Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Danish Crown chce do roku 2050 vyrábať svoje mäso absolútne klimaticky neutrálnym spôsobom. Nová obchodná stratégia je založená na masívnych investíciách do udržateľnosti. Dánska mäsová spoločnosť Danish Crown (DC) si dala za cieľ znížiť v rokoch 2005 až 2030 svoje emisie skleníkových plynov o 50 % a do roku 2050 produkovať klimaticky neutrálne mäso. Na tento účel má DC teraz svoje klimatické ciele potvrdené iniciatívou Science Based Targets (SBTi) a stanovila ambiciózny plán pre udržateľnejšiu budúcnosť do roku 2030.

„S validáciou SBTi sme dostali potvrdenie od Organizácie spojených národov (OSN) a vedeckej komunity, že náš časový plán do roku 2030 je realistický a predstavuje medzinárodný vedecký prístup k podstatnému zníženiu našich emisií skleníkových plynov," povedal generálny riaditeľ DC Jais Valeur. Preto je teraz možné ukázať, na ktoré iniciatívy sa spoločnosť spolieha pri dosahovaní svojich cieľov a do akej miery každé opatrenie konkrétne prispeje k dosiahnutiu cieľov.

Marketing kladie dôraz na masívne investície do udržateľnosti

„Udržateľný a ekologický prechod v potravinárskom priemysle má pre DC zásadný význam a naša obchodná stratégia je založená na masívnych investíciách do udržateľnosti,“ zdôraznil generálny riaditeľ. Znižovanie emisií sa podľa neho týka celého hodnotového reťazca. Najväčší potenciál úspor však majú farmári ako vlastníci družstva.

Jedným z najdôležitejších opatrení proti klimatickým zmenám v tejto oblasti je podľa DC optimalizácia nakladania s maštaľným hnojom vrátane zvýšeného využívania na výrobu bioplynu. Okrem toho sa vyvíjajú technológie a postupy na zníženie vplyvu krmiva pre zvieratá na klímu.

Účinnosť krmiva a žiadna sója z dažďového pralesa

Dôležité je aj výhradné používanie sóje bez odlesňovania a optimalizácia účinnosti krmív prostredníctvom programu „Danish Crown Data.“ Cieľom mäsovej spoločnosti je len v období rokov 2020 až 2030 znížiť globálne emisie o 2,5 milióna ton CO2.

„Keďže sme družstvo a kontrolujeme celý náš hodnotový reťazec, máme aj jedinečnú príležitosť dosiahnuť požadované zníženia,“ vysvetlil Valeur. Boj proti zmene klímy je nanajvýš dôležitý, musíme konať hneď a nemôžeme odkladať to, čo je nevyhnutné.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Pressebild

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov