Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon (Most-Híd) je podľa svojich slov zástancom toho,
aby sa zachovalo ovčiarstvo na Slovensku. Navrhuje preto každému, kto spracováva ovčiu hrudku, aby produkoval "Slovenskú bryndzu". "Tú môže produkovať každý, len za podmienky, že obsahuje minimálne 50 percent ovčej hrudky," uviedol na brífingu v Bratislave Simon. Produkt, ktorý obsahuje menej ako 50 percent ovčej hrudkynavrhuje označovať
Simon len slovom "Bryndza".
Zdôraznil, že chce zároveň zaviesť legislatívnu povinnosť pre každého dovozcu bryndze na Slovensko vyznačovať na spotrebiteľskom obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi. Pripomenul, že bryndza nie je produktom výhradne vyrábaným len na Slovensku.
"Pojem bryndza rovnako používa Česká republika, Poľsko aj Rumunsko," informoval s tým, že slovenskí výrobcovia bryndze majú podľa Potravinového kódexu SR povinnosť dodržiavať obsah ovčej hrudky v bryndzi na úrovni aspoň 50 percent. Bryndza vyrobená v zahraničí tento obsah ovčej hrudky spĺňať nemusí.
"Som presvedčený, že kroky a smerovanie, ktoré naberá ministerstvo pôdohospodárstva, sú v prospech zachovania slovenskej tradičnej bryndze," myslí si minister. Cesta schvaľovania bryndze ako jedinečnej a výhradnej je podľa jeho názoru cestou trvajúcou "minimálne tri až štyri roky". Cesta súdneho sporu by znamenala riešenie na ďalších štyri až šesť rokov, s neistým koncom. Neistý koniec by mala podľa neho aj žiadosť o výhradnú registráciu a notifikáciu v EÚ.
"Keď podobnú žiadosť napadli Poliaci v roku 2004, nevidím dôvod, prečo by to neurobili aj teraz," dodal. Snaha o záchranu pravej bryndze bola hlavným dôvodom utorkového mimoriadneho zasadnutia predstavenstva a dozornej rady Cechu bryndziarov Slovenska v Považskej Bystrici. Cech tak reagoval na závery stretnutia ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona s výrobcami bryndze, výsledkom ktorého má byť zmena Potravinového kódexu.
Podľa zmeneného kódexu má dôjsť k používaniu názvu "Slovenská bryndza" s 50-% podielom ovčej hrudky a následné zrušenie tejto požiadavky v Potravinovom kódexe pre bryndzu ako takú, ale s požiadavkou na doplnenie označovania množstva ovčej hrudky v percentách na ostatných druhoch bryndze. Cech bryndziarov hovorí o hrozbe zániku tradičného slovenského výrobku, výraznom dosahu na zamestnanosť a dokonca o "výživovej genocíde". Spochybňuje tiež hlasovanie na ministerstve, kde podľa nich neboli rozhodujúci výrobcovia bryndze.
"Potravinový kódex platí len pre slovenských výrobcov. Ak niekto vyrobí bryndzu s nižším podielom ovčej hrudky v Poľsku, môže to doviezť na Slovensko a predávať. Ak slovenský výrobca nedá do bryndze najmenej 50 percent ovčej hrudky, sme povinní ho postihovať," zdôraznil 19. apríla 2011 Simon s tým, že ministerstvo zmení potravinový kódex a každý výrobca bude musieť výrazne vyznačiť podiel ovčej hrudky.