Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Nedela 12.mája 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Oznámenie z tohto mesiaca, že jeden z najväčších závodov na spracovanie hovädzieho mäsa v brazílskom štáte Parana sa zatvorí, čím sa prepustia stovky pracovných miest, podnietilo mocnú mäsovú loby, aby požadovala „naliehavé“ opatrenia na podporu tohto sektora, uviedla agentúra Reuters.

Sindicarnes-PR, ktorá zastupuje spoločnosti zaoberajúce sa spracovaním hovädzieho a bravčového mäsa, vo svojom nedávnom vyhlásení uviedla, že zánik súkromne vlastneného spracovateľa hovädzieho dobytka Big Boi je poslednou ranou pre toto odvetvie, o ktorom tvrdia, že ho trápi už roky. Sindicarnes-PR obviňovala z problémov sektora vyššie náklady, zmenšujúce sa zásoby dobytka, slabý domáci dopyt a perspektívu vyššieho daňového zaťaženia.

Big Boi je tretím najväčším spracovateľom hovädzieho dobytka v Parane. Väčšie spoločnosti, vrátane JBS, tiež vlastnia najmenej jeden závod v štáte, hoci ten bol roky nečinný, uviedol hovorca Sindicarnes-PR.

Objem jatočne spracovaného mäsa v Parane sa zmenšil z 835 000 jedincov dobytka v roku 2019 na 695 000 jedincov  v roku 2021, čo je pokles o 17 %, uviedla Sindicarnes-PR s odvolaním sa na jednotky, ktoré podliehajú federálnym kontrolám potravín. Pred piatimi rokmi by realizácia jatočne spracovaného dobytka v tých istých závodoch presiahla jeden milión jedincov ročne.

Podľa obchodnej skupiny sa veci skomplikovali po tom, čo Parana fungovala bez očkovania slintačky a krívačky. To zvýšilo ceny miestneho dobytka, znížilo zásoby zvierat a prinútilo spracovateľov priviezť dobytok zo vzdialených fariem v Acre a Rondonia - za príliš vysoké náklady na dopravu - pretože majú rovnaký hygienický štatút ako Parana.

„Len v roku 2020, keď sa zlepšil sanitárny status Parany, prekročil vývoz dobytka do iných štátov (hlavne São Paulo) 150 000 jedincov," uviedla Sindicarnes-PR.

Podiel Parany na vývoze hovädzieho mäsa a mliečnych výrobkov z Brazílie klesol v roku 2022 na 0,8 % z 1,8 % v roku 2019, uvádza sa vo vyhlásení.

Zatiaľ čo sa spoločnosti zaoberajúce sa hovädzím mäsom predháňajú, Parana je naďalej popredným spracovateľom bravčového a kuracieho mäsa.

 

Z thecattlesite, Reuters a Paranamixtrading.com preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Paraná

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov