Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Polia v okolí Čenkoviec na juhozápade Slovenska obrába rodinná firma AGROLENS. Za výbornými výsledkami stojí majiteľ Ing. Juraj Németh spolu so svojimi zamestnancami. Označenie rodinnej firmy sme nepoužili náhodou, na riadení sa v posledných rokoch už plne podieľa aj jeho syn Gábor.

Poľnohospodári z Čenkoviec sú známi tiež medzi chovateľmi holubov a domácich zvierat, vďaka kvalitným kŕmnym zmesiam z produkcie vypestovanej na vlastných poliach. So značkou AGROLENS sa môžeme stretnúť aj v oblasti zdravej výživy, keďže sú aktuálne najväčším pestovateľom šošovice na Slovensku. Výborné výsledky pri pestovaní plodín dosahujú tiež pomocou špičkovej techniky HORSCH, ktorú používajú už niekoľko rokov.

Pestré zastúpenie plodín v Čenkovciach

Obhospodarujú celkovo 1550 hektárov ornej pôdy. V ich osevnom postupe zvykne mať tvrdá pšenica zastúpenie 350 ha a mäkká pšenica 200 ha, podobne repka 200 ha, kukuricu pestujú na výmere od 150 do 200 ha. Časť pestovateľskej plochy kukurice zberajú na siláž.

Živočíšnu výrobu síce nemajú, ale krmoviny pestujú pre inú firmu, kde chovajú dojnice. V rámci vzájomnej spolupráce získavajú naspäť napríklad maštaľný hnoj, ktorým zúrodňujú polia. Ročne vyhnoja od 150 do 200 ha.

Na celej výmere majú vybudované závlahy, pričom používajú 16 bubnov so zavlažovacími konzolami. Ako ukázala aj minuloročná sezóna, pestovanie plodín by bolo bez závlah nesmerne náročné v tomto regióne. Zavlažujú v 16-hodinových cykloch, následne majú 8 hodín na presun. „Minulý rok sme mali niekde aj 9 t/ha zrnovej kukurice, ale mali sme tiež parcely so skoršími odrodami s úrodou iba 4 t/ha. Pri tom všetky parcely kukurice dostali rovnako 3 závlahy, čo predstavuje približne 120 mm vody. Všetky porasty boli zavlažené,“ hovorí o minuloročnej pestovateľskej sezóne Gábor Németh.

Najväčší pestovateľ šošovice na Slovensku

Na miestnych poliach nájdeme aj jednu zaujímavú a v posledných rokoch bohužiaľ skromnejšie pestovanú plodinu na Slovensku – šošovicu. Z hľadiska zdravej výživy ide pritom o veľmi hodnotnú plodinu.

Za poklesom záujmu poľnohospodárov o pestovanie šošovice stojí aj vylúčenie zo schémy podpory bielkovinových plodín, aj keď ide o hodnotný zdroj bielkovín pre ľudský organizmus. Extra dotácii, aktuálne vo výške 76 eur na hektár, bráni nemožnosť získať certifikované osivo prakticky v celej Európe. A ak poľnohospodár použije farmárske osivo, na spomínanú extra dotáciu nárok nemá. Škoda, že takéto legislatívne a nelogické polená smerujú pod nohy pestovateľom zdravých potravín. V konečnom dôsledku na to doplácame všetci.

Ešte minulý rok pestovali v Čenkovciach šošovicu na 75 ha, tento rok výmeru znížili na 55. Okrem zásobovania spracovateľov, jedální a reštaurácií v okolí, predávajú šošovicu tiež priamo v Čenkovciach v menších 5 kg baleniach alebo prostredníctvom e-shopu. „Často sa nám stáva, že nový zákazník nám po ochutnaní našej šošovice povie, že tak dobrú ešte nejedol,“ hovorí Gábor Németh.

Kŕmne zmesi pre chovateľov hydiny a holubov

Pestujú aj napríklad hrach, pelušku, viku siatu, ovos, proso a požlt farbiarsky. Všetky tieto plodiny slúžia pri výrobe vlastných kŕmnych zmesí. Vyrábajú aj malospotrebiteľské balenia určené pre domácich chovateľov hydiny a holubov. Zásobujú najmä chovateľské predajne po celom Slovensku.

Celkovo na 25 až 30 percent výmery pestujú plodiny, ktoré potom zhodnocujú vo výrobe kŕmnych zmesí. Nad kvalitou tak majú veľmi dobrý prehľad, keďže všetko je pod kontrolou na ich vlastných poliach.

Nová technológia šetrí pôdnu vlahu

Priemerná ročná teplota sa z roka na rok zvyšuje a voda začína byť čoraz vzácnejšia. Poľnohospodárom nezostáva nič iné len sa prispôsobiť a hľadať riešenia s pomocou nových technológií obrábania pôdy a sejby.

Aj v Čenkovciach hľadali spôsob ako zlepšiť spôsob pestovania plodín, preto sa pred 4 rokmi rozhodli investovať do technológie HORSCH. „Sejacím strojom HORSCH Focus nahradíme jedným prejazdom 5 pracovných operácií, čím výrazne šetríme vlahu v pôde a o ďalších nákladoch ani nehovorím,“ opisuje Gábor Németh.

 

Celý článok bol publikovaný v AGROMAGAZÍNe 5/2023 na stranách 16 – 17.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina

AGROMAGAZÍN

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov