Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Veľké agropodniky namietajú, že zavedenie redistributívnej platby nezvýši produktivitu malých fariem a to hlavne tých s veľkosťou do 5 ha (tzv. FONkári). Aj ASYF navrhuje, aby redistributívna platba bola vyplácaná až od výmery 5 ha. Čo hovoria odborné analýzy na tieto názory?

Každá záujmová skupina si zastáva svoje záujmy. Keďže dotácie v prvom pilieri sú vyplácané na pôdu, je na Slovensku veľký boj o kontrolu nad pôdou. Lebo cez pôdu sa subjekty dostávajú k priamym platbám. Veľkým podnikom najviac vyhovujú vysoké priame platby na pôdu (SAPS). Malým a stredným farmám vyhovuje zas viac redistributívna platba.

Mladí poľnohospodári sa tiež obávajú, že na trh vstúpia nové farmy, napríklad tzv. fonkári (fyzické osoby nepodnikatelia). Tí by mohli zvýšiť konkurenciu o pôdu pre existujúcich mladých farmárov. Každá záujmová skupina si chce posilniť svoje postavenie nielen na trhu, ale aj vo vzťahu k získaným podporám. Všetky záujmové skupiny by si chceli zmonopolizovať svoje postavenie pri poberaní dotácii a ostatných vytlačiť. Pre Slovensko je dôležitejšia férová konkurencia, ktorú treba nastaviť.

Je škoda, že na Slovensku je väčší boj o dotácie ako o zákazníka. Tvrdý boj o dotácie slovenskej spoločnosti škodí, kým súťaž o zákazníka by viedla k nižším cenám a širšej ponuke kvalitných slovenských potravín. Peniaze, ktoré daňoví poplatníci doteraz dávali do poľnohospodárstva sa prejavili na ponuke slovenských potravín veľmi málo. Je potrebné robiť zmeny politík, ak máme záujem o sebestačnosť.

Otázka znie, či navýšenie priamych platieb pre malé farmy povedie k zvýšeniu ich produkcie? V krátkom období jedného alebo dvoch rokov sa zvýšenie priamych platieb o 1000 EUR ročne neprejaví na merateľnom náraste produkcie. Ale z hľadiska troch a viac rokov sa zvýšená podpora malých a stredných fariem prejaví na produkcii pozitívne, aj keď len marginálne. V krátkom a strednodobom horizonte je potrebné robiť aj zmeny politík, aby sa zvýšila produkcia stredných a veľkých fariem. Mnohé totiž majú nízku pridanú hodnotu na hektár, čo je veľký nedostatok slovenského poľnohospodárstva.

Nebolo by efektívnejšie namiesto zavedenia redistributívnej platby vyčleniť finančný balík špeciálne pre menšie farmy (napr. do 28 ha) v rámci projektových podpôr (resp. v kombinácii s využitím finančných nástrojov) v II. pilieri? Tým by nárok na podporu nebol automatický (cez I. pilier), ale žiadateľ by si aktívne nárokoval získanie podpory (cez II. pilier).

Treba si uvedomiť v čom je hlavný problém. Malé a stredné rodinné farmy na Slovensku majú krátku históriu, sú podkapitalizované, nemajú dostatok pôdy, často nemajú ani vzdelaných manažérov. Z dotácii tieto farmy nevyžijú, keďže na 20 ha pôdy získavajú niekoľko tisíc Eur ročne (s redistributívnou platbou v roku 2021 okolo 3500 EUR). Zvýšenie priamych platieb im pomôže vo všetkých aspektoch. Umožní im prenajať si ďalší hektár pôdy, kúpiť na splátky malý traktor, získať ďalší úver na rozvoj farmy, alebo len zvýšiť príjem, aby rodina nebola nútená prejsť pracovať do automobilky.

U väčších fariem je problém iný. Priame platby sú už dostatočné na uživenie vlastníka aj zamestnancov. Ale keďže priame platby sú odviazané od produkcie, motivujú mnohé farmy rušiť živočíšnu výrobu alebo špeciálnu rastlinnú výrobu.

Je potrebné zdôrazniť, že na Slovensku sú kvalitní poľnohospodári, ktorí excelentne riadia svoje podniky, či je to rodinná farma alebo bývalé transformované družstvo. Ale treba si uvedomiť, že jedna lastovička leto nerobí. Niekoľko dobrých fariem Slovensko nezachráni. My potrebujeme mať systém, ktorý zabezpečí, že všetky naše farmy budú efektívne. Nestačí nám vo výkladnej skrini ukazovať niekoľko perfektných poľnohospodárskych podnikov, kým iné žijú nie z výroby kvalitných potravín, ale z čerpania priamych platieb. To je však chyba slovenskej poľnohospodárskej politiky, ktorá dlhodobo nevie alebo nechce využiť možností SPP na zvýšenie produkcie a sebestačnosti. Nástroje existujú, len ich treba aplikovať.

Celý rozhovor s prof. Ing. Jánom Pokrivčákom, PhD. a doc. Ing. Mariánom Tóthom, PhD. z SPU v Nitre si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 03/2021 na s. 20 až 22.

toth-marian1

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov