Ako je známe, Európska komisia chce znížiť používanie chemických pesticídov na polovicu. Výrobu potravín by to, aspoň podľa komisie, ohroziť nemalo. Niekto by si myslel, že zníženie chemickej ochrany plodín na polovicu bude mať priame dôsledky na produktivitu na poli a tým aj na produkciu potravín. Európska komisia má však iný názor.
Podľa hodnotenia komisie EÚ v jej návrhu aktualizovaného hodnotenia vplyvu prípravkov na ochranu rastlín (SUR) pripravovaný zákon o trvalo udržateľnom používaní prípravkov na ochranu rastlín neohrozí produkciu dostatočného množstva potravín.
Vinohradníctvo a špeciálne plodiny ako porazení
Jadrom návrhu Komisie na SUR je zníženie množstva používaných chemických pesticídov na polovicu a zodpovedajúce zníženie v prípade obzvlášť nebezpečných účinných látok. Podľa revidovaného hodnotenia vplyvu možno najväčšie účinky, ktoré to vyvolá, očakávať pri plodinách, ktoré „hrajú relatívne malú úlohu v bezpečnosti potravín a krmív“. Spomínané sú okrem iného víno, chmeľ a paradajky. V tomto ohľade by sa teraz mnohým vinohradníkom mali potvrdiť ich obavy z SUR.
Autori prehľadu literatúry, ktorý vypracovali úradníci Komisie, však upozorňujú, že poľnohospodári a členské štáty majú možnosť prispôsobiť znižovanie používania chemických pesticídov spôsobmi, ktoré majú „malý alebo žiadny vplyv“ na potravinovú bezpečnosť. Touto informáciou chce Brusel čeliť obvineniu, že každá firma musí ušetriť aspoň 50 % svojho používania pesticídov.
Postupné znižovanie má za cieľ zachovať príjmy
Predstavitelia Komisie kritizovali skutočnosť, že väčšina dostupných štúdií predpokladá vo svojich scenároch „okamžité“ zníženie použitých množstiev na polovicu – inými slovami, najhorší scenár. Podľa orgánu EÚ by strategickejší a kultúrnejší prístup, ako aj postupný prístup k cieľu zníženia o 50 % mali viesť k oveľa nižším stratám na výnosoch ako okamžité zníženie.
Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: picture alliance / CHROMORANGE | Udo Herrmann)