Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín v Európe ostatný týždeň klesli na nové minimá, čím sa odpútali od cien v USA, ktoré si pripisovali mierne zisky. A to napriek tomu, že euro voči doláru oslabovalo, čo by malo pomáhať európskym cenám komodít. Zdá sa, že nemecká ekonomika v recesii je problémom aj pre európske ceny komodít.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 4 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 210 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 5 EUR/t na 181 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zlacnela o 10 EUR/t na dnešných 414 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 1 EUR/t na dnešných 414 EUR/t. O 4 EUR/t vzrástla cena austrálskej repky a to na cenu 405 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástlaa cena mäkkej pšenice v USA o 1 EUR/t na 202 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t na 162 EUR/t a sója si pripísala zisk 4 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 409 EUR/t.

Pšenica

Negatívna nálada na európskom trhu s komoditami pokračuje a to napriek tomu, že ceny plodín v USA si ostatný týždeň pripisovali mierne zisky. Z Nemecka dorazila séria nových negatívnych dát, ktoré čoraz jasnejšie naznačujú, že najväčšia ekonomika Eurozóny pokračuje v kontrakcii ekonomickej aktivity. Tento faktor tak môže byť jedným z hlavných dôvodov, prečo sa cenám plodín nedarí nateraz zastaviť poklesný trend. Pšenica je pod tlakom aj vplyvom pokračujúceho rýchlejšieho tempa dovozov tejto komodity, keď Európska komisia najnovšie navýšila svoj odhad importov pšenice do EÚ v ročníku 2023/24 o 0,5 mil. ton na 7 mil. ton. Súčasne znížila odhad exportov plodiny v ročníku o 1,8 mil. ton na 31,8 mil. ton. To hovorí jasne o rastúcej ponuke komodity na európskom trhu.

Súčasne Rusko v uplynulom týždni znovu zrýchlilo tempo vývozov pšenice, ktoré podľa dát SovEconu dosiahli na týždennej báze 4 – mesačné maximá. Pšenica na MATIFe tak dočasne klesla k 207 EUR/t, pričom momentálne sa znovu odrazila k 210 EUR/t. Technická analýza poukazuje naďalej na prepredaný trh s pšenicou, ktorý však stále má technicky určitý priestor pre ďalší pokles. Naším aktuálnym bodom záujmu je hladina medzi 202 – 207 EUR/t, kde očakávame odraz ceny na vyššie úrovne.

Špekulatívny kapitál (manažéri fondov) pri plodinách ďalej navyšuje svoje čisté krátke pozície (stávky na pokles cien), pričom hlavne pri kukurici a sóji sa tieto blížia k rekordným hodnotám. Pri pšenici sú manažéri fondov nateraz najmenej naladení na pokračovanie poklesu cien, stále však držia relatívne vysoký objem čistých krátkych pozícií. Pripomíname, že vo vrcholoch negatívneho sentimentu často dochádza k obratom trendu.

Jasne zadefinovaný poklesný trend pšenice naznačuje, že tvorba nových cenových miním ostáva v procese realizácie, trh sa však v mnohých metrikách začína preklápať do extrému, čo môže súčasný poklesný trend v akomkoľvek momente prerušiť.

Kukurica

Ako sme už spomínali, špekulatívny kapitál je pri plodinách masívne naklonený na krátku stranu, čo naďalej vyvíja tlak na pokles cien. Pri kukurici sú krátke pozície investorov najviac „vyosené“ smerom k extrému a súčasne trh s komoditou najviac prepredaný, čo nám dáva signál, že práve pri kukurici by mohol byť prípadný obrat ceny najvýraznejší. Uvidíme, či komodite poskytne nejaké prorastové fundamenty blížiaci sa februárový report WASDE, v ktorom sa očakáva ďalšie pokračovanie poklesu odhadu produkcie kukurice v Brazílii i v Argentíne. V Argentíne je momentálne 40 % porastov kukurice vo fáze opeľovania, pričom ostatné 2 týždne sú tunajšie zrážky len sporadické a navyše v regióne panujú veľké teploty.

V Brazílii so žatvou sóje pokračuje aj progres sejby druhej úrody kukurice (safrinha), ktorú farmári nateraz zasiahli na 20 % plánovaných výmer. Problém však ostáva na strane odbytu produkcie. Ako informovali analytici StoneX, brazílski farmári stále ešte držia v skladoch 20 % vlaňajšej produkcie a súčasne z novej úrody predali cez forwardy len 15 % novej úrody, čo je najpomalšie tempo predaja za ostatných 5 rokov.

Na Ukrajine farmári nateraz zozbierali kukuricu z 91 % výmer, teda 3,68 mil. ha, pričom pri priemernom výnose 7,79 t/ha tak do sýpok naakumulovali 28,7 mil. ton novej úrody plodiny. Počas minulého týždňa farmári zozbierali 165 tis. ton kukurice.

Európska komisia ponechala finálne číslo vlaňajšej produkcie kukurice v EÚ v najnovšom výhľade bez zmeny na 61,4 mil. ton. Nemenil sa ani odhad importov plodiny v ročníku 2023/24, ktorý zostal na 19 mil. ton.

Od 1.2.2024 by mali pre ukrajinských exportérov plodín platiť prísnejšie pravidlá pre exporty do EÚ, ktoré by mala kontrolovať ukrajinská strana. Analytici UkrAgrConsult však nespresnili, o aké pravidlá ide.

Maďarskí a poľskí farmári by sa mali pridať k štrajkom a od 9.2.2024 do 10.3.2024 blokovať ukrajinské hranice.

Exporty kukurice z USA ostatný týždeň citeľne spomalili, na medziročnej báze však ostávajú naďalej o viac ako 30 % rýchlejšie. Problémom je, že rekordná úroda kukurice v krajine vytiahla citeľne nahor zásoby plodiny, čo je hlavný dôvod, ktorý vytvára tlak na pokles cien a, samozrejme, i motivuje špekulatívny kapitál byť odvážnejším pri otváraní krátkych pozícií stavujúcich na ďalší pokles cien.

Na MATIFe sa cena kukurice zosunula na chvíľu nadol pod našu avizovanú úroveň podpory 183 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre ďalší potenciálny pokles ceny. Nateraz ale komodita bojuje a znovu sa snaží vrátiť nad túto dôležitú technickú úroveň podpory. Očakávame, že plodina sa bude ďalej snažiť udržať sa nad 180 EUR/t, no keďže tvorba nových miním nateraz pokračuje, riziko ďalšieho poklesu ostáva. Silne prepredaný trh ako aj pozície špekulatívneho kapitálu však naznačujú, že je namieste už čoskoro očakávať minimálne dočasný technický odraz ceny na vyššie úrovne (náš predpoklad je posun ceny k 198 EUR/t).

Olejniny

Ropa Brent neudržala rastový trend, čo sa prejavilo pomerne rýchlo aj na cenách rastlinných olejov. Palmový ako aj sójový olej korigovali ostatný týždeň na nižšie úrovne, pričom straty zaznamenal i repkový olej kótovaný v Rotterdame. Repka, ktorá sa pred 10 dňami ešte pokúšala o nástup do rastového trendu, sa na burze MATIF ostatný týždeň rýchlo zosunula nadol, keď dokonca na chvíľu podliezla i úroveň svojej cenovej podpory na cenovke 418 EUR/t. Ceny vždy plynú cestou najmenšieho odporu, čo krásne interpretuje aj súčasný cenový vývoj repky. Odmietnutie prekonania 200 – dňového priemeru ceny rýchlo zvrtlo do protipohybu opačným smerom.

StatCan vo štvrtok zverejní dáta o zásobách repky v Kanade k 31.12. 2023, pričom analytici očakávajú zásoby na úrovni 13 mil. ton. To by znamenalo medziročný nárast zásob o necelé 3 %. Kým domáce spracovanie repky v Kanade napreduje medziročne rýchlejším tempom, exporty zaostávajú za ročníkovým cieľom, ktorý očakáva USDA.

Nové cenové minimum majú za sebou aj ceny sóje na burze CBoT, ktoré sa nateraz zastavilo na nami avizovanej úrovni cenovej podpory 11,8 USD za bušel (434 USD/t). Ceny sóje ostali pod tlakom poklesu vďaka padajúcim cenám sójového oleja ako aj progresu žatvy komodity v Brazílii. Tá je už skompletizovaná na 16 %, čo hovorí o jej rýchlom tempe. Brazílski farmári pritom mali v úvode februára zakontrahovaný predaj sotva tretiny nadchádzajúcej produkcie sóje, čo je najmenej za ostatných 5 rokov. Aj preto sa vynárajú otázky ohľadom sily globálneho dopytu po komodite. Na druhej strane Čína minulý týždeň masívne nakupovala sóju z USA, keď objemy týždenných exportných inšpekcií v USA dosiahli 1,42 mil. ton sóje, čo bolo takmer dvojnásobné množstvo ako očakávali analytici. Je tak dosť možné, že brazílski farmári vyčkávajú s predajmi, keďže stále panujú veľmi odlišné názory o reálnej výške nadchádzajúcej produkcie sóje v krajine. V blížiacom sa reporte WASDE sa očakáva, že USDA zníži odhad brazílskej produkcie na 153 mil. ton, pričom niektoré odhady hovoria i o možnosti redukcie na 148 mil. ton. Technicky prepredaný trh so sójou by sa tak mohol na burze CBoT odraziť aspoň dočasne na vyššie cenové úrovne. Špekulatívny kapitál sa pritom od začiatku decembra 2023 pri sóji výrazne naakumuloval na krátku stranu (stávky na pokles cien), čo zvyšuje šance pre príchod tzv. short coveringu, ktorý má potenciál vyvolať skokový nárast ceny komodity. Sója však k tomu potrebuje dostať silný fundamentálny cenovo prorastový impulz.

Repka na burze MATIF sa technicky zosunula pod 418 EUR/t, čo komodite otvára priestor pre ďalší pokles smerom k 405 EUR/t. Dnes však plodina efektívne maže straty, keď sa momentálne už dostala nad 423 EUR/t. Šance, že sa tak udrží v pásme 418 – 440 EUR/t, rastú. Momentálne ale technika trhu ďalej jasne naznačuje na poklesný trend, preto opatrnosť je namieste.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 6. týždňa 2024: pšenica 203 – 218 EUR/t, kukurica 178 – 190 EUR/t, repka 405 – 440 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

     

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov