Deň poľa venovaný pestovaniu plodín v suchých oblastiach v Nemecku sa stretol s veľkým záujmom. Organizátorom bol Regiopakt, spoločný projekt univerzít Nürtingen-Geislingen a Weihenstephan-Triesdorf.
Môžu sa na suchých stanovištiach v južnom Nemecku úspešne hospodársky pestovať špeciálne plodiny, ako je cícer, šošovica, quinoa, pohánka atď. a dosiahnuť tak aj prínos pre biodiverzitu a ochranu klímy? A môžu sa s týmito produktmi vytvoriť regionálne hodnotové reťazce? Tieto otázky skúma výskumný projekt Regiopakt, na ktorom sa podieľajú univerzity v Nürtingene-Geislingene (HfWU) a Weihenstephane-Triesdorfe (HWST) a ktorý bol záujemcom z radov poľnohospodárov a spracovateľov predstavený na dni poľa vo Waigolshausene v Unterfranken.
Profesor Dr. Peter Breuning z HWST vysvetlil dôvody a ciele projektu, ktorý sa zameriava predovšetkým na regióny Unterfranken, Mittelfranken a Hohenlohe. Cieľom je preskúmať celý hodnotový reťazec od pestovania a spracovania až po marketing a distribúciu.
Cieľom je regionálna značka
Partnerom projektu Regiopakt je start-up "MyLocalFarm", ktorý bol založený len v roku 2021 a sídli v Reichenbergu pri Würzburgu. Prostredníctvom držiteľov licencií vyrába osivá pre špecializované plodiny. Zozbierané produkty odoberá, necháva spracovať a predáva ďalej. „Cieľom je regionálna produkcia trendových potravín, či už ekologických, alebo konvenčných," hovorí Diyac Tarabeh z MyLocalFarm. „Chceme vytvoriť regionálnu značku pre tieto produkty."
S poľnohospodárskymi partnermi startup testuje pestovanie cíceru, arašidov, fazule, suchej ryže, quinoy atď. Medzitým má MyLocalFarm, v ktorom má podiel aj LBV Raiffeisen eG v Schrozbergu, niekoľko desiatok zmluvných poľnohospodárov, ktorí pre nich pestujú niche plodiny (niche product – výrobok pre špecifickú skupinu zákazníkov). Najdôležitejšou plodinou je v súčasnosti cícer.
Plodinám sa darí
Počas prehliadky pokusného poľa bolo možné vidieť plodiny ako cícer, suchú ryžu, quinou, fazuľu Kindney, bielu fazuľu a fazuľu repkovú s kukuricou ako podpornou plodinou. Ukázalo sa, že hoci nové plodiny v daných zemepisných šírkach dobre rastú, ich pestovanie a zber stále predstavujú pre praktikov veľké výzvy.
Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Dorsch