Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Dlho sporné, predbežne platné od roku 2017: Čo znamená dohoda o voľnom obchode (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA) medzi EÚ a Kanadou pre EÚ poľnohospodárstvo?

Zrušenie ciel a vonkajšia ochrana

CETA v dlhodobom horizonte zruší takmer 99 % ciel medzi EÚ a Kanadou. Väčšina z nich už bola zrušená, keď dohoda vstúpila do platnosti v roku 2017. Ďalšie clá sa v nasledujúcich rokoch znížia na nulu, aby sa liberalizoval obchod s plánovanými výrobkami. Z nariadenia je vyňatých len niekoľko citlivých poľnohospodárskych produktov. Na jednej strane môžu podliehať kvantitatívnym obmedzeniam prostredníctvom colných kvót – napríklad na hovädzie mäso, bravčové mäso a kukuricu cukrovú – alebo na druhej strane môžu byť zo zníženia ciel úplne vylúčené. Patrí medzi ne kuracie a morčacie mäso, vajcia a vaječné výrobky.

Kvóty hovädzieho a bravčového mäsa

Počas rokovaní o CETA EÚ prisľúbila Kanaďanom v roku 2017 dovozné colné kvóty vo výške 50 000 ton hovädzieho a 75 000 ton bravčového mäsa ročne. Tieto pomerne malé množstvá doteraz nemali na trh žiadny výrazný vplyv. Naopak, EÚ vyváža do Kanady väčšie množstvá bravčového a hovädzieho mäsa, ako odtiaľ Európania dovážajú.

Na rozdiel od všetkých očakávaní sa vývoz bravčového mäsa do Kanady od nadobudnutia platnosti CETA zvýšil. Dovoz sa takmer neuskutočnil. Najmä od vypuknutia afrického moru ošípaných (AMO) v septembri 2020 sa dodávky nemeckého bravčového mäsa zvýšili. Kanada od začiatku súhlasila s regionalizačnou dohodou pre ohniská AMO v EÚ a schválila certifikované vývozné bitúnky na vývoz bravčového mäsa. Veľmi nízka úroveň cien výrobcov a slabé euro podporujú európske exportné aktivity.

Dovoz z Kanady do EÚ sa v budúcnosti len ťažko dá očakávať. Európska cenová hladina nie je na trhu s bravčovým mäsom príliš atraktívna. Hoci Kanada je čistým vývozcom bravčového mäsa, tradične zásobuje trhy v USA a Mexiku. V posledných rokoch sa zvýšil aj objem vývozu do Ázie.

Povolený dovoz kanadského hovädzieho mäsa predstavuje menej ako 1 % spotreby EÚ. Normy EÚ zostávajú nedotknuté. V rámci udelených dovozných kvót môže Kanada dodávať len hovädzie mäso z overenej produkcie bez hormónov.

Pozitívne pre mlieko

Výrobcovia mlieka by mohli v budúcnosti očakávať väčší export do Kanady. Severoamerická krajina udeľuje EÚ dovoznú kvótu na viac ako 18 500 ton syra. Znamená to výrazné zlepšenie prístupu na trh pre európsky mliekarenský priemysel. Predaj syra do Kanady sa od podpísania dohody takmer zdvojnásobil.

Európsky syr má v Kanade vynikajúcu povesť. Obľúbené sú najmä syrové špeciality z Francúzska, Holandska a Nemecka, ktoré sa predávajú v čoraz väčšom množstve. Objem vývozu syrov sa od roku 2000 zdvojnásobil. Najmä od roku 2018 možno pozorovať citeľný nárast o 7 až 10 % ročne. Exportu sa tento rok nedarí zle, hoci ceny surovín v EÚ výrazne vzrástli. Ceny mlieka však prudko vzrástli aj v Kanade a USA.

Nemecko

Obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou bola aj v Nemecku dlho kontroverzná najmä medzi Zelenými. Teraz sa nálada v Berlíne zmenila. Koalícia dohodu podporuje. Spočiatku sa však na trhoch zmení len málo, pretože CETA platí predbežne od septembra 2017.

Koalícia už mesiace bojuje o to, čo bude s európsko-kanadskou dohodou o voľnom obchode. Poľnohospodárske obavy neboli stredobodom záujmu. Pasáže o ochrane investícií a arbitráži boli v zmluve mimoriadne kontroverzné. Kompromis, ktorý sa teraz našiel, nie je z politického hľadiska veľmi jednoduché zaviesť na úrovni EÚ. Dohoda stanovuje, že CETA bude doplnená o ďalšie vyhlásenia o kontroverzných odsekoch.

Dohodu ešte musí definitívne schváliť nemecká federálna vláda. Nemci už nevzniesli žiadne námietky proti ratifikácii dohody o voľnom obchode. Po tom, čo ho v septembri 2022 schválila komora štátov, Spolkový snem teraz rokuje o návrhu zákona, ktorý vypracovala spolková vláda. Len čo Spolkový snem schváli zákon, bude sa právnym textom opäť zaoberať Spolková rada, čo si potom opäť vyžaduje súhlas spolkových krajín. Toto je čisto formalita. To by zabezpečilo nemecký súhlas.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV

Snímka: Lütke Hockenbeck,Rico Ködder/stock.adobe.com,Friedberg/stock.adobe.com

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov