 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 16 EUR/t na 361 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacela o 2 EUR/t na 293 EUR/t a sója oslabila o 8 EUR/t na 594 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice na MATIFe pokračuje v poklese, pričom počas dnešného dňa sa dostala už pod 380 EUR/t. Zdá sa tak, že komodita bude čoskoro testovať svoju aktuálnu úroveň podpory na cene 374 EUR/t a ak si túto cenu neudrží, môže klesať ďalej smerom k 350 EUR/t.

Francúzske ministerstvo poľnohospodárstva dnes oznámilo, že vlna horúčav a sucha dorazila do Francúzska túto sezóne pomerne neskoro a i preto nepredpokladá až tak výrazný pokles tamojšej produkcie pšenice. Analytici FranceAgriMer pritom včera odhadovali v dobrej až veľmi dobrej kondícii 65 % porastov pšenice, čo znamená medzitýždenný pokles tejto kategórie o 1 % a medziročný pokles o 16 %. Ani analytická jednotka Európskej komisie MARS včera vo svojom júnovom výhľade až tak dramaticky neredukovala očakávaný priemerný výnos produkcie pšenice vo Francúzsku, keď ho znížila z májových 7,08 t/ha na júnových 6,76 t/ha, čo by znamenalo medziročný rozdiel len o necelých 5 %. Naďalej sa tak špekuluje o skutočnej výške francúzskej produkcie pšenice, keďže na trh prichádzajú z rôznych zdrojov rôzne informácie.

K oslabeniu cien pšenice prispel i dnešný aktualizovaný výhľad produkcie v Rusku od analytikov SovEconu, ktorí medzimesačne navýšili odhad ruskej produkcie pšenice o 0,6 mil. ton na rekordných 89,2 mil. ton. Za rastom odhadu je veľmi priaznivá kondícia jarných pšeníc v krajine.

Rovnako tak prebiehajúca žatva v USA prekvapivo napriek jarnému suchu poukazuje na relatívne priaznivé výnosy tamojších doteraz zožatých ozimných pšeníc.

Viaceré fundamenty tak aktuálne naznačujú na zvýšenú pravdepodobnosť pokračovania poklesu cien pšenice na burze MATIF smerom k 350 EUR/t. No keďže ani na tejto cene neleží až tak výrazná úroveň cenovej podpory, korekcia cien môže byť technicky ešte výraznejšia s cielením k 310 EUR/t. To však za predpokladu neutrálnych informácií z regiónu Čierneho mora plus žiadnych negatívnych prekvapení na strane francúzskej produkcie.

Kukurica

Ceny kukurice momentálne v dominantnej miere nasledujú pšenicu, pričom aj tu sa na burze MATIF komodita blíži k dôležitej úrovni podpory na cene 325 EUR/t. Uzatvorenie ceny na dennom grafe pod touto métou môže vyprovokovať ďalší pokles cien komodity smerom k 300 EUR/t.

Na európsku cenotvorbu kukurice aktuálne vplýva faktor ukrajinských dovozov kukurice, ktoré prúdia železničnou dopravou na hranice z EÚ a následne ďalej do západnej Európy. Aj na slovenskom trhu sme ostatné týždne svedkami citeľného poklesu cien kukurice, keďže komodita sa kumuluje okrem iného aj na susednom poľskom trhu a momentálne stagnuje dopyt po nej. Pokles ceny kukurice na MATIFe k 300 EUR/t je tak realistickou alternatívou.

Aj na burze CBoT v USA sa budú čoskoro rolovať kontrakty, pričom na líderskej pozícii vystrieda aktuálny júlový kontrakt ten septembrový. Septembrový kontrakt sa pritom momentálne obchoduje z 10 % zľavou voči júlovému. Cena kukurice na CBoT sa tak môže zosunúť skokovo k 7 USD za bušel.

Najčerstvejší výhľad počasia však hovorí v USA o príchodu vysokých teplôt, čo v aktuálnom čase nástupu fázy opeľovania kukuríc môže pôsobiť na budúci výnos negatívne. Ak sa tak potvrdí horúce počasie v oblasti Kukuričného pásu v USA, môžeme očakávať, že ceny kukurice sa na CBoT znovu začnú dvíhať.

Okrem toho nás čaká budúci týždeň report o pestovateľských výmerách plodín v USA, ktorý môže priniesť na trhu ďalšiu volatilitu cien. Predpokladá sa, že výmery kukurice v USA sa kvôli vysokým cenám hnojív sa citeľne znížia. Ak sa to potvrdí, ceny kukurice by znovu mohli získať prorastovú podporu.

Apropos, čo sa týka cien dusíkatých priemyselných hnojív, tie aktuálne v USA, no taktiež už aj v Európe prechádzajú pomerne citeľnou cenovou korekciou. Črtá sa tak priestor pre realizáciu nákupov hnojív pre najbližšiu sezónu ozimín. Keďže ceny zemného plynu v EÚ sú znovu na vzostupe nahor, ceny N-hnojív pravdepodobne budú nasledovať. Existuje totiž predpoklad, že pri náraste výrobných vstupov v kombinácii s poklesom cien hnojív Európa začne spomaľovať výrobu PH, čo môže ceny znovu potiahnuť vyššie.

EK odhaduje v najnovšom MARS reporte priemerný výnos ukrajinskej kukurice v novom ročníku na 7,27 t/ha, čo by znamenalo medziročný pokles hektárového výnosu len o 5 %. Pri pestovateľských plochách 4,5 mil. ha tak môžu zberové plochy reálne prekročiť 4 mil. ha a to naznačuje na produkciu Ukrajiny túto jeseň v okolí 30 mil. ton.

Predpokladáme, že ceny kukurice budú tento týždeň pokračovať v poklese smerom do pásma 300 – 325 EUR/t.

Olejniny

Pomerne razantný poklesný trend evidujeme pri cenách repky a to nielen na trhu EÚ, ale aj v Kanade. Komodita reaguje na pokles cien palmového oleja, ktorý v Malajzii medzitýždenne zlacnel o 15 % na dnešných 1073 EUR/t. Podobne tak i repkový olej za ostatný týždeň oslabil takmer o 200 EUR/t, keď sa dostal pod 1900 EUR/t. Palmový olej reagoval poklesom nielen na pokles cien ropy, ale aj skutočnosť, že v Indonézii sa znovu začínajú rozbiehať tamojšie exporty komodity.

EK kvôli suchu v časti Európy síce včera mierne znížila svoj júnový výhľad očakávaného priemerného výnosu komodity v EÚ-27 na 3,12 t/ha, nejde však o žiadnu dramatickú medzimesačnú zmenu a to znamená, že EÚ zaknihuje túto sezónu produkciu nad 18 mil. ton, pravdepodobne v okolí 18,5 mil. ton, čo znamená jej medziročný nárast o 1,4 mil. ton.

Cena repky dnes poobede na MATIFe narazila na úroveň dôležitej cenovej podpory na 710 EUR/t, pričom ak si ju neudrží, môže nasledovať ďalšia korekcia do pásma 640 – 660 EUR/t. Vzhľadom na sezónny efekt poklesu cien pred žatvou ako aj aktuálneho poklesu cien rastlinných olejov je tento scenár vývoja značne pravdepodobný. Momentálne úroveň podpory funguje, pričom cena sa odrazila na 720 EUR/t.

Podobne tak ceny sóje na burze CBoT ostatný týždeň stratili takmer 1 USD za bušel, keď sa zosunuli späť pod 17 USD za bušel. Navyše nový líderský kontrakt komodity za mesiac august, ktorý čoskoro nahradí júlový kontrakt, sa momentálne obchoduje ešte o 1 USD za bušel nižšie, teda v okolí 16 USD za bušel. Naďalej tak platí, že cena sóje osciluje v pásme 15,8 až 17,8 USD za bušel. Uvidíme, či budúcotýždňové reporty USDA (osevné plochy a zásoby v USA) nevyprovokujú komoditu k úniku z tohto pásma smerom nadol, keďže kondícia porastov sóje v USA ostáva priaznivá. Ak sa sója dostane pod 15,8 USD za bušel, potom môže pomerne rýchlo skorigovať k 14 USD za bušel.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 25. týždňa 2022: pšenica 365 – 380 EUR/t, kukurica 315 – 330 EUR/t, repka 660 – 715 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov