Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

V posledný tohtoročný aprílový deň sa v kongresovej sále NPPC-VÚŽV Nitra stretli priaznivci pôvodného slovenského strakatého plemena (cementárok), aby diskutovali o možnostiach jeho záchrany a regenerácie v oblasti Podpoľania.

Ešte pred začiatkom podujatia bol premietnutý príspevok Farmárskej revue o chove moderného typu strakatého dobytka v ŽIAREC PD Tvrdošín. Príspevky z relácie Farmárska revue, týkajúce sa problematiky záchrany a regenerácie subpopulácie cementárok, boli premietnuté aj na konci každého z trojice online diskusných blokov.

Moderátorom podujatia bol Ján Škorňa z relácie Farmárska revue RTVS. Slávnostného otvorenia akcie sa ujala generálna riaditeľka usporiadateľskej organizácie (NPPC Nitra) Lucia Gocníková.

V prvom bloku vystúpili Peter Juhász z MPRV SR, Štefan Ryba z PS SR, Peter Repiský so ZCHSSD a Miroslav Záhradník z NPPC-VÚŽV. Zaujímavé bolo najmä vystúpenie riaditeľa PS SR, ktorý okrem iného pripomenul, že tento rok oslavujeme 100. výročie spustenia kontroly úžitkovosti u nás a 75. výročie začatia inseminácie HD.

V druhom bloku diskutovali o praktických skúsenostiach s chovom cementárok ich chovatelia z Podpoľania (Jozef Ďurica a Ľubomír Malček) spolu s „otcom“ projektu Jánom Hubom z NPPC-VÚŽV Nitra. Kým pán Ďurica sa vo svojom vystúpení venoval dávnejšej histórii chovu dobytka v Podpoľaní, pán Malček referoval najmä o dianí v posledných rokoch. Ján Huba účastníkom diskusného fóra i divákom online prenosu vysvetlil, ktoré kravy je možné považovať za cementárky. Veľkosť spomínanej subpopulácie sa pohybuje medzi 50 a 70 jedincami.

Tretí blok patril opäť chovateľom z Podpoľania (Lucia Vágnerová a Ján Trčan), ku ktorým sa pridal aj „otec“ Génovej banky živočíšnych genetických zdrojov Peter Chrenek z NPPC-VÚŽV Nitra. Pani Vágnerová opísala príbeh svojej rodinky, ktorá si našla miesto práve v Podpoľaní (hoci s manželom uvažovali aj o krupinských či novobanských samotách). Pán Trčan potvrdil, že jednou z najdôležitejších vlastností cementárok je ich odolnosť a vynikajúca chodivosť. Peter Chrenek, navyše, po skončení podujatia previedol jeho účastníkov po génovej banke, kde prebiehala aj bohatá diskusia.

V poslednom bloku si za jeden stôl sadli Radovan Kasarda (SPU v Nitre), Ivan Pavlík (ZCHSSD a NPPC-VÚŽV Nitra) a Ján Tomka (NPPC-VÚŽV Nitra), ktorí sa venovali otázkam genetickej determinácie sfarbenia cementárok (v populácii slovenského strakatého dobytka je na ústupe) či príkladom podobných projektov zo zahraničia. V génovej banke v Lužiankach sú k dispozícii inseminačné dávky 20 plemenných býkov pôvodnej populácie zo 60. rokov 20. storočia až do roku 2000, ktoré by po ogenotypovaní mohli slúžiť ako prevencia vzniku príbuzenskej plemenitby v tejto subpopulácii. V následnej diskusii sa hovorilo aj o možnej spolupráci so švajčiarskymi chovateľmi pôvodnej populácie simentálskeho dobytka.

V poslednom bloku sa diskutovalo o praktických otázkach súvisiacich s chovom a evidenciou subpopulácie cementárok. Diskutujúci sa uzniesli na potrebe vytvorenia pracovnej skupiny, ktorá by okrem osobitného označovania tejto subpopulácie prebrala aj otázky výkonu kontroly úžitkovosti v málopočetných stádach na podpolianskych lazoch. Po zastabilizovaní subpopulácie cementárok v Podpoľaní a jej prípadnom raste bude možné v prípade záujmu z iných regiónov Slovenska počítať aj s predajom cementárok mimo ich „domovského“ teritória.

Podrobnejšie informácie z podujatia vám prinesieme v treťom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOVu. Podujatie bolo vysielané aj online na youtubovom kanáli portálu Agrobiznis a záznam z neho je k dispozícii na tomuto odkaze.

 

Marián Dukes, AGROBIZNIS

Snímky: autor

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov