Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín na burzách ostatný týždeň strácali.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 10 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 224 EUR/t (likvidnejší marcový kontrakt 2024 sa obchoduje za 230 EUR/t). Kukurica medzitýždenne oslabila o 4 EUR/t na 205 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zlacnela o 11 EUR/t na dnešných 432 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 5 EUR/t na dnešných 476 EUR/t. O 2 EUR/t oslabila austrálska repka a to na cenu 404 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 16 EUR/t na 183 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nadol o 6 EUR/t na 169 EUR/t a sója oslabila o 12 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 461 EUR/t.

Pšenica

Americká centrálna banka (FED) zrejme skončila so sprísňovaním svojej monetárnej politiky (teda aspoň väčšina účastníkov trhu si to myslí a následne podľa toho nastavujú svoje obchodné stratégie), čo prispelo k oslabeniu USD voči košu svetových mien. Euru sa podarilo voči doláru ostatný týždeň posilniť o 4 %, čo však znevýhodnilo európske exporty plodín na globálnom trhu. I preto ceny reagovali na posilnenie eura poklesom svojej ceny.

Klesali však i ceny pšenice na burze CBoT kótované v dolároch, keďže americké exporty pšenice ostatné dva týždne boli extrémne nízke, čo poukazovalo na ich vysoké ceny. Niet sa čo čudovať, napríklad ruská pšenica sa momentálne obchoduje na domácom trhu za 130 USD za tonu, pričom aj po započítaní exportnej dane vo výške 49 USD za tonu je cena stále nižšia ako cena pšenice na burze CBoT či na burze MATIF. Samozrejme, k tejto cene je ešte potrebné pripočítať náklady na logistiku komodity k prístavom, stále však môžeme hovoriť o cenovo atraktívnych úrovniach ruskej pšenice na globálnom exportnom trhu.

Ako naznačuje technická analýza, cena pšenice na MATIFe ostáva pod svojím 50 – dňovým priemerom, čo môže byť indícia, že komodita sa napokon predsa len rozhodne ďalšie dni skorigovať na svoje jarné minimá na úrovni 216 EUR/t. Bude to ale skôr zásluhou prípadného ďalšieho posilňovania eura voči doláru ako samotných fundamentov plodiny.

Tiež treba dodať, že ide o cenu decembrového kontraktu 2023, ktorý čoskoro exspiruje, pričom do líderskej pozície sa už dostal z pohľadu likvidity marcový kontrakt pšenice 2024, ktorého cena naďalej ostáva nad 230 EUR/t. Ak si pamätáte, pred dvomi týždňami sme v našom reporte poukazovali na možnosť takéhoto vývoja (decembrový kontrakt oslabí na svoje tohtoročné minimá, no nový líderský kontrakt marec 2024 ho nebude nasledovať). Nevylučujeme však, že i marcový kontrakt 2024 sa napokon nepozrie pod 230 EUR/t, keďže i tento kontrakt sa v minulosti (v máji 2023) na chvíľu už obchodoval na cenovke 226 EUR/t.

Francúzsko naďalej trápia premočené polia, ktoré spomaľujú sejbu pšenice. Tá je skompletizovaná na 71 %, pričom tradične v tomto období už farmári mávajú zasiatych 96 % výmer. Najväčší producent pšenice v EÚ tak jednoznačne nevstupuje do novej pestovateľskej sezóny optimálne.

V USA finišuje sejba ozimnej pšenice, pričom aktuálne USDA ohodnotilo 48 % všetkých porastov pšenice v dobrej až excelentnej kondícii, čo je o 16 % viac v porovnaní s totožným obdobím roka predtým. Aj tento faktor (okrem pomalých exportov) aktuálne tlačí ceny na burze CBoT nadol. No i tu očakávame, že pokles ceny pšenice bude obmedzený. Pšenica zrejme znovu otestuje svoje septembrové minimá na cenovke 5,45 USD/bušel (200 USD/t) a následne by sa mohla odraziť na vyššie úrovne.

Nateraz ale fundamenty na trhu nefavorizujú scenár rastu, preto ďalej očakávame neutrálny vývoj – t.j. pohyb ceny v bočnom pásme s tendenciou možnej jemnej korekcie k 222 EUR/t a ak sa cena neudrží nad touto métou, potom bude nasledovať korekcia na avizovaných 216 EUR/t.

Kukurica

Ceny kukurice na burze MATIF nevykazujú výraznejší pohyb do žiadnej strany, aj keď i tu silnejšie euro prispelo k určitej miernej cenovej korekcii komodity.

V USA finišuje žatva komodity, ktorá by mala priniesť rekordnú úrodu. Napriek tomu cena kukurice na burze CBoT nemá tendencie výraznejšie klesať. Dôvodom môže byť neistota ohľadom situácie v Brazílii, kde zrážky komplikujú vzchádzanie porastov sóje ako aj kukurice. Zrážky v krajine za ostatných 90 – dní dosiahli len medzi 30 až 50 % svojho dlhodobého priemeru, čo zhoršuje kondíciu plodín.

Na Ukrajine ďalej stúpa priemerný hektárový výnos už zožatej kukurice, ktorý sa posunul pri 3,3 mil. ha zožatej plochy už na 7,42 t/ha. Farmárom ostáva zožať ešte približne 0,75 mil. ha kukurice, pričom celková produkcia zrejme mierne presiahne 30 mil. ton.

Pohyb v bočnom cenovom pásme zrejme bude dominovať cenovému vývoju kukurice na burze MATIF ako aj CBoT aj v nasledujúcich dňoch. Stále predpokladáme, že kukurica už má zaknihované svoje tohtoročné cenové minimum.

Prekvapivé dáta o 5 % - nej expanzii ekonomiky USA v 3.Q.2023 podnietili ostatný týždeň v raste ceny dlhopisov ako aj akcií. Technicky by tak na tento vývoj mohli reagovať rastom aj ceny komodít. Kľúčový ale bude v tomto aspekte budúci vývoj cien ropy, ktorý by mohol usmerniť cenotvorbu ďalších komodít vrátane plodín. Vývoj ostatných dní pri rope však naznačuje, že komodita stráca kontakt s rastovým trendom, čo môže byť signál, že rastový potenciál komodít nateraz ostane utlmený.

Olejniny

Ani ceny repky na burze MATIF ostatný týždeň nevykazovali jednoznačné smerovanie. Ako sme v úvode analýzy naznačili, repka síce medzitýždenne oslabila o 11 EUR/t, keď dnes otvorila na 432 EUR/t, no v tomto momente sa komodita znovu obchoduje za 441 EUR/t, čo znamená, že svoje týždenné straty počas dnešného doterajšieho priebehu obchodovania efektívne vymazala.

Ceny repky sa dostali koncom minulého týždňa pod určitý poklesný tlak v dôsledku poklesu cien repkového oleja, ktoré v Rotterdame skorigovali medzitýždenne o 50 EUR/t na 922 EUR/t. Súčasne ale ceny palmového ako aj sójového oleja medzitýždenne posilňovali, čo celému olejninovému komplexu bránilo výraznejšie korigovať nižšie.

Repka na MATIFe sa obchoduje dominantne v pásme 427 až 455 EUR/t. Predpokladáme, že komodita ostane verná tomuto intervalu aj v nasledujúcom týždni.

Citeľnejšiu dynamiku pohybu zaznamenávajú ceny sóje na burze CBoT. Tie reagujú citlivo na správy z Brazílie, kde zrážkový deficit začína motivovať analytikov k poklesu odhadov nadchádzajúcej produkcie. Analytici Refinitiv Commodity Research najnovšie skorigovali odhad nadchádzajúcej produkcie krajiny o 4,1 mil. ton na 159,3 mil. ton.

Sója sa minulý týždeň vyšplhala k nami avizovanému technickému cieľu 14 USD za bušel (514 USD/t), ktorý v súlade s našimi očakávaniami nedokázala prekonať. Správy o príchode zrážok koncom minulého týždňa následne stlačili ceny nadol k 13,25 USD za bušel (486 USD/t). V tomto týždni však sója znovu maže straty a aktuálne sa opäť blíži k 14 USD za bušel, keďže avizované zrážky neboli až tak výdatné ako sa očakávalo. Ide o typický „weather market“, kde ceny reagujú divoko obidvomi smermi na počasie v regióne.

Myslíme si, že sója si svojím pohybom v ostatnom týždni vymedzila priestor, v ktorom sa bude najbližšie obdobie ďalej obchodovať. Predpokladáme, že rezistenciu na úrovni 14 USD za bušel nateraz komodita nedokáže prekonať, čo zvyšuje pravdepodobnosť pohybu v intervale medzi 13 až 14 USD za bušel (477 – 514 USD/t). Ak sa sóji podarí dostať cez svoj 200 – dňový cenový priemer (ten dnes leží na cene 14,07 USD/bušel), potom sa jej otvorí priestor k rastu na 15,3 USD za bušel (562 USD/t). To si ale bude zrejme vyžadovať ďalšie zhoršenie situácie s kondíciou porastov v Brazílii, čo v najbližších dňoch neočakávame.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 47. týždňa 2023: pšenica 216 – 235 EUR/t, kukurica 202 – 218 EUR/t, repka 427 – 455 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov